Val av kök och kärl till större grupp

Jag kommer vara ledare till åtta lågstadiebarn och klurar lite på vad vi ska ha för kök och kärl för att laga vår gemensamma mat på våra träffar.

Jag gillar ju att laga rätt avancerad mat men frågan är hur många kök/brännare man behöver då vi är upp till 9 pers?

Vi kommer oftast bara vara ute över en dag och det blir inga jättelånga vandringar så det behöver inte vara några grammjägarkök och de bör kunna ta relativt stora kärl.

Vad finns det för bra kokkärl och stekpannor som kan tänkas passa oss? De bör ju ha lite storlek men ändå gå att stuva ner i eller spänna fast på ryggsäckarna.
 
Om du skal ut når det er +10 og varmere funker butankøk bra, Ville vurdert propan også, men her er jo gasolflaskene tunge, 5kg kompositt burde kanskje kunne funke av likevel. (ned til -30)

dsk
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.

Bilagor

  • IMG_4114.jpg
    IMG_4114.jpg
    72.1 KB · Visningar: 930
Om det är många personer samtidigt så behöver du nog minst två brännare/kök igång samtidigt

Frågan att ställa är om gruppen har flera trangia 25 med gas/MF-brännare eller om köket skall vara sitt eget kit inom gruppen samt hur det skall packas och bäras.

Primus twin-stove väger 1.8 kg + bränsle och gasbehållare samt grytor, den är ju dessutom lite lång och man får fundera på packningen tillsammans med dom större grytorna för gruppen.
 
Jag har själv ett gaskonverterat Trangia 25 och jag tror föreningen har några sprit-Trangia 25 vi kan låna. Men lat som jag vore det skönt att om jag som ledare har grejerna hos mig och slipper chansa att ingen annan har lånat köken när vi ska ut.

Om vi i gruppen lägger max 200kr var så borde vi kunna köpa oss egna saker. Frågan är vad man bör satsa på för gruppmatlagning i skogen? Har bara lagat mat för 1-2 personer när jag varit ute förr med lite äldre barn som har sina egna köp med sig så då fanns det ju tillgång till 5 kök utan problem.
 
Jag hade satsat på tre Trangia 25 och låtit barnen laga mat själv, men med lite hjälp från vuxen när så behövs. På så vis aktiverar du barnen samtidigt som det blir mat och samtidigt som de lär sig nåt. Om du lagar mat på egen hand i storkok kan du inte samtidigt ta hand om barnen och de inte kommer sitta still och titta på under tiden. Skippa ambitionen om avancerad matlagning tills barnen har hunnit öva lite. Köttbullar och makaroner brukar alltid gå hem.
 
Undvik det avancerade, det tar bara tid i ena änden och skapar passivitet i den andra.
Färdig gryträtt eller soppa med god smörgås och frukt till efterrätt sitter fint i skogen och kräver bara ett kort uppkok.......
Egenlagad mat av ynglen är rätt väg att gå när de vant sig vid varm mat ute, därför kommer du att behöva flera kök och kastruller, ibland är flera 2,5 liters lägerkärl bättre än få 4,5 liters.
Butangas är bra grejor.... Vårt tvålågiga åker med ut på picknikövningarna.
 
Ni har nog rätt. De fixar säkert att laga mat själva med lite hjälp så det är nog smidigast och billigast att packa ner tre gaskonverterade Trangia 25:eek:r i packningen.
 
Glöm inte campinggasoltuberna till dessa bara...

När alla har sett hur trevligt det fungera med gas i jämförelse med att slabba med spriten så kommer nog fler att skaffa en sådan brännare - men dra en liten säkerhetsgenomgång före både för T-brännaren och gas-brännaren så att alla är uppmärksamma och vet vad dom skall ha koll på (typ T-spritbehållare är ordentligt stängda innan det tänds på i köket, spilld sprit bör hinna dunsta bort eller späds ut med mycket vatten innan tändning (blomspruta med vatten kan vara bra att ha) - spritlåga i solljus syns inte förrän något annat börja brinna och ryka...

När det gäller gas - demostrera och beskriv att man ska se till att gaskran är stängd samt kolla att o-ringpackningarna är hela innan ihopsättning, tuben skruvas på bestämt men ej hårt och det är ok om det pyser till lite kort under skruvning (och avskruvningen efter). Att efter montering av tub snusa med näsan efter lukt runt kopplingarna och köket (demostrera gärna hur gasen luktar genom att låta pysa lite otänt gas i köket och låt dom lukta) så att man är säker på att det är luktfritt innan man plockar fram tändare/tändsticka och tänder på - förklara att det är samma gas i tuberna som i en tändaren - men väldigt mycket mer och därför måste man vara försiktigare...

ja - lite som instruktion inför en militärövning med farlig materiel men utan att dramatisera men tillräckligt för att ungarna skall känna sig 'vuxna och ansvarsfulla och håller på med något viktigt' - och du måste ha örnöga på alla under utövningen ;-)

---

gas är säkert om det hanteras rätt, men men kan ställa till med en hel del om det hanteras fel - även T-sprit är minst lika farlig och incidentrisken är hög pga spill (dvs. det börja brinna på fel ställe). Var mycket noga med att förklara att T-spritflaskor och T-spritdunkar _måste vara stängda_ innan någon i närheten börja fippla med tändstickor och tändare - var mycket noga på den punkten. Ha krav på att alla kör med säkerhetsflaskor med T-sprit nära köken - behöver man fylla över från dunk till säkerhetsflaska så görs det en bit ut i skogen med god avstånd från alla brinnande kök.

Behöver du förklara varför det måste korkas noga så säg att det kan smälla i T-spritflaskan/dunken, den som håller i den blir rädd och skvätter ut mer T-sprit i omgivningen som strax börja brinna och det hela blir mess för alla...

-T-sprit råka ha en ångtryck vid rumstemperatur lagom så att T-spritångorna är precis lagom utblandad med luft i dunken/flaskan för att vara nära stökeometrisk blandning och är därför väldigt lätt att tända på med smäll som följd.
 
T-röd och barngrupper kan hanteras säkert på två sätt.

1. Det är bara du som fyller på brännaren eller...
2. Barnen tar med brännaren till bränsleflaskan för påfyllning. Bränsleflaskan har en stationär plats, alternativt är den där du är.

Kombinera det med en säkerhetsflaska från Trangia och en kort genomgång, så är det inga problem.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips