Om att bygga tält, och diverse funderingar kring att vara en halvlat medelsvenssonfrilufsare med längtan efter friheten, lugnet och njutningen, snarare än strapatserna.

Har börjat bli vuxen och lärt mig att uppskatta naturen och dess oerhörda rikedomar mer och mer. Jobb, barn och andra intressen inkräktar dock ganska mycket på den lilla tid man har, så jag kommer inte ut så ofta som jag skulle vilja. Har blivit mycket inspirerad av "Fjäderlätt vandring" av Jörgen Johansson.
Drömmer just nu om att vandra genom Liechtenstein, i Slovenien och i Norge.
Jag har också fastnat i Gör-det-själv-träsket. Det är ju roligt både att skapa, och om detgår, spara pengar på att göra själv istället för att köpa dyra märkesprylar. Har under vintern 2007-08 lyckats sy mitt eget lilla tvåmanstält, och är mäkta stolt. Under kommande vinter kanske det blir en lättviktsryggsäck. Vi får se.

Användarnamn: Öhrnell

Intressen: Friluftsmat, Fiske, Vandring, Foto, Utförsåkning, Resor, Styrdans, släktforskning, gör-det-själv

Mer på profilsidan


Fjällturen med Ida

När vi kommit hem från tälttestarturen (det blev ett ord som ser konstogt ut, men det är alldeles riktigt!) var det bara att byta kängorna mot stövlar och ta med yngsta dottern Ida, 4 år, på den utlovade fikautflykten upp på Drommen. Hon hade blivit smått förnärmad av att min och makens vandringstur kom före min och hennes tur, så nu gick det inte att skjuta upp den längre. Vädret var ostadigt och kallt, så det blev en kanske onödigt diger packning jag släpade med mig. I vanliga fall hade det räckt med några bullar och en termos choklad, men halva nöjet skulle ju bli att få använda lilla köket (Trangiat), välja fika (resterna av vår fjällvandringsmatsäck och en massa vatten), titta på utsikten (kikare) och knäppa kort (kamera), så jag bar mycket och tungt dagen till ära.

Till en början gick färden fint, och Ida imponerade på mig med sina naturkunskaper. Vi tittade på småkryp och växter längs med stigen. När vi kom fram till en stor torraka med en massa fårtickor på, skulle jag lära henne vad det var, hade jag tänkt.

"Ser du de där skojiga klumparna som sitter där uppe på stammen?"

"Ååååh, mamma. Det är ju tickor! Det vet jag för det har jag sett i Myror-i-brallan-spelet!"

Dataspel har minsann sina goda sidor också! Ida kunde mer än jag trodde, och hon fyllde sina fickor med spännande fynd. Ängsull och kottar och blåbärsblommor knölades ner i jackfickan.

Hennes goda höll i sig tills jag tappade bort leden ute på en myr, och fick plocka fram mobilen och ringa hem till maken och be om råd var jag skulle börja leta den igen. Jag lämnade Ida på en sten med en påse torkade jordgubbar medan jag letade. När jag äntligen hittat leden och klafsat tillbaka till Ida så var hon less och ville gå hem igen. Förstås!

Som tur var kunde jag visa var det fanns tjusiga (och för henne okända!) orkidéer, så då blev det lite roligare igen.

Jag trugade lite och sa att det inte var så långt kvar till kalfjället, där vi skulle få en vidunderlig utsikt. I själva verket hade jag väl egentligen ingen aning om hur långt det var kvar. Det skulle visa sig vara ungefär dubbelt så långt som jag hade trott...

På sina ställen fick jag bära Ida där myrklafset blev för djupt för hennes små stövelskaft, men i övrigt så bokstavligen SPRANG hon resten av vägen uppför fjällsidan. Hon fick nämligen ansvaret för påsen med torkade jordgubbar, aprikoser och russin, och de visade sig vara magiska och fyllda med någon sorts jetbränsle. Jag fick också smaka, och halvsprang så gott jag kunde för att hålla jämna steg med henne.

Hon hade förvandlats till en liten racertjej som mest bara stannade för att tjata på mig eller för att fylla på med mera bränsle.

"Kommer du inte snart, mamma?"

Här kommer vi äntligen upp på kalfjället. När Ida kommit så här långt så vill hon upp på toppen! Jag säger lugnt att hon själv får bestämma var vi ska stanna och fika. Det visade sig lättare sagt än gjort. Vi har nu kommit upp till det gröna fältet till vänster, mitt på bilden nedan, till vänster om snöstrimman.

Vad som kanske inte framgår av bilden är att det är väldigt brant just där. Vi fick bitvis klättra på alla fyra på stigen uppför, och jag fasade verkligen inför nedfärden. Upp kommer man ju alltid, men när man ska ner är det ju så mycket lättare att tappa fotfästet... Vi fick gå ganska långt innan vi äntligen hittade en plats som var platt nog att sitta och fika på, och där man inte behövde vara rädd att köket skulle rulla utför branten.

Utsikten var härlig, och det skarpa krönet gav oss känslan av att fjället stupade tvärt ner där. Ida fick smyga fram och titta ner över kanten, som inte var lika tvär som den såg ut på några meters håll. 

Ida fick förstås tända köket, och njöt av att få välja sin lunch. Hon fastnade till slut för en svampsoppa, som visade sig vara otroligt god. 

Här sitter hon och undersöker strypringen till köket, och leker att hennes fingrar är små eldslågor som inte får plats om man gör öppningen mindre.

I kikaren fick sedan Ida syn på en liten ljusgul prick som inte ens syns på bilden, men den är nedanför den mittersta slalombacken på andra sidan dalen.

Det som fångat hennes blick var en uppblåsbar hoppkudde som är uppställd nedanför restaurangen inne i byn.

"Mamma. Nu vill jag hoppa på hoppkudden. Kom så går vi dit!"

Sagt och gjort. Fjällturen till trots så fanns det krafter kvar både till promenaden ner och en dryg halvtimmes intensivt studsande innan middagen. Barn är fantastiska!

(Och på vägen tillbaka så förstår man inte hur det överhuvudtaget är möjligt att tappa bort leden på vägen upp...)

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2008-07-31 00:41   Wolf25
Torkade jordgubbar... smaskens.
 
2008-07-31 09:06   peter1969
Det är härligt med upptäckarlustan hos barnen.
 
2008-07-31 21:22   OBD
UNDERBART!
 
2008-08-01 20:26   Karin Hofvander
Vilken härlig 'mor-å-dotter-dag'!
 
2008-08-02 08:38   brigas
Härligt att se en liten tjej med så mycket spring i benen.
Så liten hon är lär det vara ett påtagligt minne för livet,och för dej också.
 
2008-09-07 12:24   Islusen
Hoppade mamma också på kudden???
 

Läs mer i bloggen

Tänk att vintern var så viktig

Äntligen sportlov! Dags för årets viktigaste ledighet, med vita fjäll, vida vidder, och bilen som får stå orörd en hel vecka. Exotiskt så det förslår, och definitivt något vi behöver för att ladda batterierna. I år kändes det extra viktigt att få detta tillfälle till friluftsliv och vila, med tanke på hur sanslöst usel vintern varit. Fjällresan till nyår blev inte av på grund av snöbrist. Istället satt vi och hörde ösregnet smattra mot taket. Det blev pussel istället för skidor.  Trekaffe istället för bastu.

Men det gjorde trots allt inte så mycket. Man kunde tåla att inte få testa längdskidorna trots att man blev sporrad av de svenska damernas framgångar i Sotji. Det gick att leva med att man inte ville ge sig ut och ta en kvällspromenad i regnet och slasket.

För och nackdelar med vackert väder

Vädret i fjällen var fantastiskt under sportlovet.  Solen strålade från klarblå himmel och skidbackarna var perfekta.

Det var därför med viss vånda jag i början av mars loggade in på Facebook och såg alla vänners underbara sportlovsbilder medan jag själv var kvar i stan och jobbade. Med så härligt sportlovsväder, hur stora var då chanserna att påsken också skulle bli fin? Med tanke på min vanliga tur - närmast försumbara!

Solig påsk och mullrande sjö

Vid vissa tillfällen har man bara sanslöst tur med vädret. Som den här påsken till exempel. Efter den onaturliga värmeböljan i mars var man ju fullt inställd på att det skulle vara otänkbart att ge sig ut på isen i stugan för att pimpla. Men se det var inga problem! Hela borren gick åt, så man behövde inte alls vara skraj för att trampa igenom. Och snön var hård och lätt att gå på.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.