Sida: Första Föreg. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... 100 Nästa Sista 
Artikel/Blogg:
Ähpár 1902 och 2024.
2025-03-08 17:06 från hansnydahl till hansnydahl :
Jag tror att "rännan" du ser är kanten av den morän som Bierikjiegŋa föste upp under sin största utbredning som kan ha infallit strax innan, eller runt sekelskiftet 1900. Den borde i så fall markera glaciärens kant när den var som störst. Hambergs foton är mycket skarpa. Det beror främst på glasplåtarnas storlek på 18 x 24 cm snarare än på optiken misstänker jag. Alvin portal har dessutom skannat in glasplåtarna med en Hasselblads kamera så att den digitala bilden ofta blir cirka 20.000 pixlar breda. När man förminskar ner bilderna ökar skärpan ytterligare. Jag hade inte toppskärpa på min bild beroende på att luften var ganska varm och orsakade en smula värmedaller, men det märks egentligen bara när man tittar på det oförminskade originalet på 9504 x 6336 pixlar.
Artikel/Blogg:
Ähpár 1902 och 2024.
2025-03-08 14:36 från Bandersson till hansnydahl :
Dina foton är ju oerhört skarpa, jag tittar på delförstoringen av Bierikjiegŋa. Man kan också titta på Hambergs foto i Alvin – https://www.alvin-portal.org/alvin/imageViewer.jsf?dsId=ATTACHMENT-0001&pid=alvin-record%3A56798&dswid=-3185. Förstora detta foto och titta på Bierikjiegŋa. Visst ser man en ränna på ditt foto som visar var glaciären låg för 122 år sedan? Skärpan hos Hambergs foton är fantastiska.
Artikel/Blogg:
Konsten att skida vilse och hitta rätt vid ”Lyckans Läger”
2025-03-08 00:29 från lipfip till lipfip :
Nja. Han fick inte plats in i den lilla stugan, men hängde med oss en eftermiddag :)
Artikel/Blogg:
Konsten att skida vilse och hitta rätt vid ”Lyckans Läger”
2025-03-07 19:57 från seasteel till lipfip :
Spännande berättelse! Men var bodde fotograf-Nicklas under detta äventyr?
Artikel/Blogg:
Konsten att skida vilse och hitta rätt vid ”Lyckans Läger”
2025-03-07 19:00 från Småtärna till lipfip :
Tack för fin berättelse. Jag har också njutit av friden i Lyckans läger. En ösregnig vårvinterhelg som började med att vi förvisso hittade men hade fått fel nyckel så värden fick köra upp m skotern 🙃 Längtar ofta tillbaka. /Cecilia
Artikel/Blogg:
Hit men inte längre i Singivagge
2025-03-07 08:13 från Celeste_26 till Celeste_26 :
Tack, uppskattar verkligen dina ord. Du har gjort ett inlägg om berättelser på Utsidan som inspirerat mig att börja skriva. Har ett par historier på lager, men jag lär inte publicera några dagboksliknande serier om kompletta vandringar. Speciellt inte om platser där alla redan varit, och tagit mycket bättre bilder än jag förmår. Tror det ska handla lite mer om mig själv, plus en del om utrustning och livet i stugor och fjällstationer.
Artikel/Blogg:
Hit men inte längre i Singivagge
2025-03-06 21:56 från Anders_sthlm till Celeste_26 :
Stort tack för en mycket läsvärd, spännande och alltigenom vettig artikel, något som tyvärr blir allt sällsyntare här. Singivagge är ju ett känt och förnämligt paradis att slå upp sitt tält på, men när man njutit klart av att löga sig på en av fjällvärldens mest avskilda plats, gör man klokt som du att vända, och gå tillbaka på vägen man kom. Passagen via klyftan med Silverfallet är ett trauma för många. Det är lättare andra vägen- uppåt. I regn och dåligt väder är nedstigningen åt båda hållen verkligen krävande och riskabel, och man ska nog inte ens försöka att testa, att slinta här är inte kul alls. Med tung packning får man liksom ’hasa ned med rumpan’. Vill det sig illa då, glider man ner på vått gräs och grus, och kan hamna någonstans man inte önskar. Ett äventyr således om än i det mindre formatet. Du gjorde klokt i att vända!
Artikel/Blogg:
Lars har gjort över 70 förstapaddlingar: ”Häftigaste floden i Sarek”
2025-03-06 17:16 från Bandersson till Alicia Schumacher :
Rapaälvens delta i Lájtávrre ingår inte i Sareks nationalpark och är inte skyddat. Så där är det är tillåtet att paddla. I somras anordnade Jokkmokkguiderna ”Äventyr med Packraft i Rapadalens Delta i utkanten av Sarek”. Hade utvidgningen av nationalparken enligt nationalparksplanen 2008 genomförts skulle deltat varit skyddat.
Artikel/Blogg:
Lars har gjort över 70 förstapaddlingar: ”Häftigaste floden i Sarek”
2025-03-05 22:16 från aahnesjo till Alicia Schumacher :
Det allmänna paddlingsförbudet i Sarek verkar ha tillkommit 2013 av oklar anledning, jag hittar ingen motivering. Tidigare var det enbart i Rapaälven. Självklart ska förbud råda där det är motiverat av naturvårdsskäl, som i Rapaälvens delta i Lájtávrre. Men ett generellt förbud är omotiverat, en paddlare nöter på underlaget mycket mindre än en vandrare så logiken brister. Förbudet mot att landa med flygande farkoster avskräcker tillräckligt många båtfarare för att undvika flytande massturism.
Artikel/Blogg:
Lars har gjort över 70 förstapaddlingar: ”Häftigaste floden i Sarek”
2025-03-05 07:39 från HasseQ till Alicia Schumacher :
Ska bli riktigt kul att se ! På en sida som Utsidan kunde man ju förvänta sig en intressant diskussion om val av utrustning, svårighetsgrad, vägval, dagsetapper och sånt. Men icke. Här finns tydligen bara magsura bakåtsträvare som letar efter fel, vill förbjuda och bråka. Sorgligt !
Artikel/Blogg:
Lars har gjort över 70 förstapaddlingar: ”Häftigaste floden i Sarek”
2025-03-05 06:12 från pooll till Alicia Schumacher :
Jag tror inte på det. Varför skulle de skriva att de varit och paddlat i Sarek flera ggr om det inte stämmer? Utsidan borde inte publicera såna här artiklar och pusha för tvivelaktiga aktiviteter. Är han kanske är nån bekant till redaktionen? Vi får se om Svt hinner ändra sig innan det sänds
Artikel/Blogg:
Höstvandring runt Boarddemassivet (4)
2025-03-04 15:36 från hansnydahl till hansnydahl :
Tackar! Vädret är helt ok att vandra i, och när någon solstråle bryter igenom kan det bli spännande kontraster. Men för planerade toppturer är det förödande.
Artikel/Blogg:
Naturlig tystnad
2025-03-04 15:19 från BrittMarie till Daniel Vilhelmsson Wesén :
Tystnad är verkligen en bristvara, liksom riktigt mörker. Vi borde vara mycket mer aktsamma om sådana ställen, mycket mer än vad som är fallet
Artikel/Blogg:
Höstvandring runt Boarddemassivet (4)
2025-03-04 15:14 från BrittMarie till hansnydahl :
Verkligen intressanta bilder, kanske rentav tack vare vädret!
Artikel/Blogg:
Skridskor vid Bynäset 250228
2025-03-04 14:57 från BrittMarie till personnvik :
Ser ut att vara riktigt fin is! Fast det ska det väl inte vara där i februari...
Artikel/Blogg:
Höstvandring runt Boarddemassivet (4)
2025-03-04 11:45 från hansnydahl till hansnydahl :
Tack Bertil! Angående din frus kommentar så visar den på en skarpsynt logisk förmåga. Å andra sidan så blir det kanske en intressantare bakgrund till maskrosbilder tagna på Island. :-) Toppturerna blev inte av, tyvärr, men jag kunde i alla fall använda kameran då jag nästan helt slapp regn. Därför blev det ändå en intressant vandring.
Artikel/Blogg:
Höstvandring runt Boarddemassivet (4)
2025-03-04 10:30 från OBD till hansnydahl :
Verkar ha blivit en ganska behaglig sista delsträcka. Vilken tur att vadet över Lulijjågåsj avlöpte så pass lyckligt. Att det kan bli fina och intressanta bilder, även när vädret inte är det allra bästa, visar du ju på ett fantastiskt sätt. Den sista meningen i din kommentar till Anders kommentar fick mig att minnas min hustrus kommentar när vi besökte Island: "Här ligger du på marken för att fotografera maskroser, hemma gör du allt du kan för att utrota dem från tomten".
Artikel/Blogg:
Höstvandring runt Boarddemassivet (4)
2025-03-03 21:24 från hansnydahl till hansnydahl :
Hej! Vad som skulle få Hamberg att vilja återfödas är om han får reda på att man numera slipper bära på tunga glasplåtar och storformatskameror. Nu är "filmen" en del av kameran och tar aldrig slut om man har ett minneskort på 256 GB och tar högst 5000 foton under en vandring. Angående Áhkátjåhkkå så minns jag en av dina kommentarer till någons inlägg, att toppen inte var svår att ta sig upp på längs den nordöstra kammen. I juli 2023 tältade jag nedanför den kammen med avsikten att ta mig upp. Dock fanns där ett brant parti som man väl kunnat ta sig upp för, men jag kände att det inte skulle vara kul att gå ner samma väg - därför blev det ingen uppstigning trots hyfsat väder. Sedan dess har jag studerat kartorna och kommit fram till att den södra kammen som börjar i svackan mot Sadelberget borde vara mer angenäm. Vägen dit går över Norra Sadelbergsglaciären som i så fall måste vara snöfri. Ett projekt för framtiden. Visst kan ensamvandring göra dig mer begränsad, men samtidigt blir man en bättre observatör då det inte finns några distraktioner. Dessutom har jag goda rådgivare i bland andra Hans Fowelin och Björn Andersson. Det är fotograferingen som gör att jag oftast vandrar ensam. Medvandrare som inte fotograferar har inte tålamod att vänta på en entuiast som ligger på marken och fotar blommor.
Artikel/Blogg:
Höstvandring runt Boarddemassivet (4)
2025-03-03 20:52 från Anders_sthlm till hansnydahl :
Hej igen. Jag har också funderat på detta med möjligheten till planerade toppturer visavi' dom som aldrig blev av, och hur mycket man egentligen hann med under en Sarekvandring. Det tog mig tjugo år innan jag kom upp på Akkatjåkkå och ungefär lika många besök vid foten av fjället. Alltid denna eviga dimma och alltid detta dystra morgonväder. Ända tills jag gjorde en vandring med en kompis som formligen drog mig upp på fjället. Då skingrades molnen..och ett ’Mitt-i Sarek- moment’ uppstod. Gräver man ner sig i sina egna brister ser man ofta inte möjligheterna sällskap ger. Ensamvandringar gör en ofta begränsad. Jag är övertygad om att Axel H. vakat över dig och han ler nog i sin himmel när han ser dina foton och läser. Mycket fint fotografi från ’Låmehyllan’!
Artikel/Blogg:
Lars har gjort över 70 förstapaddlingar: ”Häftigaste floden i Sarek”
2025-03-03 18:15 från Bandersson till Alicia Schumacher :
Hela Njoatsosvágge borde ha ingått i Sareks nationalpark precis som föreslogs i nationalparksplan för Sverige 2008. Tyvärr blev det inte så. Idag är hela nedre västra dalen i stort sett oskyddad. Man kan åka helikopter till gränsen vid Goabrekjågåsj. Men hur är det med Njoatsosjåhkå? Finns det en västra sida som inte tillhör nationalparken? I dokumenten om gränsdragningen från 1910 står det: ”Från Tarreluopal går gränsen mot öster och följer först en liten bäck, som kommer från norra sidan af det fjäll, som åt öster begränsar sistnämnda plats, och fortsätter sedan utefter Låptåvakjaures vattendrag, till midt för sänkan söder om Kåbrek, där den går mot öster, följande en bäck, som utfaller i Njåtsosjokk. Gränsen följer sedan detta vattendrag utför dess lopp, till dess att det mottager tillflödet Säkokjokk (Matirjokk), därifrån uppför sistnämnda vattendrag, till dess detta gör en tvärkrök mot norr.” Jag utgår från att Lars och hans team har utrett hur denna gränsdragning ska tolkas. Går gränsen mitt i jokken eller ligger hela Njoatsosjåhkå nedanför Goabrekjågåsj utanför nationalparken? Eller tillhör Njoatsosjåhkå i sin helhet Sarek fram till Máderjåhkå?
Artikel/Blogg:
Lars har gjort över 70 förstapaddlingar: ”Häftigaste floden i Sarek”
2025-03-03 16:38 från Alicia Schumacher till Alicia Schumacher :
Hej! Från Kvikkjokk vandrade Lars och hans team norrut till Pårek (Boarek) som ligger vid foten av Pårtemassivet. Därifrån gick de mer västerut med isättning söder om bäcken Goabrekjågåsj och utanför nationalparken. De vandrade långt uppe på fjället istället för i dalgången pga svår framkomlighet, videsnår och inkommande bäckar. Att distansen blev 4,5 mil beror på alla krokar och avstickare de behövde göra för att ta sig fram.
Artikel/Blogg:
Lars har gjort över 70 förstapaddlingar: ”Häftigaste floden i Sarek”
2025-03-03 16:36 från Alicia Schumacher till Alicia Schumacher :
Hej! Lars och hans team började paddla precis utanför nationalparken. Från Kvikkjokk vandrade de norrut till Pårek (Boarek) som ligger vid foten av Pårtemassivet. Därifrån gick de mer västerut med isättning söder om bäcken Goabrekjågåsj och utanför nationalparken. De vandrade långt uppe på fjället istället för i dalgången pga svår framkomlighet, videsnår och inkommande bäckar. Att distansen blev 4,5 mil beror på alla små krokar och avstickare de behövde göra för att ta sig fram.
Artikel/Blogg:
Lars har gjort över 70 förstapaddlingar: ”Häftigaste floden i Sarek”
2025-03-03 11:32 från pooll till Alicia Schumacher :
Så nyligen en liknande film på Max . 3 kicksökare som skulle paddla nån lång outforskad djungelflod i Ecuador. Helikopter hit och helikopter dit, extra mat med helikopter fler ggr osv osv. De kånkade runt med kajakerna på rygg när det var för brant och de skadades sig fler ggr med mascheten och fick tillslut avbryta, flera veckor försenade dessutom.
Artikel/Blogg:
Lars har gjort över 70 förstapaddlingar: ”Häftigaste floden i Sarek”
2025-03-03 08:34 från HasseQ till Alicia Schumacher :
Suveränt att SVT gör program om forspaddling i vildmarken, på gränsen till Sarek ! Ska bli kul att se. Viktigt och bra med sådana filmer, och inspiration som andra kan lära sig av. Sen är det trist och tråkigt med folk som vill förbjuda alla aktiviteter som dom inte sysslar med själva, och förbjuda tv-program som dom inte ens sett. Att paddla ett vattendrag orsakar ingen påverkan på naturen, och ger mindre spår en än vandrare, så sådana förbud är inte motiverade.
Artikel/Blogg:
Lars har gjort över 70 förstapaddlingar: ”Häftigaste floden i Sarek”
2025-03-03 06:52 från pooll till Alicia Schumacher :
Ska man kunna paddla i sarek, kan man väl ta MTB också, och snöskotern på vintern. Nä Svt borde inte sända olagligt material. Rimmar dåligt med statlig verksamhet
Artikel/Blogg:
Lars har gjort över 70 förstapaddlingar: ”Häftigaste floden i Sarek”
2025-03-02 21:52 från fowwe till Alicia Schumacher :
Jag tror att det finns flera anledningar till förbudet mot båt i vissa fjällvatten (som i Sarek). Någon lokalboende påpekade risken för att överföra främmande eller invasiva arter när man tar en båt upp i fjällen. I allmänhet gäller att den som tar en båt från ett annat vatten är skyldig att rengöra den noga före och efter (detta måste naturligtvis en professionell kajakpaddlare ha kunskap om). Hur stor risken för överföring i praktiken är i just Sarek vet jag inte. Inte heller vet jag hur mycket detta har påverkat förbudet mot båtanvändning. Kanske har man för säkerhets skull "stämt i bäcken". (Och för risken att överföra främmande arter hjälper det naturligtvis inte att Njoatsosjåhkå är en gränsjokk.) Här står mer: https://www.havochvatten.se/arter-och-livsmiljoer/invasiva-frammande-arter/tips-for-dig-som-privatperson/pa-sjon.html
Sida: Första Föreg. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... 100 Nästa Sista 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips