Du använder en föråldrig webbläsare. Det får inte visa dessa eller andra webbplatser korrekt.
Du bör uppgradera eller använda en alternativ webbläsare .
Du bör uppgradera eller använda en alternativ webbläsare .
Var är det som är dyrast frystorkat eller det man torkar själv?
- Trådstartare såg
- Start datum
Frystorkat lär vara dyrare än hemtorkat, men det är svårt att jämföra rakt av.
Vissa livsmedel blir lätt otjänliga om man försöker torka dem och kan bara egentligen bara frystorkas. Det är alltså en del grejer som man nästan inte kan torka själv. (I de flesta fall går de dock att ersätta av annat.)
Frystorkade rätter har dessutom ett tydligt näringsinnehåll och har "allt i ett".
Sen är ju frågan om man menar att man torkar allt själv, eller om man blandar hemtorkat med halvfabrikat (ex. äggpulver vill man inte gärna slita med att göra själv om man kan köpa).
Om man räknar in tiden man lägger ner blir hemtorkat antagligen dyrare, men om man anser att tiden är gratis och man sätter sig och räknar på näringsinnehåll och sånt så blir det billigare och minst lika bra.
Det är ju också så att om man bara är ute i en vecka eller så, så spelar kanske inte näringsinnehållet så stor roll. Det är mest energi och protein man behöver få i sig i det korta perspektivet, ingen större risk att man får bristsjukdomar på en vecka.
Vissa livsmedel blir lätt otjänliga om man försöker torka dem och kan bara egentligen bara frystorkas. Det är alltså en del grejer som man nästan inte kan torka själv. (I de flesta fall går de dock att ersätta av annat.)
Frystorkade rätter har dessutom ett tydligt näringsinnehåll och har "allt i ett".
Sen är ju frågan om man menar att man torkar allt själv, eller om man blandar hemtorkat med halvfabrikat (ex. äggpulver vill man inte gärna slita med att göra själv om man kan köpa).
Om man räknar in tiden man lägger ner blir hemtorkat antagligen dyrare, men om man anser att tiden är gratis och man sätter sig och räknar på näringsinnehåll och sånt så blir det billigare och minst lika bra.
Det är ju också så att om man bara är ute i en vecka eller så, så spelar kanske inte näringsinnehållet så stor roll. Det är mest energi och protein man behöver få i sig i det korta perspektivet, ingen större risk att man får bristsjukdomar på en vecka.
Lästips
ANNONS
Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken
STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.
För en enstaka kortare turer blir det nog billigare med färdigtorkat. Men själv behöver jag alltid komplettera med extra mat, då real turmat innehåller ca 600 kcal per portion. Enligt mina högst ovetenskapliga beräkningar gör jag av med ca 4000 kcal per dygn på tur.
När man torkar själv så torkar man delar av en rätt, exempelvis kött eller grönsaker. Övriga ingredienser får man komplettera med själv, så det kräver lite planering och uppfinningsrikedom.
Med varmluftsugn och en vakuumförpackade och grönsakstork från Jula kommer du långt.
http://www.jula.se/catalog/hem-och-...ter/frukt-svamptorkar/frukt-svamptork-810051/
http://www.jula.se/search/?query=vakuumförpackare vaccumforpackare
Har torkat och förpackat mat för för turer upp till 30 dygn med dessa grejer.
När man torkar själv så torkar man delar av en rätt, exempelvis kött eller grönsaker. Övriga ingredienser får man komplettera med själv, så det kräver lite planering och uppfinningsrikedom.
Med varmluftsugn och en vakuumförpackade och grönsakstork från Jula kommer du långt.
http://www.jula.se/catalog/hem-och-...ter/frukt-svamptorkar/frukt-svamptork-810051/
http://www.jula.se/search/?query=vakuumförpackare vaccumforpackare
Har torkat och förpackat mat för för turer upp till 30 dygn med dessa grejer.
Jag har en tork från Jula för en billig peng som fungerat över förväntan. Nyss torkat köttfärs som jag tänkte ha i fjällen. Det är ganska glest galler så jag klippte till runda bakplåtspapper. Blir nog billigare och framför allt godare än frystorkat som jag gärna undviker så mycket som möjligt.
Är det denna Manuett som de har till halva priset just nu? http://www.jula.se/catalog/hem-och-...ter/frukt-svamptorkar/frukt-svamptork-810050/Jag har en tork från Jula för en billig peng som fungerat över förväntan. Nyss torkat köttfärs som jag tänkte ha i fjällen. Det är ganska glest galler så jag klippte till runda bakplåtspapper. Blir nog billigare och framför allt godare än frystorkat som jag gärna undviker så mycket som möjligt.
Som tidigare sagts: betraktar man tiden som gratis så är det otvivelaktigt billigare att torka själv (sett över en längre tid, själva torken kan ju kosta en del). Att tex förbereda en grönsakssoppa själv kostar inte många kronor.
En påse Blå Band kostar väl ca 90kr - vad är billigast, laga egen mat eller gå på restaurang?
Jag och min bror torkar alltid ALL vår mat och snacks till vandringarna, det är i princip bara torrmjölk som köps färdigt. Det har med andra ord blivit ganska mycket mat som torkats (fyrsiffriga mängder med portioner tror jag), så den torken har betalat sig med råge!
En påse Blå Band kostar väl ca 90kr - vad är billigast, laga egen mat eller gå på restaurang?
Jag och min bror torkar alltid ALL vår mat och snacks till vandringarna, det är i princip bara torrmjölk som köps färdigt. Det har med andra ord blivit ganska mycket mat som torkats (fyrsiffriga mängder med portioner tror jag), så den torken har betalat sig med råge!
Är det denna Manuett som de har till halva priset just nu? http://www.jula.se/catalog/hem-och-...ter/frukt-svamptorkar/frukt-svamptork-810050/
nej tror inte det är den. nog samma märke men min har termostat och man kan välja grader. kostade kanske 300 eller så för ett par år sen.
Är själv sugen på att komma igång med hemtorkat men jag har inte fått ändan ur med köp av någon form av torkugn än. Köra på plåt i vanliga ugnen känns inte aktuellt då man av litteraturen att döma får göra någon pyttesats om dagen. Ska det vara värt pillret för mig så får det gärna vara en ugn med ett flertal ollor så att man blir lite mer tidseffektiv och kan göra större satser.
Men den dagen jag sätter igång är det för kvaliteten på maten och inget annat. Prisargumentet faller för mig i och med den insats som krävs innan det rullar ut välkomponerad hemtorkad mat ur köket i någorlunda smidigt tempo. Tid är inte en helt oväsentlig resurs, periodvis mer värd än pengar
(Går dock hellre till pasta och charkuterihyllan på Coop än att köpa frystork pga pris, portionsstorlek, proteinmängd... och de där mystiska dofterna i sovsäcken som är så karaktäristiska för frystork är rätt sköna att slippa
)
Men den dagen jag sätter igång är det för kvaliteten på maten och inget annat. Prisargumentet faller för mig i och med den insats som krävs innan det rullar ut välkomponerad hemtorkad mat ur köket i någorlunda smidigt tempo. Tid är inte en helt oväsentlig resurs, periodvis mer värd än pengar
(Går dock hellre till pasta och charkuterihyllan på Coop än att köpa frystork pga pris, portionsstorlek, proteinmängd... och de där mystiska dofterna i sovsäcken som är så karaktäristiska för frystork är rätt sköna att slippa
Det här känner jag inte alls igen! En normalstor ugn har ju en stor tvärsnittsarea, som de torkapparater jag sett inte kan mäta sig med, trots större antal "våningar". Det går utmärkt att torka tre - fyra plåtar samtidigt, ännu mer om man har varmluftsugn. Beror naturligtvis lite på det ursprungliga vatteninnehållet - är det mycket "såsiga" saker så går jag ner till två plåtar åt gången.(...) Köra på plåt i vanliga ugnen känns inte aktuellt då man av litteraturen att döma får göra någon pyttesats om dagen. (...)
Jag är ofta ute länge, torkar stora mängder, har inom några dagar torkat all maten för fyra hungriga tonåringars tiodagarstur, och har aldrig brytt mig om att skaffa någon torkmojäng.
Tidsödande är det ju inte heller när man fått in rutinen. Man laddar ugnen, stoppar en gaffel i öppningen, går och lägger sig, och skyfflar ut det färdiga resultatet nästa morgon. Alternativt laddar ugnen på förmiddan, gör något annat under dagen och plockar ut på kvällen.
Man får rätt snabbt en känsla för hur mycket och hur finfördelat det ska vara för att bli klart under en given tid.
Det finns många lata genvägar, om man inte gillar att laga all maten från scratch. ICA:s billiga men goda frysta wok- eller rotgrönsaker är t ex ytterst tacksamma att torka. De är redan skalade, ansade, hackade och t o m förvällda, så det enda som krävs är upptining (gärna i mikrougnen, de vätskar sig inte då) och kryddning efter tycke och smak.
Liknande trådar
- Svar
- 70
- Visningar
- 11 K
- Svar
- 61
- Visningar
- 7 K
Få Utsidans nyhetsbrev
- Redaktionens lästips
- Populära trådar
- Aktuella pristävlingar
- Direkt i din inkorg