Om att bygga tält, och diverse funderingar kring att vara en halvlat medelsvenssonfrilufsare med längtan efter friheten, lugnet och njutningen, snarare än strapatserna.

Har börjat bli vuxen och lärt mig att uppskatta naturen och dess oerhörda rikedomar mer och mer. Jobb, barn och andra intressen inkräktar dock ganska mycket på den lilla tid man har, så jag kommer inte ut så ofta som jag skulle vilja. Har blivit mycket inspirerad av "Fjäderlätt vandring" av Jörgen Johansson.
Drömmer just nu om att vandra genom Liechtenstein, i Slovenien och i Norge.
Jag har också fastnat i Gör-det-själv-träsket. Det är ju roligt både att skapa, och om detgår, spara pengar på att göra själv istället för att köpa dyra märkesprylar. Har under vintern 2007-08 lyckats sy mitt eget lilla tvåmanstält, och är mäkta stolt. Under kommande vinter kanske det blir en lättviktsryggsäck. Vi får se.

Användarnamn: Öhrnell

Intressen: Friluftsmat, Fiske, Vandring, Foto, Utförsåkning, Resor, Styrdans, släktforskning, gör-det-själv

Mer på profilsidan


Mönster till Öhrnells yllebyxor

Här kommer en liten beskrivning till stickade yllebyxor hotpants i damstorlek M. Om man struntar i  intagningarna framtill så funkar de bra till mediumkarlar också. Brallorna är kanske inget för skidspåret, men väl till pimpelturen eller skoterturen då man sitter still.

Lämpligt garn är t.ex. Fuga (50% ull 50% akryl, maskintvättbart) som man bl.a. hittar på ICA Maxi, eller 7 Bröder (75% ull 25% polyamid) som finns på Rusta. Det är lite stickigare, men det är det jag har använt eftersom det var slut på Fuga i hela stan. Det lär ska ha blivit inne att sticka igen, har jag hört... Attans vad modern man har gått och blivit utan att veta om det.

Lägg upp 198 maskor på rundsticka 4, 80 cm. Resårstickning 1 avig 1 rät i 3 cm. Valfri mönsterbård eller bara slätstickning tills arbetet mäter 15 cm. I 5-6 varv ökar man 1 maska över varje skinka. Sätt en tråd i en annan färg som markering så att man vet var man ska öka. Från det att stickningen mäter 20 cm ökar man en maska per varv precis vid stjärtskåran. När stickningen mäter 22 cm börjar man göra en likadan ökning där fram. När längden på stickningen vid rumpökningen är 32 cm stickar man sig fram till mitt för ökningen. Byt till rundsticka 3,5, 40 cm, och sticka fram till mitten där fram. Nu stickar man alltså höger ben. Maskorna på det vänstra sitter kvar på den långa rundstickan. Sticka ihop två maskor vid grenen (innanlåret) varje varv tills 120 maskor återstår. (Här kan man nu lägga in en mönsterbård som är jämnt delbar med 3,4, 6 eller 12 t.ex) Sticka sedan benet så långt du vill ha det. Avsluta med resårstickning 1 avig 1 rät i minst 2 cm så att inte benet korvar upp sig. Maska av. Samma procedur med ben 2. Fäst trådarna och var lite extra noga i grenen.

Dålig bild, men det är en liten schematisk förklaring som visar baksidan.

Detaljbild av mönsterbården runt midjan. Jämnt delbart med 16.

Detaljbild av mönsterbården vid benslut.

 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2009-02-18 22:06   Islusen
Hurra!!! Jag ska genast sätta igång. Har ett knippe illrosa ullgarn som jag fått av en kompis mamma men inte vetat riktigt vad jag ska göra med... ett par såna här blir klockrent! Och så har jag ett par klifria underställsshorts att ha under, det blir perfekt för min frusna bakdel. Av någon underlig anledning blir den alltid djupfryst....
 
2009-02-19 08:07   peter1969
Här går gränsen för mitt DIY, absolut inte stickning!
Jag provade en gång på syslöjden och gjorde ett par betong-Lovikka......
När man väl lyckats pressa in handen gick fingrarna inta att röra!
 
2009-02-19 19:20   Öhrnell
Lycka till Katarina! Och Peter - det är nästan skönt att se att det finns gränser för ditt gör-det-självande...
 
2009-02-20 07:38   peter1969
Jag började med ett kapell till barnpulkan igår kväll. Om jag hinner ska jag fästa fast kapellet i kväll.
 
2009-02-21 11:58   storschan
Jättefina. Synd att stickning inte är min starka sida, men jag saknar pysslandet. Räknas det att jag sytt en magdansdräkt i veckan??? Inget att ha utomhus dock. Vi har ju fått vinter här i skåne äntligen, man vaknar till och med till plogbilen på natten!
 

Läs mer i bloggen

Tänk att vintern var så viktig

Äntligen sportlov! Dags för årets viktigaste ledighet, med vita fjäll, vida vidder, och bilen som får stå orörd en hel vecka. Exotiskt så det förslår, och definitivt något vi behöver för att ladda batterierna. I år kändes det extra viktigt att få detta tillfälle till friluftsliv och vila, med tanke på hur sanslöst usel vintern varit. Fjällresan till nyår blev inte av på grund av snöbrist. Istället satt vi och hörde ösregnet smattra mot taket. Det blev pussel istället för skidor.  Trekaffe istället för bastu.

Men det gjorde trots allt inte så mycket. Man kunde tåla att inte få testa längdskidorna trots att man blev sporrad av de svenska damernas framgångar i Sotji. Det gick att leva med att man inte ville ge sig ut och ta en kvällspromenad i regnet och slasket.

För och nackdelar med vackert väder

Vädret i fjällen var fantastiskt under sportlovet.  Solen strålade från klarblå himmel och skidbackarna var perfekta.

Det var därför med viss vånda jag i början av mars loggade in på Facebook och såg alla vänners underbara sportlovsbilder medan jag själv var kvar i stan och jobbade. Med så härligt sportlovsväder, hur stora var då chanserna att påsken också skulle bli fin? Med tanke på min vanliga tur - närmast försumbara!

Solig påsk och mullrande sjö

Vid vissa tillfällen har man bara sanslöst tur med vädret. Som den här påsken till exempel. Efter den onaturliga värmeböljan i mars var man ju fullt inställd på att det skulle vara otänkbart att ge sig ut på isen i stugan för att pimpla. Men se det var inga problem! Hela borren gick åt, så man behövde inte alls vara skraj för att trampa igenom. Och snön var hård och lätt att gå på.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.