Om att bygga tält, och diverse funderingar kring att vara en halvlat medelsvenssonfrilufsare med längtan efter friheten, lugnet och njutningen, snarare än strapatserna.

Har börjat bli vuxen och lärt mig att uppskatta naturen och dess oerhörda rikedomar mer och mer. Jobb, barn och andra intressen inkräktar dock ganska mycket på den lilla tid man har, så jag kommer inte ut så ofta som jag skulle vilja. Har blivit mycket inspirerad av "Fjäderlätt vandring" av Jörgen Johansson.
Drömmer just nu om att vandra genom Liechtenstein, i Slovenien och i Norge.
Jag har också fastnat i Gör-det-själv-träsket. Det är ju roligt både att skapa, och om detgår, spara pengar på att göra själv istället för att köpa dyra märkesprylar. Har under vintern 2007-08 lyckats sy mitt eget lilla tvåmanstält, och är mäkta stolt. Under kommande vinter kanske det blir en lättviktsryggsäck. Vi får se.

Användarnamn: Öhrnell

Intressen: Friluftsmat, Fiske, Vandring, Foto, Utförsåkning, Resor, Styrdans, släktforskning, gör-det-själv

Mer på profilsidan


Smygrasism i trädgården

En av vinterns fröjder är ju att sätta ut fågelmat och få en egen fågelflock utanför köksfönstret. Man känner sig rätt nöjd med sig själv när de små fjäderfäna kommer och får sig något i magen när det är kallt och jävligt. Är det dessutom ett tjockt snötäcke ute känns det ännu bättre, särskilt när rönnbären är slut.

I den bästa av världar borde alla små fåglar vara lika välkomna till bords, men det funkar ju inte riktigt så. Nånting inom mig gör att jag blir tämligen irriterad när jag upptäcker att skatorna har dragit iväg med hållaren för talgbollarna och länsat den totalt över dagen. Men de tyckte säkert att det var gott, och förmodligen var de rätt hungriga också. 

När jag tänker tillbaka på barndomens fågelbord så fylldes de av talgoxar, blåmesar och en och annan domherre.  Nu är det mest bara grönfinkar och gulsparvar. Mesarna är klart underrepresenterade. Domherrarna verkar ha dött ut. Jag trodde att jag hörde en i morse när jag hämtade tidningen, men det var nog bara önsketänkade. Jag såg då inte till någon i alla fall. Hoppas att det kommer någon till jul. Barnen kan gå och spana efter tomten så håller jag utkik efter domherrarna.

Lyckan för i år, är en ensam hackspett som har hittat hem till oss. Det är något visst med att se den hoppa omkring i äppelträdet och hämta solrosfrön. För det är nu en gång så, att man blir gladare över vissa gäster än andra, hur mycket jag än skäms över det resonemanget...

 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2008-12-07 21:26   Islusen
Goda nyheter - domherrarna har inte dött ut! De har försvunnit från mina föräldrars fågelbord också och vi trodde som du - men det visade sig att i andra änden av byn hade de fullt av domherrar på sina fågelbord, hur nu det kunde komma sig? Och i år har jag sett fler än på länge, mestadels ute i skogen dock!
 
2008-12-08 07:59   peter1969
Förekomsten av domherrar verkar vara väldigt lokala från period till period. Vissa delar av vinterna kan det vara massor av domherrar och andra perioder tomt.

Följs dom i flock, eller?
 
2008-12-08 12:41   Thomas Traneving
Hemma i Stockholm har vi inga domherrar, dock blåmesar, talgoxar, grönfinkar och en hackspett.

I Idre däremot har vi massor med domherrar.....tror de gillar landet bättre än storstan´ :)
 
2008-12-08 15:42   brigas
Ibland har vi domherrar,men mest gråsparv och talgoxe.Det är inte värt att vara rasistisk mot de stackars gråsparvaran,de lär ju ha minska väldigt i mängd i takt med moderna tider...
 
2008-12-08 15:59   Öhrnell
Britt - det stämmer att man ser färre och färre gråsparvar. Istället kommer pilfinkar.
 
2008-12-09 18:58   Annicas fjällängtan
JAg har sett domherrar i skogen i höst. SÅ även om dom inte vågar fram till fågelborden finns dom då i Västerbotten
 

Läs mer i bloggen

Tänk att vintern var så viktig

Äntligen sportlov! Dags för årets viktigaste ledighet, med vita fjäll, vida vidder, och bilen som får stå orörd en hel vecka. Exotiskt så det förslår, och definitivt något vi behöver för att ladda batterierna. I år kändes det extra viktigt att få detta tillfälle till friluftsliv och vila, med tanke på hur sanslöst usel vintern varit. Fjällresan till nyår blev inte av på grund av snöbrist. Istället satt vi och hörde ösregnet smattra mot taket. Det blev pussel istället för skidor.  Trekaffe istället för bastu.

Men det gjorde trots allt inte så mycket. Man kunde tåla att inte få testa längdskidorna trots att man blev sporrad av de svenska damernas framgångar i Sotji. Det gick att leva med att man inte ville ge sig ut och ta en kvällspromenad i regnet och slasket.

För och nackdelar med vackert väder

Vädret i fjällen var fantastiskt under sportlovet.  Solen strålade från klarblå himmel och skidbackarna var perfekta.

Det var därför med viss vånda jag i början av mars loggade in på Facebook och såg alla vänners underbara sportlovsbilder medan jag själv var kvar i stan och jobbade. Med så härligt sportlovsväder, hur stora var då chanserna att påsken också skulle bli fin? Med tanke på min vanliga tur - närmast försumbara!

Solig påsk och mullrande sjö

Vid vissa tillfällen har man bara sanslöst tur med vädret. Som den här påsken till exempel. Efter den onaturliga värmeböljan i mars var man ju fullt inställd på att det skulle vara otänkbart att ge sig ut på isen i stugan för att pimpla. Men se det var inga problem! Hela borren gick åt, så man behövde inte alls vara skraj för att trampa igenom. Och snön var hård och lätt att gå på.


Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.