Bloggar > britts blogg

britts blogg

vandring,paddling och annat friluftsliv

Julblida

Efter några dagar med utmärkt skidföre kom som så ofta den förskräckliga julblidan.

Mycket skönt och lite märkligt och vackert när det är riktigt kallt och "normalt" väder och det blir fler och fler områden där det är varmt.

Pärlemormoln,rosa och orange molnslöjor,kallt och nästan lite kärvt före,och så plötsligt som att åka in i ett värmeskåp.Och sen ut igen till en frysbox.

Åkte spark runt byn,bara för det var så härligt sparkföre och jag hade ingen lust att sitta inomhus efter avklarad hund-och skidåkning.

Rätt som det var så varmt att brillorna immade igen,och sen lite kallare en bit längre fram.

Det doftar gott av våta träd,mindre kul när det droppar stora plask-droppar när man passerar under träden.

Slalomåkningen i Kåbdalis idag skippades;inget nöje i blåst och blida.

Hundkörningen på väg att bli livsfarlig;lämnade så snällt över vovven till sambon "för att åka andra varvet";han överlevde.Så även hans stavar.

Bytte till ett annat spår;tänkte där var bättre,men det var inte heller bra,extremt svårt få grepp med skateskidorna i det allt isigare underlaget;de har blivit  nött  av hundkörandet.

Ingen större idè att åka efter skoterlederna;det är bra där skotermattorna river upp,men alla leder snabbt ut på myr eller sjö där vatten tränger upp och isar till det.

Och sen  ger de väl sej till att sanda bort sparkföret efter vägarna också,så bästa före lär väl bli på gymmet,och dit längtar jag inte!

Postat 2008-12-26 16:22 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Julhunden

Ha!

Mot alla odds-här är hon igen,under granen,vår älskade lilla julhund.Ännu lite blöt efter julbadet.

Solo,född den femte januari 1995,och fortfarande  med på julen 2008.

I sällskap med ett par julhundar som inte varit med lika länge.

Att försöka bjuda in ytterligare julhundar under granen vågar jag mej inte på,vorstrar har gärna julgransplundring i förtid.Det har jag varit med om förr.

Här är ca -20,men nog ska det bli både hundkörning och vanlig skidåkning under dagen ändå.Och promenad och sparkåkning för dem det passar bättre.

God Jul allesammans,närvarande och frånvarande!

Postat 2008-12-24 08:38 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Den mörkaste dagen

var riktigt ljus,med guldrött på höjderna och rosa-lila himmel.Från grytan vi bor i ser man inte solen,men uppe på små bergknallar så syns tom solskivan.

Usch,förkyld,träffat för många nya baciller.

Hunden fick "släpa kärring" tre varv runt spåret,första gick fort,sen var det väl mindre intressant,han var nöjd och uppskattade vilan efteråt.

Jag fick se det vackra solljuset tre gånger;ingen egen skidåkning,ingen idè när man är så jättesnorig.Tur man haft några fina skiddagar innan.

Liten gammelhundsrunda,-20 grader.Får väl räcka för dagen.

Postat 2008-12-21 15:45 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Asfaltvandring och stadsorientering

"Tvingades" lämna mitt eget lilla mini-universum och åka till Stockholm.

Jag har nog inte varit där på 10 år.Konstaterar att det var mycket behövligt att komma ut från vårt kitchiga julkort och göra ett snabbt nedslag i en värld som de flesta i detta land lever i.

Åkte en snabb mil med pannlyse tidigt på söndagmorgon,kanon-före,varför lämna detta..

Till en grådisig dock ej regnig annan värld,där vi installerade oss centralt på ett mysigt hotell,pendlade ut till dem som var anledningen till vårt besök,halkade oss upp på en lerig stig dit de bodde då vi inte tog riktigt rätt asfaltväg.

Flanerade runt på gator fulla med affärer,varor,julbelysning.Spanska lät som mest förekommande språk på kvällen,polska på morgonen.

Stora kyrkor,trånga gränder,nytt och gammalt.

Dofter av allehanda mat på gatan,god frukt i marknadstånd,färdig mat till dyr peng,ett h-sicke hitta vanlig mataffär eller System.Risk för hunger och törst.

Med kartan i hand och mycket asfaltvandring blev det dock allt lättare att orientera dit vi skulle. 

Transportmedlen var lätta att förstå sej på,och blev det fel var det bara att backa en bit och ta om det.

Ett antal friluftsbutiker besöktes,mycket kläm och känn,nån trofè inköptes.Mycket beskådades.Arkitektur,antropologiska studier.

Måste vara risk för snabbt insättande svinkyla då många verkar gardera sej med kanadagås-jackor,själv tyckte jag tunn ullkappa var alldeles lagom kompromiss;fungerade sådär inomhus och galant utomhus vid vandringar runt diverse holmar vid blåsiga vatten.

Tror det blev rätt långa vandringssträckor,våra ryggar värkte ovant av ansträngningen av asfaltgång i mycket rask takt.Få matraster.

Skillnad mot att masa runt med packning i fjällen!

Nu är vi tillbaka i vår lilla snövärld,hos vår alldeles levande gammelhund,även här är det just nu töväder,men ingen större risk att det ska smälta bort,hoppas jag.

Imorgon väntar åter jobb-och sen förhoppningsvis skidor både med och utan hund.

Nu ska det inte dröja 10 år till nästa besök hoppas jag!För jag behöver nog lite mer stads-besök.

 

Postat 2008-12-17 21:19 | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Ute med hundarna

Vi har måttligt mycket snö,tillräckligt för att jag ska kalla det vinter sen några veckor tillbaka.

Elljusspåret är sen ett par dagar maskinpreparerat så det går bra att skejta och åka klassiskt.Jättekul,förra året åkte jag knappt klassiskt alls,men i år försöker jag och det är skönt att använda kroppen på det sättet också,på nåt vis mer ergonomiskt rätt.

Eftersom snön varit torr och luftig har det väl inte varit läge för mycket annat än att vara på vägen och spåret,så draghunden har skuttat runt i snön och jag har pulsat fram.

Igår kom jag mej äntligen för att tolka på skidor bakom honom.

Längs skoterkörd led och skogsväg.

Mycket lös snö,så jag bara stakade,inte mycket chans att hjälp till med benen,men han galopperade mest hela tiden,även tillbaka.

Mjukt tyst och vackert i skymningen.

Jag var lite imponerad av han styrka,tidigare har han lätt dragit ned på takten när det börjat gå tungt.

Och den urgamla lilla hunden som definitvt existerar på övertid lullar runt den med,med henne kan jag promenera i skogen och åka spark.

Då är hon nöjd.Förr ett par dagar sen trillade hon ihop och dog mitt i språnget;trodde jag,men när jag bar in henne för att lägga henne på mattan så satte hon sej upp och viftade på svansen.

Återigen..så det går väl nån stund till då,

Så länge hon är med,vill ut,är glad och har aptit.

Mysigt med julförberedelser,ljusslingor,snökladd utegran,glittrigt julpynt smyger fram mer och mer,glögg och pepparkaksbak sprider väldoft,dags för andra omgången pepparkakor redan.

Till och med sonen har bakat sej egna,så nu måste jag hämta hem de baknings-attiraljer han lånat av mej till kvällen.

 

Postat 2008-12-06 08:07 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook