Bensin vs Lysfotogen

Energivärdet ovan är räknat på volym - inte vikt - bär man grejorna så är vikten viktigaste medans volymen är mer hanterbar även om det irriterar om det är volymiöst. Där vinner campingasol även om man har tyngre metalltuber i jämförelse med bensin i plastflaska - ju mer kol i bränslet som i tyngre bränslen ala fotogen/diesel, ju mindre med kWh per kilo bränsle.

Energivärde:

Gasol Butan/Propan 70/30 = 13.89 kWh/kg = 7.92 kWh/liter

Etanol = 6.972 kWh/kg = 5.9 kWh/liter

E85 = 8.4 - 8.6 kWh/kg = 6.59 kWh/liter

Bensin = 12.22 kWh/kg = 9.2 kWh/liter

Akylatbensin (heptan?) = 12.36 kWh/kg = 8.71 kWh/liter

Diesel = 11.97 kWh/kg = 9,76 kWh/liter

har ingen angivelse på fotogen men ligger mellan diesel och bensin när det gäller energi per kg

mellan bensin - diesel så är inte skillnaden sådär jättestor medans det är klart märkbart hopp till campingasol vilket gör gasolen energieffektivast trots de tyngre behållarna, och även att den inte behöver förvärmning och i regel kan dras ned till väldigt liten låga gör också att bränslebehovet minskar och därmed vikt.

---

Sedan får man titta på köksystemet på hur mycket bränsle det går åt per måltid/fika med _allt_ inräknat. Då kommer förvärmning och eventuell urbränning ur slang på MF-kök bli en stor tull på den totala bränsleförbrukningen, liksom brännarverkninsgraden och grytverkningsgraden. Även reglerbarheten är viktig om man inte enbart kör med påsmat och snabbast möjliga uppkokta vatten (full fart drar också mer soppa än 'lagom') då användning av simmerplattor för rätter som måste kokas försiktigt ett tag på ett on/off-kök är att betrakta som ren bränsleslöseri eftersom man bara leder bort värmen och inte stryper köket till den lilla nivån som krävs för att underhålla tex. ett kok under lock.

---

slutligen bestämmer också tillgången till vilken typ av bränsle också vilket typ av kök som är användbar. skall man värma mycket och transporten på släde/fordon så kan man prioritera annorlunda

---

Har varit i grönkläderna i helgen och kronans tvålågiga fotogenkök användes för att fixa grytvis med vatten för påsmaten - vad tyst och fint optimusbrännaren med båt/hatt brännaren (cobra-brännaren) går i jämförelse med vilken MF-kopprännare som helst av modern snitt...

Skulle optimus mot all förmodan utveckla en liknande tyst MF-brännare med hatt och samma fina regleregenskaper som novan ha så skulle jag vara bland dom första att ställa mig i kön för att köpa (dom har väl ingen utveckling kvar längre om det går som det brukar göra med företag som blir uppköpta)

hatten behöver ju nödvändigtvis inte göras i massiv mässing som de gamla brännarna utan dras i rostfritt plåt och kanske enkel släppas ned i redan existerande koppbrännare utan allt för mycket extra vikt.
 
Jag har inte använt fotogen i nån brännare, men väl i lampor inomhus, och så illa luktar det knappast. Kanske värt att testa lite andra modeller än ÖoBs innan du dömer ut det?
 
Det har vi också kommit fram till att bensin tycks ge högre effekt.

Optimus kök är grymma! Blir det att vi ska ha gård blir det Fotogenkök för inkokning och då just försvarets rostfria Optimus. Det användes också flitigt i min gamla Volvo Viking på alla resor. Bensin är sjukt otrevligt, speciellt vid -25 då man bara behöver komma i närheten av köket med tändtickan så sprängs nästan hela absiden...
/J
 
Fotogenen jag köpte på Ö&B heter ju "Petrol Blå" så jag tänkte att det kanske är likvärdigt med "Statoil Blå", det heter ju ganska likt...
Nu skall tilläggas att jag bara provat den här fotogenen en gång och det hemma (inomhus) i köket vilket inte borgar för optimal ventilation. Visst ska jag ge det en eller flera chanser till, det vore ju verkligen oekonomiskt att hälla ut 1 liter fotogen, även om den bara kostade 29:-
Som jag tidigare nämnt, så tyckte jag att förvärmningen fungerade ypperligt då fotogenen uppför sig betydligt lugnare än bensinen. Om det tar några sekunder längre tid att laga mat eller koka kaffevatten spelar inte mej så stor roll, allt inom friluftsliv är för mej kvalitetstid.

Jag hittade i skrivande stund en liten intressant tråd som även den tar upp just Ö&B´s fotogen och att den skulle lukta mer än någon annan...
http://www.fotogenforum.se/fotogen/phpBB3/viewtopic.php?f=16&t=650&start=10
 
Fotogenen jag köpte på Ö&B heter ju "Petrol Blå" så jag tänkte att det kanske är likvärdigt med "Statoil Blå", det heter ju ganska likt...

Att de tar ett namn som är snarlikt ett annat produktnamn från en annan tillverkare är väl snarare en varningssignal: De försöker lura folk att det är den andra produkten.
 
Bytt ut filtren mot en uns bomull så sätter de inte igen. Åtminstone inte om det är lysfotogen.

Fotogenlukten minskar betydligt om man inte tömmer slangen på Nova eller Omnifuel genom att vända på flaskan och evakuera trycket genom brännaren som det står i instruktionen. På KAP-köket gör man det på flaskan och det luktar mycket mindre.

/Tommy

Bra tips, både om byte av filtermedium och evakuering av tryck, det skall jag testa nästa gång jag kör på fotogen, men har inte planerat någon vintertur i år så det blir troligtvis längre framöver.

Som nämnts i tråden så är bensinen lite lynnig när det kommer till förvärmning, stora lågor som slår upp och briner kraftigt tidsvis, vilket är extra problematiskt när man eldar i absiden. Detta har en kamrat till mig hittat en lösning på, nämligen en liten linsvätskeflaska med t-röd i. Vi applicerar några droppar t-röd på asbestfibrerna och förvärmer således med t-spriten. Mindre explosivt och värmer enklare än snabbdunstande bensin. Nackdelen är att det blir en liten flaska till att bära på, men jämfört med att förvärma med bensin så är totalupplevelsen bättre.
 
Köp från tapp

Jag brukar åka och köpa akylatbensin i lösvikt hos den lokala gräsklippars- och motorsågsförsäljaren. De brukar se lika förvånade ut varje gång jag kommer in och bara har tappat upp 1,5l. Har för mig att jag brukar betala 21kr/l.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips