Om att bygga tält, och diverse funderingar kring att vara en halvlat medelsvenssonfrilufsare med längtan efter friheten, lugnet och njutningen, snarare än strapatserna.

Har börjat bli vuxen och lärt mig att uppskatta naturen och dess oerhörda rikedomar mer och mer. Jobb, barn och andra intressen inkräktar dock ganska mycket på den lilla tid man har, så jag kommer inte ut så ofta som jag skulle vilja. Har blivit mycket inspirerad av "Fjäderlätt vandring" av Jörgen Johansson.
Drömmer just nu om att vandra genom Liechtenstein, i Slovenien och i Norge.
Jag har också fastnat i Gör-det-själv-träsket. Det är ju roligt både att skapa, och om detgår, spara pengar på att göra själv istället för att köpa dyra märkesprylar. Har under vintern 2007-08 lyckats sy mitt eget lilla tvåmanstält, och är mäkta stolt. Under kommande vinter kanske det blir en lättviktsryggsäck. Vi får se.

Användarnamn: Öhrnell

Intressen: Friluftsmat, Fiske, Vandring, Foto, Utförsåkning, Resor, Styrdans, släktforskning, gör-det-själv

Mer på profilsidan


Se upp för arga tanten i backen!

Så har man kommit hem igen efter att ha varit en vecka i fjällen på sportlov. Det var en välbehövlig vecka av många anledningar. För mig var det väl mest för att jag har varit stressad på något märkligt sätt så att jag inte känt igen mig riktigt. Geisten har varit borta, inget har varit roligt och jag har bara känt mig allmänt stressad utan att kunna sätta fingret på varför. Min omgivning försöker ge mig hintar om att det kan tänkas ha att göra med den stora vattenskadan i badrummet, som lett till att hela huset är ett enda kaos, plus att det (trots försäkring) kommer att blir mycket dyrt att fixa till allt så att det nu blir som man vill ha det. Kruxet var ju att jag var helt nöjd med vårt gamla badrum som det var innan, och känner mig inte det minsta sugen på att göra om och göra nytt. "Men tänk så fint och fräscht ni kommer att få det - och vilket tur att ni får ut det på försäkringen!" - säger uppmuntrarna. Mm. Men jag vill inte HA fint och fräscht och björk och bok. Jag GILLADE 70-talsinredningen.

Nåväl. En veckas slalomåkande i fjällen skulle göra mig gott. 

Arga tanten Ulrika Dag 1- Det råkar vara slalomtävling i Drombacken. Så kul! Jag har aldrig sett en riktigt tävling förr. Men  varför måste de envisas med att ha på så skränig musik hela tiden? Fattar de inte att man vill ha lite lugn och ro i fjällen? Vill jag höra skränpop så sätter jag väl på Radio Rix. Eller låter bli.

Arga tanten Ulrika Dag 2 - Det börjar kännas bättre i maggropen, men inte bra. På väg upp i liften kommer ett gäng "finniga tvåmetersjävlar", för att citera Magnus Härenstam, och åker slalom ner i liftgatan framför mina ungar och försvinner sedan ut i något skogsspår. Och det är då det ofattbara händer. Jag kan inte hålla igen, utan vänder mig om i liften och skriker "Snorungar!" med hög röst efter dem. Tänka sig. Så GÖR man ju bara inte. Men man får faktiskt inte leka i liften heller.

Arga tanten Ulrika Dag 3 - Jag retar mig till vansinne på alla människor, stora som små, som tar av sig skidorna och låter dem ligga ner på marken, mitt framför restaurangingångar, liftinsläppet eller var de nu behagar ta av sig skidorna. Har de inte ögon att se med? Är det DÄRFÖR de missar alla fina skidställ som står uppställda just på sådana strategiska platser? Eller är det bara hjärnorna det är fel på? Eller är de helt enkelt lata och odugliga? Jag har ingen aning om varifrån de kommer, eftersom jag aldrig tagit någon med brallorna nere, men i mitt inre muttrar jag "Ävla nollåtter", och stuvar undan det skidpar som stör mig mest. Egentligen har jag god lust att bara slänga alla utströdda skidor och stavar i en enda stor hög på sidan om. Men så gör man ju inte, och idag håller jag mig i skinnet.

Sen börjar det gå bättre. Frisk luft, fartvindar, solsken, familjen och lite vino tinto gör att det arga trollet i magen börjar flytta ut. Det gör underverk att få komma in i stugan, lägga sig på soffan och somna en stund, utan att någon ifrågasätter vilken tid man har tänkt vakna eller om det ska bastas före eller efter middagen. 

Barnen gör förstås framsteg i backen. Ylvas tiopoängare var när hon skulle åka upp i bygelliften med Ida. Mitt i liftgatan tappar Ylva ena skidan, men hon lyckas ändå ta sig hela vägen upp i liften ståendes på ett ben. Hon förklarade sedan att hon ju inte kunde tillåta sig att börja jiddra i liften och fång skidan eftersom hon ju hade ansvaret för lillasyster, som kunde ha trillat om inte Ylva hade stått på benen. Mamman blev mäkta stolt! Och så har hon på egna ben lyckats ta sig nerför två svarta backar utan att trilla eller förta sig. Det är lättare att utmana den egna förmågan när man är ensam i backen och kan ta den tid man behöver. 

Och Ida verkar ha lärt sig mer om hur en skoter fungerar än jag någonsin brytt mig om att ta reda på. Hon fick en långtur med pappa på tu man hand en dag när vi andra var i backen. 

Nu är det back to basics. Barnen har lov att spela dataspel hela långa dagen eftersom de varit helt datorfria i en månad. Maken tapetserar, och jag sitter och skriver av mig. 

Nästa helg blir det Björnrike med jobbet. Jag misstänker att förhållandet skidåkning/vino tinto kommer att förskjutas något på den resan, men det blir nog trevligt ändå!

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2009-03-08 13:08   Håkan Friberg
Ha-ha! Gissa om jag känner igen mig! Mina båda söner har skämts mer än en gång över sin pappa när han är den ende som ser till att inga "snorungar" - i alla åldrar - smiter före i liftkön, t ex. Länge leve arga tanter och gubbar!
 
2009-03-08 13:13   päeng
jag hukar skyggt bara av att läsa om de tre första dagarna. När allt är över är vattenskador bara bra! För några år sedan hade vi översvämning i källaren efter ett rejält skyfall så då fick vi ju äntligen alla gamla barnkläder, skor och blandade bra att ha grejer utrensade.
Pär
 
2009-03-08 15:52   Faderskapet
Varför känner jag igen mig? Kan det vara generna?
Minns en tid för länge sen, en liten rulta som följde sin pappa upp och ner i Bydalsbackarna. Aldrig kunde man tro då att det skulle bli en "arg tant" som "äger backarna"
Pappa
 
2009-03-08 17:19   brigas
Skönt med nån som inte bara är arg i smyg utan låter det låta också!
För du har ju alldeles rätt.
OK,jag brukar låta skidorna ligga på backen när jag pilar in på dasset,men det är ju bara en ministund.
Önskar mej lite mindre spärr i frontalloberna;då börjar nog även denna häxan surtant att vräka ur sej lite väl valda sanningar högt.
 
2009-03-08 20:52   Wolf25
Jag håller också på att bli en surgubbe, leker polis och skäller på människor som jag blir förbannad på. Hur illa ska det inte bli då jag börjar bli pensionär.
 
2009-03-08 23:34   Karin Hofvander
Jag tror att detta utdöende släkte borde vakna upp igen. Med tanke på hur 'snorungarna' beter sig så...
Jag instämmer och ser dessutom fram emot pensionen när det nästan krävs av en att man ska vara sån. Eller...? :-)
 
2009-03-08 23:42   storschan
Jag är en sjuhelsikes surtant här nere i skåne. Speciellt på tåget. När alla försöker knö sig in innan andra gått ur vagnen säger jag ifrån högt och ljudligt. När ungar spelar musik på mobben jag inte vill höra talar jag om det. När det pratas i tysta vagnen påpekar jag sött och snällt att "Här inne går man ut när man pratar" Men jag höll på att åka på däng när jag bjäbbade emot ett supportergäng från Malmö i somras då det var fotbollsderby i Helsingborg.... Inte ens arga tanter är fridlysta tydligen! Och du kan modernisera ner badrummet - 70 talet är mode igen vet du.
 
2009-03-09 10:08   Thomas Traneving
Fniss, även hos mig vaknar den arga tanten till ibland.....men måste nog erkänna att jag ibland låter mina skidor ligga platt på marken. Brukar dock se till att de ligger lååångt från dörren och så lite i vägen som möjligt (längs med husväggen brukar funka fint) . Ett uppriktigt "Sorry" för det obehag jag orskat ;)
 
2009-03-09 13:06   4623
Tack Ulrika! Nu lindrade du allt mitt dåliga samvete en smula. Har gått omkring och varit surkart i flera veckor, troligen för att jag tvingades jobba hela min sportlovssemester. INGEN hade fattat att jag v ar ledig och alla måste få prata med mig bara en stund. Skönt att vi är fler som spårar ur ibland!
 
2009-03-09 20:46   Islusen
Säg den ilska som överlever en lagom dos vino tinto....
Men jag håller med dig och vill lägga till ett par saker på listan: "Snorungar" som sitter/halvligger i stora klasar med sina snowboards PRECIS bakom backkrön så man får ta till de mest halsbrytande manövrar för att inte braka rakt in i hela hopen. Sen alla dessa brädåkare som inte lärt sig svänga utan HASAR nerför hela backen, med resultatet att all snö försvinner och placerar sig i stora, irriterande högar och alla isfläckar kommer i dagen. Morrrrrr!!!
 
2009-03-09 22:00   Öhrnell
Oj oj oj. Skönt att man inte är ensam.
Katarina - backkröningarna hade jag förträngt. Livsfarligt!
Anna - Ja, du verkar lida av samma symptom som jag - 'Be-mig-fatta-ett-beslut-till-och-jag-exploderar'-sjukan.
Fru Traneving och Britt - Jag litar på ert goda omdöme vad gäller framtida skiduppställning. Strongt av er att ni vågar outa när nu jag var så bitsk.
Lena - Det ska vara du till att våga käfta med fotbollssupportrar i grupp!
Ewerhof och Ulf - Nåt kul ska man väl ha när man är pensionär också, eller?
Far - Jag kan inte påminna mig att du tappat behärskningen och skrikit åt folk i min närvaro. Muttrat möjligen. Jag har nog utvecklat något eget hemskt humör.
Pär - du behöver inte huka om du inte har anledning. Och vill du ta över vattenskadan så blir jag överlycklig!
Håkan - Dina söner verkar ju inte ha tagit skada även om de förmodligen skämts en och annan gång. Det är väl kännetecknet på ett barn?
 
2009-03-11 17:06   Ahkká
Ok, tråkigt att vara på arga-tanten-humör, men vilken sjukt rolig berättelse! Skriv mer - arg eller inte! :-)
 

Läs mer i bloggen

Tänk att vintern var så viktig

Äntligen sportlov! Dags för årets viktigaste ledighet, med vita fjäll, vida vidder, och bilen som får stå orörd en hel vecka. Exotiskt så det förslår, och definitivt något vi behöver för att ladda batterierna. I år kändes det extra viktigt att få detta tillfälle till friluftsliv och vila, med tanke på hur sanslöst usel vintern varit. Fjällresan till nyår blev inte av på grund av snöbrist. Istället satt vi och hörde ösregnet smattra mot taket. Det blev pussel istället för skidor.  Trekaffe istället för bastu.

Men det gjorde trots allt inte så mycket. Man kunde tåla att inte få testa längdskidorna trots att man blev sporrad av de svenska damernas framgångar i Sotji. Det gick att leva med att man inte ville ge sig ut och ta en kvällspromenad i regnet och slasket.

För och nackdelar med vackert väder

Vädret i fjällen var fantastiskt under sportlovet.  Solen strålade från klarblå himmel och skidbackarna var perfekta.

Det var därför med viss vånda jag i början av mars loggade in på Facebook och såg alla vänners underbara sportlovsbilder medan jag själv var kvar i stan och jobbade. Med så härligt sportlovsväder, hur stora var då chanserna att påsken också skulle bli fin? Med tanke på min vanliga tur - närmast försumbara!

Solig påsk och mullrande sjö

Vid vissa tillfällen har man bara sanslöst tur med vädret. Som den här påsken till exempel. Efter den onaturliga värmeböljan i mars var man ju fullt inställd på att det skulle vara otänkbart att ge sig ut på isen i stugan för att pimpla. Men se det var inga problem! Hela borren gick åt, så man behövde inte alls vara skraj för att trampa igenom. Och snön var hård och lätt att gå på.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.