Om att bygga tält, och diverse funderingar kring att vara en halvlat medelsvenssonfrilufsare med längtan efter friheten, lugnet och njutningen, snarare än strapatserna.

Har börjat bli vuxen och lärt mig att uppskatta naturen och dess oerhörda rikedomar mer och mer. Jobb, barn och andra intressen inkräktar dock ganska mycket på den lilla tid man har, så jag kommer inte ut så ofta som jag skulle vilja. Har blivit mycket inspirerad av "Fjäderlätt vandring" av Jörgen Johansson.
Drömmer just nu om att vandra genom Liechtenstein, i Slovenien och i Norge.
Jag har också fastnat i Gör-det-själv-träsket. Det är ju roligt både att skapa, och om detgår, spara pengar på att göra själv istället för att köpa dyra märkesprylar. Har under vintern 2007-08 lyckats sy mitt eget lilla tvåmanstält, och är mäkta stolt. Under kommande vinter kanske det blir en lättviktsryggsäck. Vi får se.

Användarnamn: Öhrnell

Intressen: Friluftsmat, Fiske, Vandring, Foto, Utförsåkning, Resor, Styrdans, släktforskning, gör-det-själv

Mer på profilsidan


Dubbel änglavakt - eller hur snön räddade mitt liv

Det har snöat precis lagom i år.

För ett par helger sedan tillbringade vi en trevlig helg i fjällen tillsammans med några vänner från Sundsvall. På vägen hem hände det som aldrig händer en själv, utan bara andra. Enligt våra vänner som körde bilen bakom vinglade vi först ut i vänster körfält, och sedan vinglade vi tillbaka och försvann i ett vitt moln av snö.

Jag, som var trött efter helgen och satt och sov på passagerarplatsen, vaknade av ett FRRRRR-ljud som kom av all snö som helt plötsligt sprutade om bilen. Jag tittade yrvaket upp, hann se några tallar komma emot mig alldeles för fort, insåg att bilen fortfarande rörde sig mycket snabbt framåt, och hann tänka "Jävlar! Nu får jag nog känna hur det känns att sitta fastklämd med motorn i knät!". Och sedan stannade bilen.

En snabb koll bakåt  - jodå, ungarna levde. Ylva till och med bevärdigade sig med att titta upp från sitt Nintendo i ungefär fyra sekunder. Efter att ha konstaterat att allt var som det skulle (!) spelade hon nöjt vidare.

Maken, som av hänsyn till trötta mig lyssnade på ljudbok i hörlurar istället för via bilstereon, hade råkat nicka till, strax efter att han känt att han nog var lite trött och skulle stanna en bit längre fram för att byta förare - så som vi ju alltid gör och alltid gjort. Men så hann han inte.

Vi blåste rakt ut mellan två stolpar, och stannade några få meter framför en tall. Aldrig någonsin har jag varit så tacksam över snön! Hade det inte varit halvmeterdjup snö så hade inte bilen hunnit stanna innan träden, och då vete gudarna om jag hade suttit här idag.

Nu ska man ju försöka undvika att somna vid ratten och köra av vägen, men OM man nödvändigtvis ska göra det, så har jag några tips:

  • Välj helst en plats med djup och mjuk snö som dämpar farten (inte skarsnö, för den förstör bilen, enligt en kollega som nyligen gjorde den upptäckten).
  • Se till att göra det mitt på dagen när solen skiner så att du syns bra från vägen.
  • Det är bra om du har på dig täckbyxor och måndojor redan i bilen så att det inte gör något när du pulsar dig bort genom djupsnön.
  • Ha gärna en följebil med vänner som kan bjuda på fika medan du väntar på bärgningsbilen, och som har varningstriangeln på plats redan innan du själv ens har hunnit ut ur bilen.
  • Sikta MELLAN reflexstolparna så blir det inga repor i lacken.

Bärgaren kom mycket fortare än jag hade trott, och det var bara att haka på en vajer på dragkroken så vinschade han upp oss med fjärrkontrollen. Sen var det bara att sparka bort snön ur hjulhusen, trycka fast kofångaren på plats och fortsätta färden hemåt. Ungarna diskuterade ivrigt. "Imorgon ska jag och M berätta om det här för vår klass, och Ida ska berätta i sin klass, och S i sin klass, och mamma ska berätta på sitt jobb, och du pappa ska berätta på ditt jobb, och pappa, då ska du avsluta med att säga att du SKÄMS!"

Efter en välbehövlig middagspaus i Brunflo hade det hunnit bli mörkt, och nu var det jag som körde. Fick möte på en raksträcka efter Gällö, så jag bländade av. När mötande bil var femtio meter bort fick jag syn på några pinnar mitt i vägen. "Märkligt - vem sätter ut pinnar så där mitt i vägen - det kan ju vara farligt - och här är det ju inte ens mitträcke". Precis i mötesögonblicket ser jag att pinnarna sitter fast på en älgkropp. Mitt i vägen står en slö älgtjur likt Skutt i sagan om Tuvstarr, och nu var det min tur att bli vettskrämd. Nog för att både vi och mötande bilförare överlevde, men hur skulle det gå för våra vänner i bilen bakom!?! Jag riktigt väntade mig att få se en krock i backspegeln, men det gick bra trots att det var så mycket trafik. Älgen måste ha stått och sovit precis på mittlinjen.

Det kändes riktigt underbart att få gå till jobbet måndagen som följde, efter att man faktiskt överlevt två gånger inom loppet av några timmar.

De tjusiga bilderna är tagna av Stefan Vesterman.

(Ida var lite besviken över att de inte hade någon bild på snömolnet som blev när vi skar ut, så jag fick förklara att Stefan av någon underlig anledning inte hade kameran framme redan då...)

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2010-03-14 00:50   Jockemeister
DET.... är änglavakt!!
 
Svar 2010-03-14 21:10   Öhrnell
Visst. Det är kanske läge att bli lite religiös? Eller så nöjer jag mig med att vara glad åt det jag har.
 
2010-03-14 10:49   greenjuice
Ni hade otrolig tur den här gången. Synd att ni var så trötta på hemvägen. Tur att ni inte orsakade ytterligare olyckor på vägen osv...Ja, puh! Var försiktig nästa gång..Drick mkt kaffe!! ;)
 
Svar 2010-03-14 21:11   Öhrnell
Ja, att vi inte frontalkrockade med någon var ju helt klart den allra största bonusen. Kaffe? Tja, om inte annat så blir man ju kissnödig av det, men tyvärr håller det åtminstone inte mig pigg. Snarare tvärtom.
 
2010-03-14 20:07   Thomas Traneving
Förstår att du tyckte det var underbart tryggt att "bara" gå till jobbet efter den äventyrliga hemfärden. Vilken tur att allt gick så bra när allt egentligen gick helt fel!
 
Svar 2010-03-14 21:14   Öhrnell
Mina kollegor verkade också glada att se mig när jag berättade vad som hänt (och det berodde nog inte bara på "nu-firar-vi-att-jag-inte-är-död-än"-bullen som jag bjöd på till fikat)
 
2010-03-14 20:14   Håkan Friberg
Hörru! Det skulle vara kul att träffa dig någon gång... LIVE!
Jag är glad att möjligheten finns kvar... Tack till kung Bore.
 
Svar 2010-03-14 21:12   Öhrnell
Än är inte loppet kört! Ska försöka hålla mig vid liv ett tag till.
 
2010-03-14 21:00   brigas
Änglavakt;javisst!
blivit åkrädd ännu??
Tur det finns mjuk krock-kudde-snö.
 
Svar 2010-03-14 21:10   Öhrnell
Åkrädd? Nej, inte när man är halvt uppväxt i en bil. Dessutom sov viju båda när olyckan skedde, och vaknade upp till ett konstaterande av att det gick bra, så vi hamnade aldrig ens i chock. Det var värre för våra vänner, som såg allt hända.
 
2010-03-15 20:50   thomalin
Livet är ganska bra ändå... man klagar över jobbet, sina krämpor och allt möjligt... det är sådana här händelser som som gör att man inser att man måste leva... också. Bilden med bilen mellan träden säger allt... Ska upp till fjällen i påsk, det blir till att köra försiktigt...
 
2010-03-16 22:39   fowwe
Så innerligt väl att det gick bra för er. Ibland ser det verkligen ut som att det finns något som heter änglavakt.
 
2010-03-18 07:46   Labben
Varför bloggar ni om att ni nästan tog livet av era barn " jodå - ungarna levde" och att ni uppvisat sån`t ansvarslöst beteende som att bevisligen köra bil utmattad. Alla vi andra får vara glada att vi inte mötte familjen Öhrnell.
OCH så bloggar ni om detta - Sjukt!
 
Svar 2010-03-18 09:03   Öhrnell
Jag är ledsen om mitt blogginlägg gjorde dig upprörd, men jag har svårt att se det sjuka i det. Varför skriver jag om det? För att själv bearbeta händelsen, för att varna andra - inte för just oss, för detta är inte någon vana - utan för att visa på att en olycka kan drabba vem som helst. Obehagliga händelser försvinner inte för att ingen skriver om dem. Om mitt inlägg kan ha lett till att någon enda person väljer att stanna bilen lite tidigare än han/hon hade tänkt vid trötthetskänningar, så anser jag att jag har gjort en god gärning som avskräckande exempel.
 
2010-03-18 16:55   Faderskapet
Bra svarat, Ulrika!
/P
 
2010-03-19 14:44   seobserver
Tur är en viktig egenskap.......
 
2010-03-19 21:39   BrittMarie
I media rapporteras det att färre dödsolyckor inträffat i trafiken i vinter än vanligt, tack vare all snö som dämpar vid avåkning och för lägre hastighet p g a vinterväglaget. Själv kan jag bli så där tvärtrött bakom ratten även om jag egentligen är utvilad. Skönt att ni inte skadades!
 
2010-03-20 12:05   Annicas fjällängtan
TAck och lov för snön!!!!
 

Läs mer i bloggen

Tänk att vintern var så viktig

Äntligen sportlov! Dags för årets viktigaste ledighet, med vita fjäll, vida vidder, och bilen som får stå orörd en hel vecka. Exotiskt så det förslår, och definitivt något vi behöver för att ladda batterierna. I år kändes det extra viktigt att få detta tillfälle till friluftsliv och vila, med tanke på hur sanslöst usel vintern varit. Fjällresan till nyår blev inte av på grund av snöbrist. Istället satt vi och hörde ösregnet smattra mot taket. Det blev pussel istället för skidor.  Trekaffe istället för bastu.

Men det gjorde trots allt inte så mycket. Man kunde tåla att inte få testa längdskidorna trots att man blev sporrad av de svenska damernas framgångar i Sotji. Det gick att leva med att man inte ville ge sig ut och ta en kvällspromenad i regnet och slasket.

För och nackdelar med vackert väder

Vädret i fjällen var fantastiskt under sportlovet.  Solen strålade från klarblå himmel och skidbackarna var perfekta.

Det var därför med viss vånda jag i början av mars loggade in på Facebook och såg alla vänners underbara sportlovsbilder medan jag själv var kvar i stan och jobbade. Med så härligt sportlovsväder, hur stora var då chanserna att påsken också skulle bli fin? Med tanke på min vanliga tur - närmast försumbara!

Solig påsk och mullrande sjö

Vid vissa tillfällen har man bara sanslöst tur med vädret. Som den här påsken till exempel. Efter den onaturliga värmeböljan i mars var man ju fullt inställd på att det skulle vara otänkbart att ge sig ut på isen i stugan för att pimpla. Men se det var inga problem! Hela borren gick åt, så man behövde inte alls vara skraj för att trampa igenom. Och snön var hård och lätt att gå på.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.