Junsele - Mot Edens lustgård

Framför mig ståtar kulturbyn Eden med hus från medeltiden. Omsorgsfullt renoverade och prydligt uppställda längs vägen. Liknar en iscensättning.

Hösten visar upp sin bästa sida. Svalt men inte kallt. Lätt bris för att svalka svettig panna. Och solen som lockar till långvandring längs den magiska Ångermanälven. Målet är den kulturminnesmärkta byn, Eden, öster om Junsele.

Bölen

-smaka på namnet!

Längs strandkanten upplyses jag om att Junsele varit bebott sedan tidig stenålder. Jag undrar vad forntida människor funderade över. Kanske på vart Ångermanälven slutar?
Passerar byn Bölen, vilket härligt namn.
Jag ser att älven är torrlagd. Skyltar varnar för att kraftverksdammarna kan öppna utan förvarning. Jag chansar och kliver ut i älvfåran.
Plötsligt ser jag vatten som rinner mellan stenarna...
Kommer fram till Eden och smyger runt bland faluröda gamla stockstugor. Plötsligt blir jag påkommen.

-  De flesta har bössor här, bara så du vet, säger bybon med en hotfull gest! Han spricker upp i ett leende och börjar berätta historier om kulturbyn, Eden.

Byborna är stolta och anser deras by som den finaste i hela regionen, ja, egentligen i hela landet. Byn har blivit flyttad flera gånger. Jag frågar om det inte var komplicerat?

- Inte så värst. Då fanns det ju varken el eller vattenledningar, säger bybon. En av de första berättelserna om Eden gäller skatten som invånarna tvingas betala till danskarna år 1571.

Gnäll och elände. Skatteelände som en röd tråd genom vår historia.
Det vilar något musealt över Eden. En prydlighet som även uppvisar ett stort kulturhistoriskt intresse. 
Gammal jordbruksbygd. Korn som fick torka på enorma hässjor.
I utkanten finns torparställen. Jodå, fattigdomen tvingades ut i periferin, även i Norrlands inland.

Pilgrimsleden

Under medeltiden hade Eden en viktig roll för pilgrimer på sin väg mot Nidarosdomen i Trondheim, dåtidens religiösa centrum.
På 1800 talet gick byborna samma väg, men mot kyrkan i Mo. Där fick de lyssna till prästen som berättade att Sverige återigen var i krig mot någon stormakt. Bönderna blev uppskrämda då de visste att ungdomar skulle inkallas till ett krig i något avlägset land. Krig som skördade offer både i strid men främst i sjukdomar på grund av eländiga förhållanden.
Efter predikan var det äntligen dags för skvallret på kyrkbacken. Veckans höjdpunkt och dåtidens Flashback. Sen var det alltid en kille som berättade en fantastisk historia om ett berg fyllt av guld, i ett avlägset land.  
Text och foto: Anders Hermansson
Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer i bloggen

Skottland West Highland Way - From Edinburgh Underground to Devils Staircase

Vi från Skåne Vandring Community har vandrat längs West Highland Way (WHW, även kallad) under vår årliga långresa. Den klassiska leden längs med de skotska högländerna och uppför Ben Nevis (det högsta berget).

Kick Ass, hostel

Att döda sina barn - Kullabergs våldsamma förflutna

- Arild vaknade sömndrucken. Huvudet sprängde och kroppen gungade oberäkneligt. Upptäckte till sin fasa att han var långt ut till havs. I en båt som brann!

Styvfadern David tror att hans dåd gått som planerat. Men när han vandrar längs stranden ligger en kropp i vassruggen. Kroppen tillhör hans styvson Arild. Sniken tar han guldringarna från Arilds hand och skjuter ut kroppen i Skälderviken.

En ute-natt i månaden

Det är precis vad det är. Friluftsintresserade skåningar samlas en helg per månad för att sova utomhus. Tält, vindskydd, hammock eller under bar himmel. Du väljer själv. Lägerplatserna är valda med omsorg och lätta att nå med bil eller kollektivtrafik.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips