Bloggar > Mina Jörnisar och jag - det kunde ha varit ...

Mina Jörnisar och jag - det kunde ha varit ett liv på vägarna...

En friluftsblogg. Friluft såsomi kängor, ryggsäckar och tält. Och lite annat också kanske.

Lördagshäng i Kilsbergen

"... Djävulen skänker sina höghus till dom, 

som skrattar åt torpet i gläntan bortom

Bäskabo skog, där gränsen är klar; 

inga höghus som byggs där får nånsin stå kvar..."

                                 (Bombyces Bryggeri) 

Ibland måste man bort från höghusen. Upp i bergen. In i skogen. Igår var en sådan dag. Dessutom bjöds det på bra väder för första gången sedan urminnes tider. Åtminstone var det så det kändes. 

Bestämde mig för att ge mig ut på en enkel "äta-ute-och-inviga-nya-hängmattan-tur". Som vanligt med bra idéer kom jag på det hela lite väl sent; framåt tvåtiden, så det var bara några få timmar kvar till skymningen. Inte för att mörker stör mig nämnvärt, men det hade ju varit trevligt att uppleva skogen i dagsljus med.

Som jag skrev i förra inlägget så har jag haft friluftskoma ett tag nu, men glädjande nog tog det inte så lång tid att få iordning prylarna och packa maten som jag befarade. Vissa saker sitter säkert i ryggmärgen :-) Däremot skulle det handlas och åkas bil ett tag, för där jag bor är det pannkakeplatt och det står höghus överallt. Så det tog väl två timmar innan jag var på plats där ute, där höghusen inte växer och då låg skymningen på lur där borta i Värmland, bakom Kilsbergen.

Vädret var som sagt var bra och en stark halvmåne reflekterade sig härligt i snön så det gjorde inte så mycket att mörkret föll: det var mycket trevligt ändå. 

Väl ute på plats blev det lite lägerfix där givetvis den nya hängmattan av norsk modell stod i centrum. När jag köpte den så var tarparna till den slutsålda, så jag fick nu ta med den som hör till den gamla hängmattan av mer traditionell modell. Det kändes lite osäkert då jag ju inte visste om den skulle vara stor nog eller ha en kompatibel form. Visserligen var min minnesbild av den gamla tarpen att den var mer än väl stor nog, men det kändes lite osäkert ändå.

Efter ett tag satt dock både hängmatta och tarp där. Tarpen var lite onödigt stor, så mina farhågor kom på skam. Men hellre det än tvärt om...

Sedan var det dags för kvällens andra huvudnummer: maten. Hade bestämt mig för nåt enkelt men lyxigt så det blev en "bookmaker light": Timjanstekt ryggbiff på ett rostat bröd av bättre sort med dijonsenap, spenat och stekta tomater. 

Ja, den var precis lika god som den ser ut!

Sedan var det dags att krypa till kojs. 

Jag måste säga att det var länge sedan jag sov så bra ute rent komfortmässigt. När jag var yngre så spelade det där inte så stor roll; ett betonggolv och ett cellplastliggunderlag funkade bra. Men runt 30 gick det där över och nu vid 45 har verkligheten kommit ikapp på riktigt. 

Den här hängmattan medger att man verkligen ligger plant, så till den milda grad att man kan ligga på såväl sida som mage! Om man nu skulle vilja det. Min gamla mer traditionella hängmatta var rätt bekväm, men jag kom aldrig riktigt överens med den, utan att lyckas sätta fingret på vad det var som felade. Hur som helst så spelar det mindre roll nu :-D

Natten och morgonen bjöd på -2 minusgrader och en ljusgrå himmel. Efter att ha legat och myst i den varma sovsäcken ett tag så var det bara att kliva upp och packa sig iordning.

Stärkt till kropp och själ var det sedan bara att börja vandra tillbaka mot bilen för vidare färd mot höghusen på slätten bortom skogen...

Till nästa gång: God tur!

Postat 2021-01-24 14:55 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Nytt ryggsäcksinlägg!

Våren 2020 renoverade jag ytterligare en ryggsäck åt en kompis. Det blev inte så många bilder tagna men däremot spelade jag in en video om den. Så det här inlägget blir lite annorlunda: klicka på länken nedan och håll till godo med en helt oredigerad film om en ryggsäck.

https://www.youtube.com/watch?v=XukF-ZhdUU8&feature=youtu.be

God tur!!

Postat 2021-01-10 14:23 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Vinterbyxor

Friluftslivet har på riktigt legat på sparlåga det senaste året. För tidig semesterperiod och studier gjorde att sommarens fjälltur inte blev av. Och sjukdom kom i vägen för vinterns. Latheten och studentens evigt dåliga samvete över att inte läsa eller skriva på var eviga minut dödade effektivt inspirationen till höstens helgturer. En gång var jag ut. En gång! Suck. Ja ja. Det får väl bli bättring.

Fast nu skulle det här vara ett utrustningsinlägg och närmare bestämt handla om mina "nya" byxor för vinterbruk.

Som synes är byxorna inte alls nya, utan ett par gamla m/59 byxor som jag modifierat. Mina gamla Fjällrävenbyxor, som hängde med i drygt 10 år, gjorde sin sista tur förra vintern. Även dessa var kraftigt modifierade för att passa mina behov och kropp.

Jag har i regel svårt att köpa byxor i standardstorlekar då benlängd i förhållande till midjemått inte harmoniserar särskilt bra med storlek medium. Några märken i friluftshandeln har ju "specialstorlekar" men då är jag oftast inte nöjd med modellen i övrigt så även dessa kräver då oftast modifiering av olika slag för att jag ska bli nöjd. Det känns sådär tycker jag att behöva sätta igång att sy i ett par nya byxor som ofta kostar 1500kr och uppåt... Därför fick det bli ett par 250 kronors överskottsbyxor. 

Med början uppifrån så blev det så här:

Hängslen av modernt snitt med fästpunkt i höjd med sidosömmarna. Mycket bekväma och lätta att lossa utan att ta av sig jackan om man måste dra ner byxorna...

Bälteshällorna på originalet klarar bara tunna bälten så dem byttes ut till större, varav några försågs med loop för att fästa karbinkrok i.

Rumpan fick ett extra lager tyg som förstärkning. Mest för att det är snyggt med svart och grönt. Allt svart tyg kommer från de gamla Fjällrävenbyxorna, så dess själ lever liksom kvar ett tag till.

Benfickor. En stor orsak till att jag inte gillar moderna köpebyxor är att nån stolle har fått för sig att benfickor ska vara små och sitta fram på låret nuförtiden. Hopplöst svårt att ha saker i och extremt obekvämt när fickan är full. Det funkar på stora överdragsbyxor tycker jag eller om byxorna är specialiserade för att man ska tillbringa huvuddelen av sin tid sittandes i ett fordon. Men det ska ju inte jag. Jag ska ju bara på fjället eller i skogen. Så 59:ornas benfickor satt bra där de satt, men på arméns modell, som jag har, är de alldelens för små. Flygvapnet hade däremot när det begav sig en variant med bälgar på benfickorna, så med dem som inspiration syddes en sådan dit baktill.

Som en följd av bälgen fick även fickornas lock göras större för att säkerställa att de täcker ficköppningen även nät fickorna är fulla.

Ett Rävlingmärke fick ta plats på vänster ficklock.

Båda benfickorna har dessutom var sin innerficka. Den vänstra, på bilden ovan, är återvunnen från de gamla byxorna och har dragkedja. I den högra benfickan finns en smal ficka för att hålla skeden på plats. På bilden ovan syns också den kardborresnutt som fick sitta på bakkanten av fickan för att hålla locket på plats. Till följd av bälgen stod de nya förlängda locken rätt ut i där annars.

Knäna fick förstärkningar i svart med plats för knäskydd av tunt liggunderlag och på underbenens utsida gjorde jag knappt 20 cm långa dragkedjeförsedda ventilationsöppningar.

Bensluten med de klassiska remmarna är så bra att de fick vara som de är utan åtgärd.

Ja. Jag vet att det finns ett märke som säljer byxor som i princip ser ut så här och jag övervägde en kort stund att köpa ett par. Men då skulle de ju ändå inte bli som jag ville med alla detaljer och dessutom har jag för mig att storlekarna inte var till belåtenhet. Dessutom är det rätt kul att pyssla lite :-) 

Pysselbild

Avslutningsvis kommer en bild från höstens enda helgskogstur.

Höstmyr någonstans i Bergslagen

Till nästa gång:

God tur!!

 

Postat 2021-01-05 17:59 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook

Tips!