Om att bygga tält, och diverse funderingar kring att vara en halvlat medelsvenssonfrilufsare med längtan efter friheten, lugnet och njutningen, snarare än strapatserna.

Har börjat bli vuxen och lärt mig att uppskatta naturen och dess oerhörda rikedomar mer och mer. Jobb, barn och andra intressen inkräktar dock ganska mycket på den lilla tid man har, så jag kommer inte ut så ofta som jag skulle vilja. Har blivit mycket inspirerad av "Fjäderlätt vandring" av Jörgen Johansson.
Drömmer just nu om att vandra genom Liechtenstein, i Slovenien och i Norge.
Jag har också fastnat i Gör-det-själv-träsket. Det är ju roligt både att skapa, och om detgår, spara pengar på att göra själv istället för att köpa dyra märkesprylar. Har under vintern 2007-08 lyckats sy mitt eget lilla tvåmanstält, och är mäkta stolt. Under kommande vinter kanske det blir en lättviktsryggsäck. Vi får se.

Användarnamn: Öhrnell

Intressen: Friluftsmat, Fiske, Vandring, Foto, Utförsåkning, Resor, Styrdans, släktforskning, gör-det-själv

Mer på profilsidan


Flitens lampa lyser - här kommer innervantar

 Paniken har slagit till! Det är ju bara några ynka dagar kvar till sportlovet, och jag hade ju lovat mig själv att jag skulle fixa varma handskar till ungarna innan dess. Jo, jag vet att det finns i affären, men sådana handskar har de redan. Eftersom de inte var tillräckligt bra, har de kompletterats med fingervantar i ull att ha inuti när det blir kallt. Och så har jag införskaffat handvärmare från Clas Ohlson att ha som backup i nödfall. 

Men det var ju det här med att sy egna. Jag köpte ju för länge sedan yllefilt som jag tänkte använda. Men hur gör man? Det visade sig vara plättlätt.  Allt man behöver är filt, papper, sax, nål och tråd, och gärna en befintlig handske för att få ett hum om lämplig storlek.

1. Rita upp en avlång form på papper och klipp ut den. 

2. Lägg mallen i kanten på dubbelvikt tyg och klipp längs med kanten. 

3. Klipp ut en tummetott i dubbelvikt tyg där vikningen är uppe vid fingertoppen. 

4. Klipp en skåra rakt in där tummen ska sitta.

5. Sy fast tummen inne i tumgreppet.

6. Fortsätt sy runt tummen, och sy sedan fast tumtyget  på nedersidan.

 7. Vik ihop vanten och sy ihop ytterkanten. 

Eftersom detta ska bli en innervante, gör det inget att sömmen hamnar på rätsidan.Det gör bara vanten bekvämare på insidan. (Som synes på översta bilden har jag inte ens brytt mig om att klippa bort överflödigt tyg på nedersidan av tummen. )

Nu återstår bara att göra ytterhandsken i vindtyg. Och kanske ytterligare en innerhandske så att man kan få dem ännu varmare. Innervantarna har i alla fall fått godkänt av båda barnen, så det är bara att tuta och köra. 

Det tog ett entimmas slötittande framför TV:n att sy ett par innervantar. Nästa par fixar jag nu framför Melodifestivalen har jag tänkt.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2009-02-21 19:58   Islusen
Du är ju bara så himla duktig! Jättebra inspiration för en slöfock som mig, som tänker och tänker men aldrig kommer till skott. Ett par såna här kommer att passa som.... handen i handsken, hihi! i mina ytterhandskar. De ullinnervantar som följde med var lite i klenaste laget. Tack för inspirationen!
 
2009-02-21 20:22   peter1969
I'm impressed som det heter på utrikiska.
Plättlätt är ju relativt, för dig kanske men kläder tycker jag är knepigt.
Kanske beroende på att jag bara gillar raka sömmar och inte såna som svänger.

Vad består filt av egentligen?
Är det ull i filt?
Borde ju bli varmar om det är ull i.

Visa gärna hur man gör ytterhandskar också.
Behöver såna, mina gamla militärskinnhandskar börjar på att vara uppnötta.
 
2009-02-22 09:14   Öhrnell
Filten är av ull - 100% om jag inte minns fel. Det var ett tag sedan jag köpte denna. Det som är så plättlätt med dessa är att man bara klipper ut formen, och så syr man runt kanten för hand. Inget avancerat, inga specialstygn, och man behöver inte sicksacka något. Man syr en vante på en och samma tråd (eller två trådar om det är en vuxenvante), och man kan göra det medan man slötittar på nån halvtaskig film på TV. Ingen symaskin behövs.

Jag gjorde tre par igår kväll. De som var till mig blev lite för vida över handen, så då gjorde jag en innervante utan tumme också - alltså som en strumpa man klippt hål för tummen i, så nu blir det riktigt varmt. Ytterhandskarna kommer att kräva symaskin. Får se om jag får tid över till dem idag. Jag är tveksam.
 
2009-02-22 19:38   brigas
På varma köpte handskar dör ju "fluffet" allt eftersom,en tunn ullvante inne ökar livslängden rejält,men kring handleden blir det lätt för trångt.
En enkel innevante utan "handled" vore fint.
 

Läs mer i bloggen

Tänk att vintern var så viktig

Äntligen sportlov! Dags för årets viktigaste ledighet, med vita fjäll, vida vidder, och bilen som får stå orörd en hel vecka. Exotiskt så det förslår, och definitivt något vi behöver för att ladda batterierna. I år kändes det extra viktigt att få detta tillfälle till friluftsliv och vila, med tanke på hur sanslöst usel vintern varit. Fjällresan till nyår blev inte av på grund av snöbrist. Istället satt vi och hörde ösregnet smattra mot taket. Det blev pussel istället för skidor.  Trekaffe istället för bastu.

Men det gjorde trots allt inte så mycket. Man kunde tåla att inte få testa längdskidorna trots att man blev sporrad av de svenska damernas framgångar i Sotji. Det gick att leva med att man inte ville ge sig ut och ta en kvällspromenad i regnet och slasket.

För och nackdelar med vackert väder

Vädret i fjällen var fantastiskt under sportlovet.  Solen strålade från klarblå himmel och skidbackarna var perfekta.

Det var därför med viss vånda jag i början av mars loggade in på Facebook och såg alla vänners underbara sportlovsbilder medan jag själv var kvar i stan och jobbade. Med så härligt sportlovsväder, hur stora var då chanserna att påsken också skulle bli fin? Med tanke på min vanliga tur - närmast försumbara!

Solig påsk och mullrande sjö

Vid vissa tillfällen har man bara sanslöst tur med vädret. Som den här påsken till exempel. Efter den onaturliga värmeböljan i mars var man ju fullt inställd på att det skulle vara otänkbart att ge sig ut på isen i stugan för att pimpla. Men se det var inga problem! Hela borren gick åt, så man behövde inte alls vara skraj för att trampa igenom. Och snön var hård och lätt att gå på.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.