Vilken 1:a havskajak ska jag köpa?

Jag står i begrepp att köpa min första havskajak. Är 176 cm lång och 70 kg tung. Ska användas för veckoslutsturer och eventuellt någon längre tur på västkusten året runt. Har funderat på Prijon Eski/Millenium pga priset.
Är det någon som har bra tips på andra kajaker eller saker man ska tänka på. Inser att alla har sin egen uppfattning om sin egen drömkajak, men jag vill bara ut under någorlunda säkra former. Tänker så småningom lära mig mer (t.ex. roll mm). Så jag vill kunna växa lite med kajaken.

/Sid
 
1:a kajak

Den första kajak du köper bör också kunna var din andra ,tredje osv. Köp inte en kajak du växer ur. Prova, prova, prova och kanske hyr den som känns bra en hel helg för att testa under lite olika väder med packning. Har själv fastnat för Buccaneer från North Shore som är en livlig och lättmanövrerad kajak som jag trivs med. Kan vara helt fel för dig. Jag byggde under sommaren en grönlandskajak hos Kosterfjordens kajakbyggeri och det blev en kajak enligt mina önskemål som många köpekajaker inte kan svara upp emot. Lycka till.
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.

Månadens fråga: Vandring i Sarek – varifrån utgår du helst?

Har du vandrat i Sveriges största högfjällsområde? Då vill vi veta: vilken plats tycker du är bäst att utgå från?
Jag håller med, kajak är en såpass dyr investering att det i mitt tycke är lika bra att efter mycket noga utprovning köpa en kajak "for life". Jag hyrde/provade själv i tre säsonger innan jag köpte min Seagull Offshore. Jag han då testa ca 10 olika kajakmodeller och insåg att jag fann seagullen bäst passande för mina behov. Jag visste då även att jag tyckte det här med kajakpaddling var/är såpass stimulerande och givande att jag var villig att lägga ut ca 20.000 :- på utrustning.
 
Eller så gör man tvärt om...

Min första kajak var en billig begagnad. Med den upptäckte jag tjusningen med havspaddling, och förstod att detta var något jag skulle vilja fortsätta med. Jag varvade min egen halvskruttiga balja med olika modeller av hyrkajaker då och då. På så vis kunde jag under ett antal år prova mig fram och fundera ut vad jag vekligen ville ha. När jag hade bestämt mig slog jag till på en "dyrkajak", i mitt fall en Måsen Offshore.

Mina allmänna råd för en fösta kajak blir nog:

* Billig. Dumt att ruinera sig innan man vet vad man vill ha.
* Stabil. Är man ovan vid havspaddling vill man känna sig säker.
* Stor sittbrunn. I alla fall så att man kan kliva i och ur, vilket nog innebär ca 70 cm längd i ditt fall.

MVH

Peter
 
Första kajaken

Hej
Jag är en nybliven ägare till en Prijon Seayak och är mycket nöjd. Jag är lite längre och tyngre än du men den skulle nog passa dej också. Dessutom är den förhållandevis billig.
Jag testade ett antal kajaker innan jag köpte Seayaken, anledningen var att sitsen är mycket bra, bra roderpedaler (lätta att ändra), packluckorna. Dessutom är den utrustad med D-ringar som man kan fästa packsäckar lätt ovanpå luckorna.
Testa Seayaken innan du köper något annat, du kommer nog inte att bli besviken.
Orust kajak ( http://www.orust-kajak.se ) och Kajaktiv säljer Prijon (det finns säkert flera).
 
Många goda råd, men här kommer ett till

Stabilitet känns verkligt viktigt för förstagångs-köparen (också när jag valde i våras). Det är dock en sak man lätt glömmer och det är att det går att få en "rank" kajak stabil, men det är mycket svårare att få en stabil kajak "snabb". Ganska snabbt lär du nämligen upptäcka att kajaker är förvånansvärt stabila och då vill du inte ha en "pråm".

Från början funderade jag på en VKV Seagull Ocean för att få bästa möjliga stabilitet, fastän jag ogillade att det skulle innebära en mindre snabb kajak. Valet föll istället på den smala Elite, som i tester etc fått mycket kritik för att vara rank och mycket opassande för nybörjare (dessutom väger jag bara drygt 60 kg)!

Hur gick nu detta till? Jo, Eliten blir genast stabilare bara du stoppar i sådär 10 kg i botten (vattensäck etc). Vill du känna dig riktigt säker, tex när vattnet bokstavligen talat är iskallt, så sätter du bara dit dina stabilisatorer. Simsalabim, och du har en sådär 20 cm (!) bredare kajak, utan att tappa i fart något nämnvärt. Stabilisatorena släpar nämligen mycket lite i vattnet (om det inte är vågor). Det är möjligt att du kan välta den även då, men jag kan inte ge något råd i den frågan.

Elitens rankhet är dessutom mer en falsk känsla än verklighet. Den känns (och är också) rank vid i och urstigning, men den är "slutstabil". Dvs den rör sig hastigt i början men blir snabbt stabilare ju mer den lutar. I-stigning bör dock ske med låg tyngdpunkt, dvs ena foten i, ner med ändan och sedan andra foten i.

Jag hade tvåmeters vågor när jag tänkte paddla hem från Åland för ett par veckor sedan och jag kände inte något behov av att sätta på stabilisatorerna. Eliten red utmärkt på vågorna, OAVSETT vilken riktning de kom ifrån.

Att jag är helnöjd är det väl knappast något tvivel om, så jag är inte opartisk. Väl mött på vattnet!
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips