Bloggar > Det fria livet > Bikepacking över natten

Det fria livet

Eriks utflykter och äventyr

Bikepacking över natten

Cykling ligger mig väldigt varmt om hjärtat. Jag har svårt att se hur jag skulle klara mig utan en cykel. Bilen skulle också bli svår att vara utan, men jag känner ingenting för den. Den är bara praktisk, och tyvärr allt för ofta nödvändig. Men cykeln och cyklingen hyser jag däremot varma känslor för. Jag antar att det är enkelheten i kombination med nöjet att färdas tyst genom den fria luften, och helt för egen maskin som är orsaken.

Jag har gjort ett par långfärdscyklingar för många år sen, med traditionella cykelväskor monterade fram- och baktill. Efter att ha köpt mig en ny, lättare och roligare cykel här om året (Specialized Diverge), så tänkte jag att jag skulle ge mig ut på mer minimalistiska och lättviktiga cykeläventyr. Bikepacking, som dom kallar det på engelska. Vet inte om det finns nåt svenskt namn för det.

Den mesta packningen placerad i vattentäta packpåsar, monterade direkt på ramen med spännremmar.

Vädret har ju varit sommarvarmt en stor del av maj, idealiskt cykelväder, så jag tryckte ner sovsäck, kök, kläder och vad jag nu kunde behöva för en natt i det fria i tre vattentäta packpåsar. Dessa monterade jag med spännremmar på väl valda platser på cykeln. De tycktes sitta fast till belåtenhet. Sen var det bara att cykla!

Turen gick från Skellefteå och ett par mil västerut längs diverse småvägar. Det blev ingen långtur. Tanken var bara komma ut, känna på livet som "bikepacker", och se hur packningen höll ihop.

Varmt och matrast. Vem kunde tro att vitt skinn fungerar som kamouflage?

Jag hamnade till slut vid en sjö ute på en torr tallhed, en lämplig plats för ett nattläger. Tält hade jag inget med mig, jag hittade ingen bra plats för det på cykeln. Det får bli en sak att lösa till kommande turer. Vädret var som sagt fint, och jag hoppades att myggen inte skulle vara alltför aktiva ännu. Det visade sig senare på kvällen att några faktiskt var det... Nåväl, jag somnade till slut med en tröja över ansiktet.

Trevligt ljus att vakna till!

Sammanfattningsvis kan jag konstatera att jag är såld på idén med "bikepacking". På riktiga långturer krävs det antagligen mer ordentliga väskor, men för korta ena så ser jag fördelarna med det minimalistiska anslaget. Cykelglädjen finns kvar trots packningen, jag tänkte knappt på att den satt där. Uttrycket att "det enkla är det vackra" gäller absolut även här!

Min vana trogen så filmade jag hela färden, och videon finns att beskåda här:

/E

Inlagt 2018-05-20 17:23 | Läst 14171 ggr. | Permalink
Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2018-05-20 18:00   OBD
Lugnt, avslappnande och mysigt. Som vanligt. Fantastiskt trevligt att du tar dig tid med att filma. Och dessutom filma ur en massa olika vinklar. Du till och med stannar, riggar upp kameran och cyklar förbi.
Menar du att cykeln väger 19kg inklusive den utrustning du hade med dig?
Robust lättviktscykel m.a.o.
Tack för att du delar med dig av dina filmer!
 
Svar 2018-05-21 06:45   scandiaca
Tack Bertil. Ja det stämmer, det var 19kg totalt, men då hade jag kameragrejerna i en liten ryggsäck, och inget tält som sagt.
 
2018-05-20 19:05   Fraktal
Ett härligt sammandrag där igenkänningsfaktorn är stor. Som vanligt 10/10 dvs full pott.
 
Svar 2018-05-21 06:45   scandiaca
Tack Stefan! :)
 
2018-05-22 22:20   Calexico
Nu blev man sugen själv. Såg ut att va en fin tur i en härlig miljö. En tarp hade kanske fått plats nånstans ?
 
Svar 2018-05-23 08:02   scandiaca
Ja, det skulle definitivt funka, kombinerat då med ett myggnät. Ska kolla på det.
 
2018-05-31 15:36   petter leife
Låter underbart! Förstår precis vad du menar.
Tack för trevlig artikel om enkel cykling med packning!
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar