Var är det som är dyrast frystorkat eller det man torkar själv?

Har inte hittat snabbkokande bulgur här i butikerna så dä måste kokas i 13-15 min... Den blev inte riktigt god att bara tillsätta vatten o vänta i 5-10min..
Tänkte prova o koka förs o sen torka... se hur den fungerar..
Har bara en 0,8l jetboil kök för vattenkok så den fungerar ej att laga mat med..
Oj, har aldrig varit med om detta, och jag har använt många olika märken, mest turkiska. Bulgur finns ju i olika malningsgrad - den finare "köftelik" och den grövre "pilavlik" är vanligast. Jag använder oftast "pilavlik", och den tar lite längre tid på sig att svälla. Vill man påskynda processen, kan man ge den några sekunders uppkok innan man stoppar kastrullen i grytmysaren. Längre ju mindre "al dente" man vill ha grynen, men det handlar alltså långt ifrån om 15 minuter.

Man ska självklart inte kyla ner det kokta vattnet genom att hälla det över kall bulgur i ett annat kärl, utan koka upp bulgur och vatten i samma kärl, och därefter stoppa hela paketet, noga tillslutet, i en grytmysare eller något annat rejält isolerande (vissa använder sin dunjacka eller sovsäck, men det skulle aldrig jag våga).

Annars är det ju klart att det hela redan från början har en alltför låg temperatur, som dessutom snabbt sjunker ytterligare.

Testa ovanstående sätt, men återkom gärna med märket på den bulgur du använt, om du ändå misslyckas - så vi andra kan undvika misstaget att köpa det.
 
Oj, har aldrig varit med om detta, och jag har använt många olika märken, mest turkiska. Bulgur finns ju i olika malningsgrad - den finare "köftelik" och den grövre "pilavlik" är vanligast. Jag använder oftast "pilavlik", och den tar lite längre tid på sig att svälla. Vill man påskynda processen, kan man ge den några sekunders uppkok innan man stoppar kastrullen i grytmysaren. Längre ju mindre "al dente" man vill ha grynen, men det handlar alltså långt ifrån om 15 minuter.

Man ska självklart inte kyla ner det kokta vattnet genom att hälla det över kall bulgur i ett annat kärl, utan koka upp bulgur och vatten i samma kärl, och därefter stoppa hela paketet, noga tillslutet, i en grytmysare eller något annat rejält isolerande (vissa använder sin dunjacka eller sovsäck, men det skulle aldrig jag våga).

Annars är det ju klart att det hela redan från början har en alltför låg temperatur, som dessutom snabbt sjunker ytterligare.

Testa ovanstående sätt, men återkom gärna med märket på den bulgur du använt, om du ändå misslyckas - så vi andra kan undvika misstaget att köpa det.


Jag har oftast en plastmugg me lock som jag häller i maten o kokvattnet.....eller en begagnad turmat påse som jag blandar mat o kokvattnet..
Den kanske kyls ner onödigt fort..
 

Bilagor

  • DSC_1285.jpg
    DSC_1285.jpg
    29 KB · Visningar: 597

Aktuellt

På två hjul genom Karelen: Grusvägar, bastur och möten för livet

Två irländska cyklister reser till finska Karelen för att utforska områdets “grå guld” – alla övergivna, slingrande grusvägar.

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

Vinn bästsäljande Caldera 8 från Brooks!

Ta chansen att vinna höstens nya löparskor – lika perfekta för dagliga terrängpass som för ultramaraton.

”Allt började i Sarek”: Möt vår nya bloggare Claes Grundsten

Sveriges kanske mest kände naturfotograf berättar om sina drivkrafter, hur det är att arbeta som fotograf i dag och om kärleken till Sarek.
Göra eget äggpulver är himla lätt men tar tid i ugnen.
Snabbrecept: rör ihop massa ägg, häll på plåt, 50 grader i ugnen i massa timmar. Bryt ner bitar i en mixer och mixa till ett pulver.
 
Jag har oftast en plastmugg me lock som jag häller i maten o kokvattnet.....eller en begagnad turmat påse som jag blandar mat o kokvattnet..
Den kanske kyls ner onödigt fort..
Ja, det tror jag absolut. Lösningen, om du inte vill koka upp grynen direkt i kastrullen, är kanske att övergå till couscous (fast jag tycker inte det blir lika gott).

Jag brukar fräsa bulgurgrynen i smör innan jag gör mina matportioner; det blir godare, mer kaloririkt och mindre klistrigt efter tillagning. Troligen förkortar det också tillagningstiden något. Var lite försiktig med värmen, om du vill testa.
 
[...]

Med varmluftsugn och en vakuumförpackade och grönsakstork från Jula kommer du långt.

http://www.jula.se/catalog/hem-och-...ter/frukt-svamptorkar/frukt-svamptork-810051/

http://www.jula.se/search/?query=vakuumförpackare vaccumforpackare

Har torkat och förpackat mat för för turer upp till 30 dygn med dessa grejer.

Tack för tipset om torken. Jag har länge tänkt köpa en men inte prioriterat priset. Men jag köpte en från Jula idag, och torkar nu den första batchen fetaost i den. Skönt att inte behöva ockupera ugnen i evigheter längre :)
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips