Medlem > Senaste kommentarer från alla medlemmar
Sida: Första Föreg. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... 100 Nästa Sista 
Artikel/Blogg:
Crime Walk Skrylle
2021-03-24 23:28 från fowwe till Anders Hermansson :
Tack för ruggig läsning från mina hemtrakter. Efter att ha plöjt detta kommer jag osökt att tänka på en konversation mellan Sherlock Holmes och Dr Watson. Holmes: "It is my belief, Watson, founded upon my experience, that the lowest and vilest alleys in London do not present a more dreadful record of sin than does the smiling and beautiful countryside." Hädanefter ska jag hålla mig långt ifrån folk och hus i lundanaturen.
Artikel/Blogg:
Vandring på Rapadalens norra sida – några synpunkter och råd
2021-03-24 11:13 från Stignötaren till fowwe :
Hej. Tack för bra tips om vägval. Jag vandrade delar av Rapadalen i augusti 2018. Jag följde då vanliga stigen från Nammasj upp till Alep Vássjájågåsj. Där vände jag och gick tillbaka till Aktse över höjderna och kom ned bakom Skierffe. Det jag kan rekommendera om man vill gå över höjderna är att följa huvudstigen i Rapadalen till Lulep Vássjájågåsj. Där går det att hitta hyfsat tydliga stigar på östra sidan om vattendraget som gör att man vinner höjd enkelt utan att behöva söka sin väg genom vegetationen. Det är bara nedre delen närmast Rapastigen som är snårig och det är då bäst att hålla sig ett par hundra meter ifrån strandvidet vid Lulep Vassjajåkkå. Därefter är det bara att följa nära jokkravinen tills det är dags att börja skråa runt nordsluttningen av höjdpunkten 1112 och undvika sidoravinen från Rådnik. Fördelen med detta vägval är att undvika problem med vadning över endera Alep Vássjájågåsj eller Lulep Vássjájågåsj som ju bägge har raviner en bra bit upp på kalfjället vilket kan göra vadning riskabel eller kräva mycket omvägar vid högt vattenstånd. I normalfallet är bägge jokkarna relativt lättvadade där huvudstigen genom dalen passerar. Lulep Vássjájågåsj är ökänd för att stiga snabbt vid regn men vattennivån sjunker å andra sidan också snabbt när det torkar upp. Ett råd är att alltid lägga till ett par dagar extra vid planering av Sarekvandring för att kunna vänta ut dåligt väder och lägre vattenstånd. Vandringen på huvudstigen sträckan Alep Vássjájågåsj - Lulep Vássjájågåsj är synnerligen lätt genom mestadels gles björkskog. Undvik att avvika från huvudstigen nära Lulep Vássjájågåsj om du kommer uppifrån dalen. Där är skogen synnerligen tät och snårig med insprängda sankpartier samt dessutom småkuperad och villsam terräng. Jag gick där på dagtur vilket var fin naturupplevelse men avråder starkt från att gå där med full packning. Från sidoravinen mellan Rådnik och höjdpunkten 1112 vandrade jag till Aktse genom att följa grön sträckning enligt karta ovan. Det är rejält stenigt i grytan i Nammasjjåkkås övre lopp men hyfsat lättvandrat ändå. Jokkravinen är lätt att passera men östra ravinsidan är ganska brant och med löst material vilket kräver viss försiktighet, speciellt vid regn, då det är lätt att halka. Stigningen upp till passet mellan Suorkisjnjurtte och höjdpunkten 1342 på Gierdogiesjtjåhkkås är sedan enkel. Nedstigningen på andra sidan passet upplevde jag som inledningsvis lätt via snöfält men i nedre delen ansträngande brant (belastning på knäna) med mycket skrågång och sökande för att hitta bra vandringslinje mellan stenarna. När man sedan kommer ned där dalravinen når flackare mark går det att hitta bra tältplatser och är sedan lätt vandring bort till Skierffe och stigen ned till Aktse.
Artikel/Blogg:
Torka mat till våren och sommarens turer!
2021-03-20 09:55 från Totteman till ulindh :
2017 började jag torka min egen mat. Resultatet är att: - det är godare än frystorkad mat - det är billigare än frystorkad mat - det blir mindre skräp då min "förpackning" är en vanlig plastpåse - det tar mindre plats, dvs man kan packa bra många rätter i exempelvis en glass- eller kakburk Frystorkad mat är inte framtiden, för mig i alla fall.
Artikel/Blogg:
Sarek 2020 - En film från den VÄRSTA vandringen jag gjort
2021-03-17 20:39 från Amylie till Amylie :
Alla sarekturer har bjudit på olika väder för oss :) 2018 var det en vecka med åska i princip varje dag. Men det gick ju över snabbt också, och blanades med solsken! Kläder hade säkert hjälpt, men jag tror att det för min del handlade mest om energibristen, min bror klarade sig bättre än mig (med mindre kläder). Det har bara aldrig varit så tydligt hur kroppen reagerar på att få för lite energi tidigare, men tydligen prioriterar den att hålla de inre organen varma ;) Det blev alltid lite bättre efter middagen eller en kopp choklad. Tack för tipset, ska göra det, eller lägga in en karta nästa gång!
Artikel/Blogg:
Så här gör du supergott banangodis!
2021-03-17 11:11 från ulindh till ulindh :
Det kan jag tyvärr inte svara på för de brukar ta slut ganska fort. Men torkad frukt har ju bra hållbarhet så de är nog rätt hållbara.
Artikel/Blogg:
Så här gör du supergott banangodis!
2021-03-17 10:23 från Dania till ulindh :
Låter smaskigt men hur hållbara är de?
Artikel/Blogg:
Sarek 2020 - En film från den VÄRSTA vandringen jag gjort
2021-03-16 22:42 från fowwe till Amylie :
Tack för trevliga filmer! I den första filmen var ju vädret ok men sedan blev det kärvare. Förr talade man ibland om Sareks väder, hur mycket det ofta regnar och att det är bra att vara förberedd på det. Nu hör man det mer sällan och kanske det faktiskt regnar mindre. Men inte alltid och på min egen blogg har jag redovisat några riktigt regniga sarekfärder. Och kall blir man när man stannar. Bedömer du att ni hade behövt mer kläder, hade det hjälpt? Jag kunde följa med någorlunda vägarna ni gick men ibland fick jag fundera. Om du vill, ta i kommande filmer med några fler namn så kan man följa med på kartan. T ex Lullihavágge (som jag förstår att ni gick efter Sarvesvágge, jag fick klura lite där). Fint att du delar med dig! Hälsningar Hans

Tarfala
2021-03-16 15:50 från Tommy sjöberg till tolpa :
Ja detta är en bild jag verkligen gillar, riktigt bra fotat

Riksgränsen september 2018
2021-03-16 15:49 från Tommy sjöberg till Photobymaki :
Vacker bild, med dom hotfulla molnen

Femundsmarka, April 2019.
2021-03-16 15:47 från Tommy sjöberg till ECrider :
Riktigt vackert vy från tältet, härlig färg på himlen

Rosa himmel över fruset landskap
2021-03-16 15:44 från Tommy sjöberg till aplog1 :
Mycket tilltalande vinterkänsla

2021-03-16 15:42 från Tommy sjöberg till Ankan79 :
Vilken härlig vinterbild, så kul att ge sig ut på skidor
Artikel/Blogg:
Sarek 2020 - En film från den VÄRSTA vandringen jag gjort
2021-03-16 14:54 från hogbomange till Amylie :
Tack för filmerna! Jodå vi var i sarek den 17-28 juli, gick via Aktse, Rapadalen(höga vägen), Skarja, Alggavagge Kapell sedan via Präststigen tillbaka till Kvikkjokk. Nästa gång kan man bara få bättre väder, den saken är klar.
Artikel/Blogg:
Sarek 2020 - En film från den VÄRSTA vandringen jag gjort
2021-03-15 18:40 från OBD till Amylie :
Du har så rätt, mat är viktigt. Nu har jag tittat på era filmer från ert "Äventyr i Abisko". Kul att följa med på er vandring. Ni hade några vad som såg läskiga ut men ni klarade ju dem med glans. Kul att ni filmar båda två. Det är ju fantastiskt vad som kan åstadkommas med en GoPro. Tack ska ni ha!
Artikel/Blogg:
Hellre ett litet äventyr än inget alls
2021-03-15 13:16 från ålänning till ulindh :
Jättefint initiativ och skön uppmaning! Jag kan inte annat än hålla med. Att se det fina i det lilla, att ta sig tid att lyssna, titta, dofta, smaka och fundera utan stress, jäkt eller måsten är hälsa för själen!
Artikel/Blogg:
Sarek 2020 - En film från den VÄRSTA vandringen jag gjort
2021-03-15 07:09 från Amylie till Amylie :
Det kan alltid vara värre! ;) Det värsta var inte själva vandringen i sig, utan rasterna (eller brist på dessa), och de få gånger som man kunde få njuta av vyerna utanför tältet. Kylan gjorde sitt också (spenderade mycket tid instängd i sovsäcken), men jag lärde mig att mat är viktigt för att hålla värmen!
Artikel/Blogg:
Sarek 2020 - En film från den VÄRSTA vandringen jag gjort
2021-03-14 23:30 från OBD till Amylie :
Tack för de filmerna! Kul att på sätt och vis komma tillbaka till Sarek. Vädret var ju inte det bästa, men det kunde ha varit värre. :-)
Artikel/Blogg:
Vår skyddade natur - olika skyddsformer
2021-03-12 09:03 från Trottoarbonden till ulindh :
Naturvårdsavtal - har man møjligen glømt hær: http://www.naturvardsverket.se/Stod-i-miljoarbetet/Vagledningar/Skyddad-natur/Naturvardsavtal/ Sveriges natur eller den som inte redan ær skøvlad ær fantastisk :-)
Artikel/Blogg:
Ruonekvagge - 5 dagar i blomster och fjärilseldorado
2021-03-12 08:05 från scandiaca till scandiaca :
Hej Andreas, det var vid toppen 935 öster om Tjapkatjåkkå. Mvh
Artikel/Blogg:
På cykel genom Norge och möte med en kändis
2021-03-11 12:52 från olaab till thegedd :
Härliga bilder :-) Gillar bord med presenning. Älskar Norge. Kul med en sådan härlig tur, utmaningar, vyer, tankar. Tack för att du delar med dig. Mvh Ola Abrahamsson, Linköping

Lite ishack i början
2021-03-10 14:47 från ulindh till fellis :
Det ser ändå vårlikt och fint ut, trots isen.

2021-03-10 14:43 från ulindh till Ankan79 :
Det ser härligt ut!

2021-03-09 08:41 från Trottoarbonden till Ankan79 :
Hærligt med riktig vinter i Sverige.
44444
Artikel/Blogg:
Mysticismen på Kåsebergaåsen!
2021-03-02 22:11 från fowwe till Anders Hermansson :
Detta var mycket intressant och även trevligt att läsa. Inte om Hammarskjöld dock, jo förvisso intressant men en stor tragedi och antagligen resultatet av en kriminell handling. Det där om själva stenarnas placering kände jag inte till men att förklaringen visar sig vara väldigt praktisk och prosaisk förvånar mig inte. Myter och mysterier har en tendens att uppstå när det okända berör fantasin. ;-) Att havet äter strand är ett stort problem i Skåne och det kommer tyvärr bli mer. Förhoppningsvis kan vi hejda det men det behövs effektiva åtgärder. Man talar om att extremvattennivån år 2100 kan bli 1 meter högre än den extremvattennivå vi (ibland) har nu (ca 1,6 meter vilket jag har upplevt ett par gånger).
Artikel/Blogg:
Kycklingstuvning, fullmåne och en glad jycke
2021-03-02 21:58 från Karolina P till Nyingen :
Låter fantastiskt gott! Ska nog prova detta hemma - tack för receptet och den härliga beskrivningen!
Artikel/Blogg:
Finalomröstningen till Sveriges nationalblomma har startat
2021-03-02 14:17 från Håkan Friberg till ulindh :
Ok. Låt gå för blåbär också. :-)
Artikel/Blogg:
Finalomröstningen till Sveriges nationalblomma har startat
2021-03-02 12:40 från fowwe till ulindh :
Håkan, det finns absolut en poäng med dina bägge krav. Fast när det gäller 2) så skulle linnéa i så fall ramla bort. Jag drar ändå en lans för den, inte minst för att den hedrar Linné och lär ha varit hans favoritblomma. Linné var ju faktiskt en väldigt betydande forskare, en av Sveriges absolut främsta någonsin. Sedan är linnéan en otroligt fin blomma i sig själv också.
Artikel/Blogg:
Finalomröstningen till Sveriges nationalblomma har startat
2021-03-02 10:48 från Sewen till ulindh :
Tittar man på en utbredningskarta ser blåbär ut att täcka i princip hela Sverige. Stämmer det alltså inte? http://linnaeus.nrm.se/flora/di/erica/vacci/vaccmyrn.jpg
Artikel/Blogg:
Finalomröstningen till Sveriges nationalblomma har startat
2021-03-02 10:04 från Håkan Friberg till ulindh :
En helt oviktig kommentar: Två kriterier borde vara uppfyllda: 1) Blomman ska vara någorlunda vanlig över större delen av Sverige. (Viktigast) 2) Blomman borde inte redan vara "upptagen" som landskapsblomma. Linnea, skogsstjärna och styvmorsviol är ju landskapsblommor och det är tveksamt om smultron, hästhov och blåbär kan sägas vara rikstäckande. Återstår liten blåklocka, rödklöver, lingon och midsommarblomster. Eller...?
Artikel/Blogg:
Väderomslaget kräver ökad försiktighet på isarna
2021-02-28 09:41 från Sewen till ulindh :
Precis! Och har du dessutom alkohol i blodet är det i princip tack och godnatt.
Sida: Första Föreg. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... 100 Nästa Sista