vandring,paddling och annat friluftsliv

bor i Jokkmokk.
"måste" dagligen motionera i skog och mark,samt allmänt vistas ute i naturen.
Gör ofta korta turer i kommunen,både till fots och med kajak.
Har en önskan om att hinna se så mycket som möjligt av hemkommunens fjällvärld.
Stillsamt intresse:läsa,hälsofrågor.

Användarnamn: brigas

Intressen: Vandring, Turskidåkning, Paddling, Utförsåkning, träna längskidåkning,terränglöpning,rullskridskor,rullskidor,styrketräning

Mer på profilsidan


Kategorier:

Etiketter:

Kaskaivo övergivet utflyktsmål?

Tidigare var stigen upp till Kaskaivo klassad som dagsutflykt från Kvikkjokk.och -ja en gång för länge sen gick jag och min pappa upp där,dagsutflykt helt klart.

För ca 8-10 år sen var jag upp,skitjobbigt minst sagt,då mängder av träd fallit över stigen,då sov jag över,kom hem varm och trött.

Nu gick vi upp igen,jag Håkan och lilla Pixi.Med tält för att övernatta naturligvis,åldern har tagit ut sin rätt som det heter,sen är det ju dessutom mysigt att tälta,eller???

Blåsigt men soligtl.Invid Vallebäcken,hängbron har någon lämnat resterna av en "snilleblixt":

En barnskrinda,passar nog att dra runt leksaksnallar på gården med.Vart hade skrind-dragaren tänkt bege sej?

Dit upp ska vi!

Längs ravinen och dess snåriga trollskog.

Förgätmigej-blommor,kabbelekor,etc.

Terrängen är frodig,med gammelskog,gran,tall,mycket är nedfallet och gör vägen svår att hitta och defintivt svårforscerad,rena hinderbanan ibland.

Canyon man delvis följer är riktigt häftig.

Det blåste såpass hårt att vi inte alls var säkra på att det skulle gå att komma upp på toppen på kvällen.

Satte upp tältet i björkskogen.

Uppe på fjällheden var det väl markerat med stenar.

I bakgrunden den mer bekanta leden över Prinskullen mot Vallevagge.

Saitaris,Pårtemassivet

Snöfälten var hårda,stegjärn hade gjort det säkrare,man rutschade lätt.

Cavalier King Charles på toppröse,Pixi poserade motvilligt i blåsten.

Sikt hela vägen tillbaka till Kvikkjokk och vårt stugområde.pyramidskuggan av berget syns också.

Vy mot andra delar av Tarrekaise-massivet,där kom vi förra sommaren.

Stupkanten såg väldigt sprickig och osäker ut,hissnade att se ner.

För några år sen störtade ett större antal renar ut över kanten,troligen drivna av lodjur.

Hemväg.långa skuggor

Råkall natt i tältet följt av solig morgon.

Strong liten hund vilar sej.

Lappljung

Nån slags ticka(?) på murken granstubbe

Frukost åt vi invid ravinen.

Och så sista biten på ronningen till båten.

En fin tur till ett av Kvikkjokks blickfång.Synd leden fått förfalla.den är numera borttagen från STF:s dagsutflyktslista.Kunde rustas med en smärre insats med motorsåg och märkning.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2012-07-04 22:29   Håkan Friberg
Vilken fin tur! Vad mycket ni har att välja på när ni vill göra en "dagstur".
 
Svar 2012-07-04 22:31   brigas
Fast det är väldigt tröttande,upp och ned och runt och under etc...
 
2012-07-04 22:53   Håkan Friberg
Jo, det förstår jag. Kul att ni gör turen ändå.
 
2012-07-07 19:20   dHANScan
Fin beskrivning från Kvikkjokks närområde. Ska vi ha ett tema om Bortglömda områden i Kvikkjokkstrakten?

På mitt BD10 karta (2001) finns leden kvar, men berget har förlorat sitt namn! (PÅ mitt ännu äldre karta och på lantmäteriets nätkarta finns namnet dock kvar). Men som vi vet rakar det upp som första markanta berg väster om Kvikkjokk, på södra sida av Vallevare om vi går till Prinskullen eller Linne's väg västerut på Vallevare (bild # 11). Eller första fjäll på högra sida om vi gått en bit av Padjelantaleden. Tack för att du öppnar våra ögon för ett bra ställe om man har lite tid kvar i Kvikkjokk
 
Svar 2012-07-07 21:32   brigas
Finns inte Kaskaivo kvar som berg?Vet ju att man numera stavar helt annorlunda;K blir G,P blir B,T blir D och ett antal inlagda H:n och snart fler apostrofer än i franska språket.Hur som helst är det ju en del av hela stora Tarrekaise-massivet och en mycket karakteristiskt stup som dominerar vyn när man kommer mot Kvikkjokk. Det är ju inte lättfunnet då stigen ju i det närmaste utraderats på vissa ställen pga allt nedfallet.Tur älgarna ändå håller upp en del.
En annan "bortglömd" passage går från Njunjes till Vuoka-sjöarna,på Vuokas norrsida.Den har dock märkt med röda målningar för inte alltför många år sen. Finns nog fler än så att återupptäcka. Tänker det kan ge tips för den som stannar lite extra i Kvikkjokkstrakten.
 
2012-07-10 19:20   fowwe
På senaste utgåvan av fjällkartan har namnet kommit tillbaka: Gasskájvo. Även stigen utmed bäckens västra sida finns med.
Väldigt roligt med detta tips på utflykt. Någon gång i framtiden har jag tänkt spendera flera veckor i Kvikkjokksområdet, och då verkar detta vara ett fint mål för en promenad. (Även jag behöver tid på mig, och därmed tält i säcken. Kan det verkligen vara åldern? ;-) Får se om jag lyckas förverkliga denna plan!
 
Svar 2012-07-10 22:12   brigas
Man behöver inte ens skylla på ådern för att tälta,kvällssolen är finast här.Sen kan man ju gå in längs Vallevagge och gå över jokken där det är planare i dalen,så kan man gå tillbaka över Prinskullen etc,båt kan man ju få från både start och stopp-punkt.
 
2012-07-12 15:51   dHANScan
Ja i 2001-utgåvan av BD10 stod inget namn kvar, endast var höjden 1322 markerad. Hoppas det var en ensam svala det året!
Ditt tipps om en stig Njunjes mot Vuokas norra sida synns vara en möjlighet för en rundtur Kvikkjokk-Njunjes och sen på södra sida av Tarraätno tillbaka till Kvikkjokk. Man kan se på kartan att det kommar en stig ut från Kungsleden västerut mot Vuoka. Om kan kan hitta en väg mellan dessa, så vupti!
 
Svar 2012-07-12 17:44   brigas
Vi har gått där några gånger;men se till att gå till Vuokasjöarna och sen till Kungsleden så ni kommer över sjön med båt.
Stigen från Njunjes på Vuokas norra sida gick nog förmodligen sen till Peurare,har hört berättas om att ungdomar från dessa bosättningar gick och hälsade på varandra den vägen.sen kan man också gå till Lastaks lappläger (här vistas nog folk mycket sporadiskt,mest turistande) och sen går en stig ned till Saggat längre österut räknat från Mallenjarka.
En fin tur är att gå Rakasvagge och så kan man gå längre bort mot Staika eller Sjellapuolta om man vill hålla sej på Tarraälvens "södra" sida.Via broarna vid Njunjes eller nära Tarraälvshyddan kan man sen gå över till leden i Tarradalen;då har man möjlighet till att ta båt både på ut-och hemväg.Har skrivit om Rakasvagge i nåt blogginlägg tidigare.
 

Läs mer i bloggen

Fierrovagge -och lite om Sommarlabba-färjan

I år skulle vi gå en enkel tur,anpassad till liten hund och något bekväma människor.

Flyg till vindskyddet i Kuravagge,gå till Vaimok,över berget till Fierrovagge och sen ned till Sommarlabba och Tarraleden hem.

En liten björn

På eftermiddagens hundrunda följde även min son med,första gången i höst.

När vi gick i solens sista strålar längs en ås omgiven av vatten sa han "en björn";något 10tal meter framför oss kom en riktigt mörk liten björn,vek ned mot vattnet;och min lilla cavalier Pixi gick efter.

Kojan

I flera år har vi sagt att vi ska uppsöka en dold koja min far och en vän timrat.

I sommar har vi gjort två försök utan att finna den.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.