Underskattade delikatesser

Tänkte höra om någon har tips på riktigt goda bär/växter/rötter vad som helst. Som man vanligtvis inte äter men som är riktigt gott.

Har tyvärr inte så mycket att komma med själv. Enda jag kommer på är nässelblad, stekta i olja och salt och äts som chips! Riktigt gott!
 

Aktuellt

Härlig låglandsvandring: 10 nya svenska leder att utforska

Varje år tillkommer vandringsleder runt om i landet – med nya vyer och äventyr. Här är tio favoriter utanför fjällvärlden!

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

”Allt började i Sarek”: Möt vår nya bloggare Claes Grundsten

Sveriges kanske mest kände naturfotograf berättar om sina drivkrafter, hur det är att arbeta som fotograf i dag och om kärleken till Sarek.

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?
Rot av kaveldun tycker jag faktiskt är riktigt gott.
Det är ju ingen hemlighet att den är ätbar men mig veterligen är det inte vanligt att folk äter den.
 
Äter du den rå då? Eller tillagar den på något sätt? Vilken årstid är bäst och var brukar du plocka dom? Verkar ju växa mest i diken längs åkermarker där dom kanske innehåller en hel del besprutningsgifter.
 
Äter du den rå då? Eller tillagar den på något sätt? Vilken årstid är bäst och var brukar du plocka dom? Verkar ju växa mest i diken längs åkermarker där dom kanske innehåller en hel del besprutningsgifter.


Det går att äta delar av roten rå, men bäst att t ex rosta över eld. Den har samlat på sig maximalt med energi på senhösten.
 
Sallad från naturen kan vara en riktig höjdare, både som förrätt till en huvudrätt eller bara för att piffa till en annars tråkig macka.

Våren är en utmärk tid för att göra en sallad, här är några blad som passar bra

Harsyra - enkel att känna igen och smakar som gröna äpplen, syrligt och gott. Funkar även att lägga på toppen på det annars tråkiga pulvermoset för att piffa till det lite extra.

Rönn - Bladen har en smak av mandel och smaker man är bekant med brukar vara lättare att äta om man inte provar så mycket innan.

Maskrosblad - Påminner mest om vanlig grönsallad, det ska var de nya späda blad, äldre blad kan bli väldigt bittra

Rödkläver - Ger lite färg till en annars väldigt grön sallad
 
Gråsuggor ska tydligen vara goda om man rostar dem, med en räkliknande smak. De tillhör ju samma klass (Malacostraca, storkräftor) och äter ungefär samma saker så det är väl inte omöjligt. Jag har inte provat än.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips