Var är det som är dyrast frystorkat eller det man torkar själv?

Har inte hittat snabbkokande bulgur här i butikerna så dä måste kokas i 13-15 min... Den blev inte riktigt god att bara tillsätta vatten o vänta i 5-10min..
Tänkte prova o koka förs o sen torka... se hur den fungerar..
Har bara en 0,8l jetboil kök för vattenkok så den fungerar ej att laga mat med..
Oj, har aldrig varit med om detta, och jag har använt många olika märken, mest turkiska. Bulgur finns ju i olika malningsgrad - den finare "köftelik" och den grövre "pilavlik" är vanligast. Jag använder oftast "pilavlik", och den tar lite längre tid på sig att svälla. Vill man påskynda processen, kan man ge den några sekunders uppkok innan man stoppar kastrullen i grytmysaren. Längre ju mindre "al dente" man vill ha grynen, men det handlar alltså långt ifrån om 15 minuter.

Man ska självklart inte kyla ner det kokta vattnet genom att hälla det över kall bulgur i ett annat kärl, utan koka upp bulgur och vatten i samma kärl, och därefter stoppa hela paketet, noga tillslutet, i en grytmysare eller något annat rejält isolerande (vissa använder sin dunjacka eller sovsäck, men det skulle aldrig jag våga).

Annars är det ju klart att det hela redan från början har en alltför låg temperatur, som dessutom snabbt sjunker ytterligare.

Testa ovanstående sätt, men återkom gärna med märket på den bulgur du använt, om du ändå misslyckas - så vi andra kan undvika misstaget att köpa det.
 
Oj, har aldrig varit med om detta, och jag har använt många olika märken, mest turkiska. Bulgur finns ju i olika malningsgrad - den finare "köftelik" och den grövre "pilavlik" är vanligast. Jag använder oftast "pilavlik", och den tar lite längre tid på sig att svälla. Vill man påskynda processen, kan man ge den några sekunders uppkok innan man stoppar kastrullen i grytmysaren. Längre ju mindre "al dente" man vill ha grynen, men det handlar alltså långt ifrån om 15 minuter.

Man ska självklart inte kyla ner det kokta vattnet genom att hälla det över kall bulgur i ett annat kärl, utan koka upp bulgur och vatten i samma kärl, och därefter stoppa hela paketet, noga tillslutet, i en grytmysare eller något annat rejält isolerande (vissa använder sin dunjacka eller sovsäck, men det skulle aldrig jag våga).

Annars är det ju klart att det hela redan från början har en alltför låg temperatur, som dessutom snabbt sjunker ytterligare.

Testa ovanstående sätt, men återkom gärna med märket på den bulgur du använt, om du ändå misslyckas - så vi andra kan undvika misstaget att köpa det.


Jag har oftast en plastmugg me lock som jag häller i maten o kokvattnet.....eller en begagnad turmat påse som jag blandar mat o kokvattnet..
Den kanske kyls ner onödigt fort..
 

Bilagor

  • DSC_1285.jpg
    DSC_1285.jpg
    29 KB · Visningar: 590

Lästips

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.
Göra eget äggpulver är himla lätt men tar tid i ugnen.
Snabbrecept: rör ihop massa ägg, häll på plåt, 50 grader i ugnen i massa timmar. Bryt ner bitar i en mixer och mixa till ett pulver.
 
Jag har oftast en plastmugg me lock som jag häller i maten o kokvattnet.....eller en begagnad turmat påse som jag blandar mat o kokvattnet..
Den kanske kyls ner onödigt fort..
Ja, det tror jag absolut. Lösningen, om du inte vill koka upp grynen direkt i kastrullen, är kanske att övergå till couscous (fast jag tycker inte det blir lika gott).

Jag brukar fräsa bulgurgrynen i smör innan jag gör mina matportioner; det blir godare, mer kaloririkt och mindre klistrigt efter tillagning. Troligen förkortar det också tillagningstiden något. Var lite försiktig med värmen, om du vill testa.
 
[...]

Med varmluftsugn och en vakuumförpackade och grönsakstork från Jula kommer du långt.

http://www.jula.se/catalog/hem-och-...ter/frukt-svamptorkar/frukt-svamptork-810051/

http://www.jula.se/search/?query=vakuumförpackare vaccumforpackare

Har torkat och förpackat mat för för turer upp till 30 dygn med dessa grejer.

Tack för tipset om torken. Jag har länge tänkt köpa en men inte prioriterat priset. Men jag köpte en från Jula idag, och torkar nu den första batchen fetaost i den. Skönt att inte behöva ockupera ugnen i evigheter längre :)
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips