Att skapa ett outdoor-märke - Del 1

Första delen i en artikelserie om skapandet av ett nytt svenskt outdoor-märke.

Av: Norra

Norra är iden om att kombinera en brinnande passion för uteliv med en brinnande passion för produktdesign och produktutveckling. Uppdraget är att skapa ärliga, okomplicerade och funktionella produkter från noggrant utvalda och hållbara material.

Allt började för 1,5 år sedan när jag flyttade till skärgården utanför Stockholm och startade Norra Studios. Norra Studios är en liten outdoor-inriktad designstudio som jag startade upp efter att ha spenderat de senaste sju åren med att utforma och utveckla ryggsäckar och väskor till Haglöfs. Under de senaste 1,5 åren har Norra Studios arbetat med kunder som Silva, Helly Hansen, Peak Performance och Loop tackle design.

Idén att skapa ett självständigt varumärke har alltid legat och grott i mitt huvud och uppstarten av Norra Studios har gett mig möjligheten att långsamt odla mina egna idéer.

Jag vill dela denna resa från början och jag hoppas kunna ge en inblick i vad som försiggår när man designar och utvecklar outdoor-utrustning och bygger ett varumärke. Som alltid är vägen aldrig helt rak och jag är ödmjuk för de utmaningar som står framför mig och mycket glad över att denna resa har börjat. Eventuella kommentarer eller feedback här på utsidan, i mail eller via sociala medier är mycket uppskattade! Hoppas att du kommer att gilla att läsa om och följa resan!

vis symaskin

Med vänliga hälsningar Jacob

Fortsättning följer.

Text & Foto: Jacob von Matern

För mer info och blogg på engelska kolla in www.norraoutdoor.com

För mer bilder och inspiration följ gärna Norra på facebook: www.facebook.com/norraoutdoor och instagram: @norraoutdoor

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2018-03-22 07:39   fritänkare
Måste man "bygga" ett varumärke om man jobbar med: "ärliga, okomplicerade och funktionella produkter från noggrant utvalda och hållbara material"

Låter lite i mina öron som om det blir samma design-jippon och känslomässigt flörtande som hos dom tillverkare du redan jobbat för.

Jag är skeptisk.
 
Svar 2018-03-22 08:08   andersmossing
Bra produkter säljer sig själv, menar du? Det är nog en lite naiv inställning, även om det vore idealiskt om så vore fallet. Ett varumärke fylls med strategi och känsla. Strategin kan motsvara reella, för kunden viktiga saker som garantier, företagets tillgänglighet, servicenivå och annat. Känslan i varumärket är nog det som mest driver försäljning, se bara på alla alldeles vanliga frilufsare på denna site som "behöver" det allra, allra bästa för sin skogspromenad. Då är det nog känslan som avgör snarare än reella behov. Vill dock särskilt understryka att det inte är fel att satsa på känslan, det kan ju göra utelivet bättre utifrån de personliga ramarna. Jag gör så ofta.

Produkten är nästan (nästan!) frikopplad mot detta, den kan vara bra eller halvbra, men antagligen inte dålig.

Lite tankar från mitt håll...
 
Svar 2018-03-22 10:25   fritänkare
Jo jag vet, det är ju många som vill hålla ett varumärke i handen för att känna sig trygga och må bra. Så det är ju inget nytt under solen att kränga prylar genom att spela på känslor.

Jag reagerade bara på hur han ska få ihop det med mottot: "ärliga, okomplicerade och funktionella produkter från noggrant utvalda och hållbara material"

När jag läser den meningen går snarare mina tankar till företag som tex Jörnkängans (obefintliga) marknadsföringsstrategi och produkter av deras slag.

Eller så tänker jag bara på ett i raden av floskelproducerande mumbojumboföretag med avskalad designstudio och inspiration på någon klipphylla i ett berg eller som i det här fallet ute i havsbandet.

Inget fel i det, det finns säker plats för fler. Men ska man knö sig in och slå sig för bröstet just här, på utsidan, bland en del mer eller mindre halvproffesionella utemänniskor krävs det nog att man kan backa upp dom vackra orden med något reelt.
 
Svar 2018-03-22 10:39   andersmossing
"det är ju många som vill hålla ett varumärke i handen"

Träffande! Håller med om det du skriver.

Fast Jörnkängans icke-strategi bidrar ju starkt till deras varumärke :-)

//A
 
Svar 2018-04-27 16:08   Blarf
Vet inte om just jämförelsen med Jörnkängan är den bästa här. Jörnkängan är ett ytterst litet företag som drivs som enskild firma som lyckats få en stabil kundbas delvis genom offentlig sektor, (försvaret) som lagt beställningar vilket bidrar till en stadig ekonomi. Har man sen inga ambitioner om att växa som företag så varför ropa högt och börja marknadsföra?
NORRA har precis börjat sin resa och behöver bygga sitt varumärke och hitta sin kundgrupp. Önskar er lycka till och att ni hittar er nisch!
 

Läs mer

En skildring av öden och äventyr i sydvästra Afrika under nådens år 2017. Om en 3000 km lång irrfärd i främst Namibia och Angola. De efterlämnade ... 5 kommentarer
En nattvandring på 30 km i mörker. Från Landskrona till Helsingborg längs med Öresund. 2 kommentarer
Någonsin funderat på om det är läge att stanna i lägret eller sänka huvudet och pusha vidare? Det är svårt att säga att såhär är det, var gränsen går ... 1 kommentar
En reseberättelse om en solovandring som börjar med ett fjällmaraton och därefter utgår från Vålådalen och går över Stensdalsfjällen och Bunnerfjällen 5 kommentarer
Ulf Kvensler har skrivit en psykologisk thriller - Sarek. Du har nu chansen att vinna ett eget exemplar och ett sittunderlag. Chansen är stor då vi ... 1 kommentar

Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.