Mina Jörnisar och jag - det kunde ha varit ett liv på vägarna...

En friluftsblogg. Friluft såsomi kängor, ryggsäckar och tält. Och lite annat också kanske.

Vinterbyxor

Friluftslivet har på riktigt legat på sparlåga det senaste året. För tidig semesterperiod och studier gjorde att sommarens fjälltur inte blev av. Och sjukdom kom i vägen för vinterns. Latheten och studentens evigt dåliga samvete över att inte läsa eller skriva på var eviga minut dödade effektivt inspirationen till höstens helgturer. En gång var jag ut. En gång! Suck. Ja ja. Det får väl bli bättring.

Fast nu skulle det här vara ett utrustningsinlägg och närmare bestämt handla om mina "nya" byxor för vinterbruk.

Som synes är byxorna inte alls nya, utan ett par gamla m/59 byxor som jag modifierat. Mina gamla Fjällrävenbyxor, som hängde med i drygt 10 år, gjorde sin sista tur förra vintern. Även dessa var kraftigt modifierade för att passa mina behov och kropp.

Jag har i regel svårt att köpa byxor i standardstorlekar då benlängd i förhållande till midjemått inte harmoniserar särskilt bra med storlek medium. Några märken i friluftshandeln har ju "specialstorlekar" men då är jag oftast inte nöjd med modellen i övrigt så även dessa kräver då oftast modifiering av olika slag för att jag ska bli nöjd. Det känns sådär tycker jag att behöva sätta igång att sy i ett par nya byxor som ofta kostar 1500kr och uppåt... Därför fick det bli ett par 250 kronors överskottsbyxor. 

Med början uppifrån så blev det så här:

Hängslen av modernt snitt med fästpunkt i höjd med sidosömmarna. Mycket bekväma och lätta att lossa utan att ta av sig jackan om man måste dra ner byxorna...

Bälteshällorna på originalet klarar bara tunna bälten så dem byttes ut till större, varav några försågs med loop för att fästa karbinkrok i.

Rumpan fick ett extra lager tyg som förstärkning. Mest för att det är snyggt med svart och grönt. Allt svart tyg kommer från de gamla Fjällrävenbyxorna, så dess själ lever liksom kvar ett tag till.

Benfickor. En stor orsak till att jag inte gillar moderna köpebyxor är att nån stolle har fått för sig att benfickor ska vara små och sitta fram på låret nuförtiden. Hopplöst svårt att ha saker i och extremt obekvämt när fickan är full. Det funkar på stora överdragsbyxor tycker jag eller om byxorna är specialiserade för att man ska tillbringa huvuddelen av sin tid sittandes i ett fordon. Men det ska ju inte jag. Jag ska ju bara på fjället eller i skogen. Så 59:ornas benfickor satt bra där de satt, men på arméns modell, som jag har, är de alldelens för små. Flygvapnet hade däremot när det begav sig en variant med bälgar på benfickorna, så med dem som inspiration syddes en sådan dit baktill.

Som en följd av bälgen fick även fickornas lock göras större för att säkerställa att de täcker ficköppningen även nät fickorna är fulla.

Ett Rävlingmärke fick ta plats på vänster ficklock.

Båda benfickorna har dessutom var sin innerficka. Den vänstra, på bilden ovan, är återvunnen från de gamla byxorna och har dragkedja. I den högra benfickan finns en smal ficka för att hålla skeden på plats. På bilden ovan syns också den kardborresnutt som fick sitta på bakkanten av fickan för att hålla locket på plats. Till följd av bälgen stod de nya förlängda locken rätt ut i där annars.

Knäna fick förstärkningar i svart med plats för knäskydd av tunt liggunderlag och på underbenens utsida gjorde jag knappt 20 cm långa dragkedjeförsedda ventilationsöppningar.

Bensluten med de klassiska remmarna är så bra att de fick vara som de är utan åtgärd.

Ja. Jag vet att det finns ett märke som säljer byxor som i princip ser ut så här och jag övervägde en kort stund att köpa ett par. Men då skulle de ju ändå inte bli som jag ville med alla detaljer och dessutom har jag för mig att storlekarna inte var till belåtenhet. Dessutom är det rätt kul att pyssla lite :-) 

Pysselbild

Avslutningsvis kommer en bild från höstens enda helgskogstur.

Höstmyr någonstans i Bergslagen

Till nästa gång:

God tur!!

 

Inlagt 2021-01-05 17:59 | Läst 3093 ggr. | Permalink
Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2021-01-06 10:15   egh01
Snyggt jobbat! Jag blir alltid imponerad av personer som fixar/modifierar själva. Håller tummarna för fler turer i år.
 
Svar 2021-01-06 22:06   Nyingen
Tack! det är kul att pyssla. med lite tur så blir det en hängmattetur till helgen. :-)
 
2021-01-06 13:26   MonicaKa
Jag insåg när jag läst igenom hela din beskrivning att jag satt med ett stort leende! Kul med hängivenhet, och ännu mer kul att du tar dig tid att skriva och fota och dela med dig!
 
Svar 2021-01-06 22:08   Nyingen
sonen har ett par lika dana. Nästan i alla fall.... han har inte hunnit fixa till de större ficklocken än. Pilutta honom! :-D
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook

Tips!