Bloggar > Glamping inget för oss

Glamping inget för oss

Vandring kort eller långt, stadsnära eller ödemark. Nyfiket och äventyrligt med folkbildande kunskap. Lika gärna solo som i trevligt sällskap.

Bornholm- Kyststien. The ultimate guide. Placerad på karta

- Bara leenden på solskensön

Östersjöns Mallorca är bäst nu på våren och försommaren. Varmt men inte för kvavt och få turister.
Dessutom tar överfarten knappt två timmar från Ystad till Rönne.


Kyststien
Många väljer att cykla på ön, men vi valde att vandra vilket ger en större upplevelse. Du får både vågskvalp och utsikt från klitter.
Ja, det påminner om Kullaberg, men så mycket större.

Vi valde rundvandringsleden, Kyststien. Leden går längs strandkanten passeras de flesta samhällen och turistattraktioner. Startpunkten blev Rönne färjeterminal. Vi anslöt till Kyststien och gick norrut, alltså ”medurs”, runt ön.

Vattendunk 
Längs med Kyststien finns lägerplatser med varierande standard. Tyvärr saknas det ofta dricksvatten. Ett bra tips är att fylla på en större vattendunk, strax innan lägerplatsen.
Det är skönt att slippa springa en halv kilometer för att kunna koka kaffe. En positiv upplevelse var de offentliga vattentoaletterna som vi ger betyget MVG.


Observera att Danmark saknar allemansrätten och att camping endast är tillåtet på markerade platser.


Utmanande
Låt dig inte förledas av Bornholms vita stränder. Kyststien är en rejäl fysisk utmaning.
- Upp och ner längs höga klitter och hala klippor.

Vi gick Kyststien på fyra dagar, men det är inte att rekommendera. Anslå minst en vecka för en mer njutningsfull tur.
- En öl eller två på Frost i Listed Havn. Hit hittar inte turisterna.Är Kyststien för långt?
Vandra kortare! Vårt förslag är nordöstra sidan av Bornholm. Fiskelägen inklämda bland spektakulär natur. Starta vid Allinge och avsluta i Årsdale. Från båda orterna är det lätt att ta sig med buss från och till Rönne.
Du passerar vår favorit, pittoreska Svaneke.
-Strosa längs gränder och kajer, så där långsamt. Övernatta på ett Hotel Östersöen och se solnedgången.
Hotell? Ja, varför inte. Även tältare kan behöva unna sig.Våra lägerplatser 
Första natten tillbringades på Hasle Lystskov, en mil norr om Rönne. Stor tältplats med flera vindskydd, toalett och riktig grill.
Natt två blev motsatsen. Den primitiva lägerplatsen, Salenebugt. Enbart en gräsplätt vid stranden. Men vilken strand! Som förflyttad till Maldiverna.
-Eldslågorna mot natthimlen. Djupa samtal mot vågornas brus.


 Tredje natten blev en ny upplevelse. Thygegaards naturcamping, på en äppelodling.
- Allsång på stranden till soluppgången.
Trött morgon och trött dag.

Fjärde natten tillbringades återigen på en primitiv lägerplats: Doktor Lassen.
Skippa frystorkade. I närheten finns både Bakka Rögeriet och Michelinkrogen Kadeau.

 Stapplar in på färjeterminalen i Rönne. Sliten men lycklig. Hit återkommer vi gärna.Tips på utrustning
Grundregeln är så lätt som möjligt, då blir vandringen njutbar. Fötterna viktigast. På Bornholm räcker det med gott med vanliga löparskor eller lite kraftigare hiking skor. Gärna stavar. Shorts eller tights är att föredra framför ”grova” byxor. Uppblåsbart liggunderlag ger tunnare sovsäck. Stormköket stannar hemma. Enkel gasbrännare och halvliters kastrull. Flerrätters äter du på restaurang. End of discussion.

Glöm inte solhatten.
God tur! Praktiska länkar
Kyststien
Lägerplatser
Bornholms bussar

Bussbiljetten köper du enklast på deras hemsida.


Text: Anders Hermansson
Foto: Nils Olof Nilsland

Postat 2022-06-03 12:17 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Bornholm- rundvandring Placerad på karta

- Solskensöns mörka historia

 - Bornholmsborna såg med förvåning när stridsflygplanen närmade sig ön. Förvåningen övergick i skräck när de insåg att flygplanen släppte bombmattor. På några minuter hade städerna Rönne och Nexö förvandlats till grus.

Bombmattorna över Bornholm skedde när övriga Europa firade freden. Flygplanen kom från dåvarande Sovjetunionen och syftet var att den tyska garnisonen på önskulle kapitulera till dem och inte till västmakterna. När tyskarna fortfarande vägrade underkasta sig kapitulationen ockuperade Sovjet helt sonika ön. Ockupationen pågick till våren 1946 och slutade med ett ”inofficiellt” fördrag att utländska trupper inte kulle stationeras på Bornholm.
Befolkningen led under den ryska ockupationen. Affärer plundrades, men även rapporter om gruppvåldtäkter.

Det berättas om en rysk soldat som ertappades med att stjäla äpplen. Straffet blev arkebusering, utfört av sitt eget befäl.

Bitterheten är fortfarande stor hos befolkningen som ansågs sig svikna av de allierade, men främst den danska staten.

-  Varför kom de inte till vår undsättning. Varför tystades ockupationen ned i media, är frågor befolkningen fortfarande vill ha svar på.

Bombernas skadeverkningar märks än idag då Rönne och Nexö saknar äldre bebyggelse. 

Nyckeln till Östersjön

Klippön har länge varit en bastion i södra Östersjön. Med sitt strategiska läge mellan öst och väst har den ständigt blivit indragen i storpolitiken. Napoleonkrigen, Krimkriget och som en del av östfronten under andra världskriget. Fredsslutet 1945 fortsatte med det Kalla kriget. När Sovjetunionen lämnade ön 1946 avkrävdes Danmark att inte stationera utländska trupper på ön. Berlinmuren fall innebar endast ett tillfälligt lugn.
2017 uppfördes ett högt torn för att avlyssna rysk radiokommunikation. Strax innan invasionen av Ukraina hotades ön återigen av ryssar, ifall Nato placerade soldater på ön. De många politiska konflikterna ger en ytterligare dimension till blomsterängar och lummiga skogsdungar. Vår vandring tar avstamp från en ytterligare okänd ockupation av ön. Upproret mot den svenska ockupationen av Bornholm i mitten av 1600 talet.

 Upprorsledaren

- Som var präst

Bornholm hade under lång tid tillhört den danske kungen men i samband med freden i Roskilde tillföll ön den svenske kungen. Svenska soldater stationerades på den mäktiga fästningen Hammarshus. Som (svensk) guvernör över Bornholm utsågs den hårdföre kommendanten, Printzensköld.
- Barsk uppsyn med eldig, genomträngande blick.
Modig ända till öfvermod. Sträng ända till hårdhet.
Kall ända till känslolöshet.
 Ja, beskrivningen av Printzensköld ingav skräck för Bornholmarna.
Under kommendantens styre led befolkningen hårt av höga skatter. Men det som utlöste upproret var tvångsutskrivningarna hos den manliga befolkningen. Tvångsutskrivningar innebar att männen tvingades delta i den svenske kungens specialoperationer runt Östersjön. Krig som ofta var detsamma som en för tidig död. Inte i strid utan av hungersnöd och smittsamma sjukdomar. Det jäste hos Bornholmarna och tanken på ett uppror började få fäste. Men de behövde någon som kunde samla allmogen. Svaret fann befolkningen hos den radikale prästen Poul Ancker.

 Bakhållet

Printzensköld övertalas att bege sig till Rönne och förhandla med Borgmästaren. Diskussionen blir allt hetare och Printzensköld flyr ut på gatan där han omedelbart skjuts ihjäl. Mordet på Printzensköld är signalen till bönderna att upproret har startat och det ryktas att Poul Ancker höll i pistolen. I byn Hasle samlar Poul Ancker bönderna inför anfallet mot Hammershus.
364 år senare slår vi upp våra tält i Hasle strandskog. Ett nattligt bad svalkar våra varma kroppar. Den obligatoriska lägerelden tänts och godsaker plockas fram.

 Hammershus

- En grund til at hate

På medeltiden strider kungen och kyrkan om makten över Bornholm och dess invånare.
Det är en mörk tid. Symbolen blir Hammershus fästning. Majestätiskt på sin klippa 74 meter över havet. Under 500 år fungerar fästningen som maktbas på ön: Ärkebiskopstiden som efterföljs av Hansans gnidiga köpmän och slutligen kungens brutala länsherrar. Hammershus var även ett beryktat fängelse med ökända tortyrkammare. Folkets avsky mot Hammershus innebar att fästningen plundrades på dess stenar.

Vandringsfakta: Vi följde Kyststien och gick runt ön på 4 dagar. Bitvis är det dåligt skyltat, så var på din vakt. Lägerplatserna finns utsatta på Ud i naturen. Sammanfattningsvis, det är betydligt tuffare att vandra längs Bornholms kuster. Ett stort tack till alla som gjorde vår vandring minnesvärd.

Text: Anders Hermansson

Foto: Nils Olof Nilsland

Postat 2022-05-30 21:40 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Höör, Kulturhistorisk vandring längs brottets bana. Placerad på karta

Ett kriminaldrama i tre akter.

Mannen med oxpiskan

Vi kliver av tåget i Höör. Den korsväga orten som levererade den ljusa sandstenen till Lunds domkyrka. Vårt intresse gäller snarare ortens mörka historia.

Höör, stationshuset.

Bredvid stationen bodde den kända piskmakaren Truls Nilsson. Stor och ståtlig, men med ett fruktansvärt temperament och synnerligen dåligt ölsinne. Truls hus var tillhåll för Dusbrödernas dryckesgillen. ”Blöta” fester som ofta avslutades inför tinget.

Dryckesgillet i oktober 1903 var inget undantag. I takt med berusningen började Dusbröderna att anklaga varandra för ekonomiska oegentligheter. Truls brusade upp för. Han tog fram en tjuramie (läderklädd tjurpenis och angrep sin gäst. Inifrån huset hördes hur gästen bad om nåd men Truls fortsatte att slå. En annan av gästerna försökte skaffa hjälp på polisstationen men den var stängd. Först på morgonen anlände länsman men gästens liv gick inte att rädda.

Truls dömdes till sex års straffarbete. På dagen för avfärden till fängelset gick befolkningen man ur huse till järnvägsstationen. Mannen som tidigare hade satt skräck i Höör såg slö och lidande ut.

Ringsjön, badhytter.

Sveriges mesta massmördare

- utredde sina egna brott

- Den skånska augustinatten lystes upp av eldar från Sveriges mesta massmördare.

Brottets bana, var namnet på den smalspåriga järnvägen till stenbrottet utanför Höör.

Bränderna var avslutningen på den våldsodyssé som utfördes av den så kallade Hurvamördaren.

 Mördandet inleddes senhösten 1951. En förmögen kvarnägare hittas död i sin nedbrunna Mölla, strax utanför Höör. Traktens fjärdingsman (en sorts lokalpolis), Tore Hedin kallas in.  Den dittills okände Hedin poserar glatt i resterna av den nedbrunna Möllan och blir kändis i pressen.

Men något skaver hos befolkningen i Höör. Det var nämligen Tore Hedin själv, som hade mördat kvarnägaren. Syftet var att stjäla en stor summa pengar från mjölnaren. För att dölja brottet sätter Hedin först eld på kvarnen. Strax därpå återkommer Tore och hjälper till med släckningsarbetet.  

Höör-walk of fame där Peps Persson växte upp .

Kändisskapet i media påskyndar hans narcissistiska och samvetslösa ådra. Tore förlovar sig men börjar strax därefter att misshandla sin flickvän. Flickvännen tar mod till sig och anmäler Tore Hedin för misshandel. Tore avskedas som fjärdingsman.

Övergiven och försmådd funderar Hedin på självmord, men först ska han hämnas. Mordorgien inleds med ett besök hos föräldrarna. De huggs ned med en yxa varpå föräldrahemmet sätts i brand. Tore tar bilen och fortsätter mot den före detta flickvännens arbetsplats ett äldreboende, söder om Höör. Med samma yxa, huggs både föreståndarinnan och den före detta flickvännen, ihjäl. Tore barrikaderar ytterdörren innan han sätter eld på ålderdomshemmet. Tore Hedin sätter sig i bilen och åker till sin sommarstuga nordost om Höör. Bakom sig lämnar Tore sammanlagt tio döda människor.

Sommarstugan ligger vid en vacker insjö. Tore fyller sina fickor med sten och ror ut i sjön där han dränker sig. I bilen återfinns ett självmordsbrev. I brevet erkänner Tore Hedin sina handlingar och förklarar gåtan; Polisen som blev Sveriges värsta massmördare.

Morden på Helén och Jannica

- Det sociala arvet

- En oansenlig sommarstuga strax utanför Höör bildar upptakten till den största polisutredningen sedan Palmemordet.

 Genrebild

I sommarstugan ska Jannica Ekbladh och Helén Nilsson ha hållits fångna, innan de bragts om livet.

Det skulle dröja 15 år innan mördaren kunde gripas och dömas för morden. Dock lyckades polisen under den långa utredningstiden lösa flera grova våldsdåd kring trakterna av Höör och mellanskåne.

- Det verkade finnas mördare, våldtäktsmän och sadister i snart varje buske. 

Ingen plats jag vill att mina barn ska växa upp, säger utredande polis.

Men det var kunskap som polisen behöll för sig själva.

När polisen analyserar motivet till dåden växer bilden fram av ett samhälle med individer i utanförskap och kvinnohat.

En bild tornar fram där Höör och Hörby blivit ett sorts centrum för porrfilmer. Inspelningarna sker på både slott, bondgårdar och i sommarstugor.

- sexfester med champagne på en bondgård utan Höör, berättas i polisförhören.

Den dömde har hela tiden nekat till att ha dödat Jannica och Helén. Efter fem år i fängelse tar han sitt liv på en rättspsykiatrisk klinik. I ett självmordsbrev förklarar han sitt själsliga tillstånd som en levande död.

Våldsdåden blir en skarp kontrast till den sköna natur som möter oss under vandringen. Så här strax innan vintern ska ge upp sitt grepp och skogen fortfarande är ljus.  

Höör, gamla kyrkogården där gravstenarna förlorat fotfästet.

Höör bjuder också på vacker natur.

Stort tack till STF, för deras vandring längs med Karin Hoffmans rundvandringar för tågburna, nr; 12

Länktips

Tv serierna, skånska mord och Jakten på en mördare

Boken, Jakten på en mördare.

Text: Anders Hermansson

Foto: Karin Kallioniemi och Anders Hermansson

Postat 2022-02-28 16:56 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Från Malmö till staden som försvann. Placerad på karta

Vy över Malmö, sedd från Lommabukten.

- Stadsnära vandring med både mord och hedendom på menyn.

Från centralstationen vänder vi österut och går längs kanalen i sällskap med några svanar. Kanalerna fungerade förr i tiden som stadens avloppsledning, därav namnet Nordens Venedig, sägs det.

Skyskrapan Malmö live och den gamla silon för mjölkvarnen. 

Det gamla hamnområdet som förut bjöd exotiska dofter av vanilj och kardemumma är stilla i väntan på rivning. Staden skall göras mer attraktiv.

- Ur den förgiftade jorden växer skyline i glas och stål.

 Häxbränning

Lämnar den gamla stadsporten. Kämpar uppför backarna till Kirseberg.  

En stad i staden.

Kirseberg; Minnessten för häxbränningar. Fängelset (nedlagt).

Beläget på en hög kulle. Kirseberg var ett farligt område. Fattigdom och utanförskap blev till grogrund för det beryktade Backagänget. En tidig form av organiserad brottslighet.

- Nej du, till Kirseberg gick en inte, berättar den äldre damen.

 På kullens topp.

En oansenlig minnessten berättar om de kvinnor som brändes på bål.

- Du ska då i eld och lågor. Så löd domen mot de kvinnor som pga sin begåvning, sina kunskaper och sitt sätt att vara ansågs så farliga att de anklagades för att vara häxor, lyder inskriptionen på stenen.

Så utstuderat. Placera bålen på högsta punkten så att lågorna syntes över hela Malmö.

När perioden med häxbränningar var över användes platsen till att begrava fattiga soldater och fångarna från Malmöhus fängelse (hålor).

Försöker skaka av sig ruskiga historier men blir snart varse nya.

Kirsebergs fängelse byggd på disciplin och isolering i ensamceller. Fängelset var en riksanstalt för tungt kriminella och rymningsbenägna.

- Det sägs att de papporna på fängelset brukar vinka till sina barn på den närbelägna Kirsebergsskolan.

Men ondskan fortsätter att vara vår följeslagare genom Kirseberg.

Passerar den vackra Sege park. Här låg tidiga Malmö stads mentalsjukhus. Den vackra parkmiljön till trots, på sjukhuset utspelade sig Sveriges genom tidernas största seriemord.

- En vårdare på en långvårdsavdelning förgiftade de äldre patienterna med rengöringsmedel. 24 patienter avled och vårdaren dömdes till sluten psykiatrisk vård. Syftet med dåden var att patienterna skulle slippa lida, uppgav vårdaren som skäl.

...rapport från en soptipp

Fortsätter gå. Tar de eländiga historierna aldrig slut. Kommer till Sveriges näst minsta kommun, Burlöv. I Malmö jobbade alla på varvet. I Burlöv jobbade alla på sockerbruket, sägs det. Tills båda industrierna lades ned. Nostalgifaktorn är hög.

Motorvägen E6/E20 viadukten Sjölunda. Hängbro över Sege å till Spillepengen friluftsområde. På toppen av Spillepengen, 

Äntligen lite grönska. Men skenet bedrar. Det natursköna rekreationsområdet Spillepengen döljer Malmö stads gamla soptipp.

Men det bli värre än så. Innan Malmö fick ett ordentligt avloppssystem tömdes latrintunnorna på Spillepengen och området fick i folkmun namnet, Chokladfabriken.

Små broar över Sege å som slingrar sig i den täta djungeln. På toppen av Spillepengen har du hänförande utsikt över Lomma buktens strandängar. En lisa för själen.

Ständiga översvämningar har gjort strandängarna till ett paradis för fåglar och unika växter som trivs i den salthaltiga jorden.

Dags igen att tvingas passera motorvägar och viadukter, men så är det i stadsnära vandringar. Fult och vackert om vart annat.

Alnarpsparken

- Strimfibbla, renlosta och lungört.

Ja, Alnarpsparken vid Sveriges lantbruksuniversitet härbärgerar växter från jordens alla hörn. Vintern bildar hårda kontraster hos de nakna grenarna. De största träden är mer än 300 år gamla och bildar enorma kronverk.

Alnarpsparken; Slottet, träd från Carl von Linnés tid, kärlekspar sätter bomärke. 

Det börjar skymma. Svärtan tilltar. Murgrönan ger slottet en fond av skräckfilm.

Skyndar vidare. Lämnar Lomma för att strax därpå befinna sig i Staffanstorps kommun.

Valhall som försvann

Slätten tar vid. Klafsar i meterhög lera mot Hjärup och den mytomspunna järnåldersstaden Uppåkra. Dolt under gräset låg ett politiskt och ekonomiskt centrum i över tusen år. Utgrävningar visade på ett betydande handelsutbyte med bland annat folken kring Svarta havet. En tidig rysk påverkansoperation.

Lommabukten: våtmark som är fågelreservat.

Men Uppåkra var främst en religiös kultplats för hedendomen och för de invånare som tillbad Oden. Arkeologer har funnit ett tempel tillägnat Oden. Templet liknande Valhall och drog folk från när och fjärran.

Men plötsligt försvann Uppåkra. Ingen vet varför. Det sägs att invånarna gick över till den nya hypade religionen kristendom. Merparten flyttade till den nya staden Lund.

Även om Uppåkra och hedendomen tynat bort har deras fester överlevt till våra dagar. Jag tänker naturligtvis på midsommar och julen.

 

Alnarpsparken; Snödroppssläktet.

 Text: Anders Hermansson

Foto: Nils Olof Nilsland, Kristina Milotic och Anders Hermansson

Postat 2022-02-13 16:42 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Brösarp- mer än backarna. Placerad på karta

Brösarps backar, på Österlen i
Skåne, är själva sinnebilden för lantlig romantik.

Stand by me

Men backarna är uttjatade. Vi valde bort dem för en promenad på järnvägsspåret och Karin Hoffmans Rundvandringar.

Brösarp Centralststion

Järnvägen mellan Brösarp Centralstation och S:t Olof, lades ned i början av 1970-talet. Återstår gör turisttrafik med ånglok. På hösten går där inga tåg.

Det är vanskligt att vandra på syllarna. Impregneringsmedlet och vätan gör dem såphala.

- när stinsen var kung i samhället och lokförare drömyrket, skriver Föreningen Skånska Järnvägar

 Vi passerar mindre stationssamhällen där järnvägshotellets skylt har bleknat i takt med charterturismens expansion.

Skåne har ca:500 kyrkor som är skyddade enligt lagen om Kulturminne.

Fantasieggande namn som Ravlunda Brenneri.

 Rundvandringar

 Karin Hoffman är en legend inom vandringskretsar genom hennes bokserie, Rundvandringar i Skåne.

Rundvandringar är en kulturgärning och kommer att beskrivas mer utförligt i kommande artiklar.

 Hoffmans rundvandringar är inte som vanliga leder. Det saknas helt skyltar eller någon form av ledmarkering. Vandringsleden finns endast beskrivna i ord. Texten är inte enkel, med ofta förekommande äldre ordval.

Var på din vakt.

Ibland övergår hennes text till rebus. Skulle vi svänga höger eller gå rakt fram.

Det är kul.

Men tillbaka till Rundvandringen. Från S:t Olof vände vi åter mot Brösarp station. På små grusvägar och ännu minde skogsstigar. 

Finns det något mer äkta svenskt, än ett kalhygge?

Attusa, små röda torp i frodigt landskap. Vi blev något trötta mot slutet och kunde inte riktigt uppskatta landskapet.

Vem är det som sätter upp julgranskulor i de skånskaskogarna?

Total sträcka: 33, 5 km varav 13 km på järnväg.

Stort tack till Annika, som tar oss ut på Hoffmans Rundvandringar.

 Text: Anders Hermansson

Foto: Nils Olof Nilsland

Postat 2021-10-04 14:51 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Sida: 1 2 Nästa Sista 

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook

Tips!