Bränslen till multifuelkök

Klart man kan köra på mackbensin, men skulle inte rekommendera det.
Det innehåller en massa ämnen som inte är bra för dig eller köket i längden.
Dels får du rengöra köket oftare, dels får du i dig giftiga ämnen som är skönt att slippa.

Jag ska elda upp skiten, inte dricka det, och naturligtvis sitter jag inte i oset eller eldar med det köket inne i tältet annat än i nödfall eller för att torka ut nattfukten innan det ska packas och då befinner sig ingen i tältet.

Jag misstänker att under ett helt livs eldande i förgasarkök med div. bränslen får man i sig mindre skit än under en shoppingdag i Stockholms city. :)
 
...om T-röd och packningarna visste jag inte. Så mycket "omni"-fuel var det köket!
Iofs kan man säkert byta till sprittåliga packningar, men visst, det är ju av begränsad nytta.

@Teknikern: nej man kan säkert överleva en massa onyttigheter och ändå bli typ 90 bast, men det kan ju vara bra att vara medveten om vilka val man gör. Gifter funkar ju inte riktigt som med t.ex. bakterier, att det stärker något immunförsvar eller så, det belastar bara kroppens system, och det är oftast summan som avgör. Om man nu t.ex. bor i stockholm behöver man ju inte öka dosen av tråkiga kolväten man får i sig när man är ute i naturen dessutom.

Inte för att ens kläder luktar avgaser efter en dag i stan som de gör efter en dag med röjsågen, eller en kvart i tältet med fotogenköket, men ändå. Kan det måhända bero på att man kör med katalysator eller partikelfilter på de flesta fordon. Har ett omnifuel katalysator tro? :)
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
många packningar i moderna kök består av viton och dessa är väldigt tåliga för kemikalier inkl sprit.

Däremot har dom flesta förgasarkök stora problem att just förgasa spriten då det går åt mycket värme för själva förgasningen samt att munstycket måste vara större alternativt att luftinblandningen stryps till mindre - annars brinner det för magert och det slocknar.

en del gamla optimuskök med hattbrännare kunde elda T-sprit om man petade ned en extra rör som ströp luftinblandningen en bit
 
många packningar i moderna kök består av viton och dessa är väldigt tåliga för kemikalier inkl sprit.

Däremot har dom flesta förgasarkök stora problem att just förgasa spriten då det går åt mycket värme för själva förgasningen samt att munstycket måste vara större alternativt att luftinblandningen stryps till mindre - annars brinner det för magert och det slocknar.

en del gamla optimuskök med hattbrännare kunde elda T-sprit om man petade ned en extra rör som ströp luftinblandningen en bit

Explorer kan elda sprit, tydligen tål packningarna det. Omnifuel ska man inte använda sprit i, enligt uppgift från Primus, kan skada packningarna. Om det är pumpen eller brännaren eller båda brydde jag mig inte om att fråga...inte heller bilbensin är så vidare värst (tillsatser som tar på packningar), men sprit var värre...enligt uppgift...

Skulle vara intressant om Primus kunde reda ut vad som gäller en ggn för alla :)...

...sprit i Explorer är ingen höjdare, dåligt energiinnehåll.

//J
 
T-röd skulle väl även om packningarna tålde spriten ändå vara sista-valet pga det låga energiinnehållet, du får ju ca dubbelt så mycket energi per viktenhet ut av de andra nämnda bränslena.
 
Från en Primusmanual...Inte ovæntat att de sætter primus-fuel øverst på listan :)
 

Bilagor

  • Fuel comp.jpg
    Fuel comp.jpg
    26.3 KB · Visningar: 1,160
Intressant med läsförmågan. ;) I högerkollumnen står ju klart och tydligt att det inte går.
Annat var det när ego började åka till fjällen då skröt en fjälljägarlärare med att för en normal fjällvandring brukade han ha 12 kilo ved med sig i packningen vid start. Han hade väl inget multibränslekök med sig. Av erfarenhet vet jag att öppen eld på flatan i fjällen är mest till vindgudarna om man inte har den i en snögrop för då kan den bli effektiv.
 
Intressant att torr ved ligger på ca 1/3 av energivärdet gentemot de bästa flytande och gasbränslena. Har sett i andra trådar uppgifter om ca 6-7g gas räckt för att koka en liter vatten, måste testa en dag på våg hur mycket bränsle jag använder i vedgasköket.
Det borde kunna komma ner runt 20 g ved, teoretiskt sätt, att koka en liter vatten. Jag tror dock resultatet blir mycket högre i praktiken.
 
Förmodligen avses stenkol, annars hade det nog stått charcoal, vilket dom flesta nog känner till tar ganska mycket plats i packningen per vikt om man skulle släppa på sådant och inte tillverka det lokalt på förbrukningsplatsen i form av en vedbrasa, kolbriketter lite mindre plats. Sedan får man inte ha bråttom när man sedan tillagar maten och det är svårt att använda energieffektivt i små bärbara kök...

Viktmässigt är det nog samma energiinnehåll med skillnaden att om det inte är biomassekol utan fossil kol så går det ut fruktansvärt mycket fossil CO2 per skapad kW värme i jämförelse med flytbränsle och gas även om dessa också är av fossil ursprung.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips