torka vildsvinsfärs?

Nån som testat det?

Har några hekto fryst färs som jag funtade på att torka. Det ser ju rätt magert ut så det känns som det skulle funka.

Hur många timmar i vanlig ugn kan man räkna med att det tar?
 
Jag skulle inte tveka en sekund att torka vildsvinsfärs.
Viltkött över lag är ju magrare än "industrikött" så varför inte

Lägsta temp i ugnen och kanske 6-8 timmar beroende på hur tjockt lager du har och om du rör om lite då och då.

Har just avslutat ett test med att ungsbaka en vanlig fläskfile, frös in den och lät den sedan tina några timmar i kylen. När den var lagom hård för attkunna skivas tunnt, knappa millimeterns tkocka skivor. torkade sedan i ugnen några timmar och lät det sedan ligga i en skål en vecka.
Funkar som chips och smakade lite som bacon. Kommar att finnas i våra säckar på sommarens vandring
 
Har läst att köttfärs inte får ha varit fryst innan man torkar den samt att man måste steka den först.
Här finns en bra länk ang att torka färs.
http://www.tilltopps.com/index.php?menu=4.7&page=1

Mvh
Erik.

Nåja lite Yersinia rensar ju bara magen (rent bokstavligt):


http://www.svd.se/nyheter/inrikes/snabb-spridning-av-svar-magsjuka_262445.svd
http://www.slv.se/sv/grupp1/Risker-...sinia-enterocolitica/Yersinia-enterocolitica/
http://www.smittskyddsinstitutet.se/sjukdomar/yersiniainfektion/
 
hejsan
klart att köttfärsen får ha varit fryst innan man steker på den.
torka RÅ köttfärs gör man INTE - man steker ALLTID.

torrstek din köttfärs med lite soja, lite buljong och lite peppar - inget smör(det härsknar), ev lite olja.

vänligen nils
 

Aktuellt

20 år av diskussioner om torkad mat – och 10 tips!

I år har en av Utsidans populäraste forumtrådar, "Torka mat", varit aktiv i 20 år. Här bjuder vi på tips till dig som vill börja torka egen utemat!

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

”I nivå med luften vid flerfiliga motorvägar”

Ny forskning visar att klätterskornas skosulor släpper ut riskfyllda kemikalier i luften när de nöts. Nu växer trycket på branschen att agera.

Månadens fråga: Hösten är här – vad lockar mest?

Är hösten en tid för svampplockning runt knuten – eller lockar äventyren? Vi tar pulsen på Friluftssverige hösten 2025.
hejsan
efter att man torrstekt så torkar man på låg värme i ugnen eller i torkapparat tills kornen är hårda .
ta det lugnt med oljan, försök utan och som sagt inget smör eller margarin.

vänligen nils
 
hejsan
mager färs -jepp, kanon att torka
viltsmak-jepp,
trikiner- ? . känner mej lite ovetande
vänligen nils

Allt vildsvinskött som köps i affär måste väl vara trikintestat? Vi testar allt kött som är skjutet privat också. Om man sen dessutom tillagar köttet innan torkning är man väl på den säkra sidan.

Skickat från min C6603 via Tapatalk 2
 
Av trikiner blir man illa dålig så jobba alltid på den säkra sidan.
Färskmalen färs bryns och torkas i ugn under natten. Mycket bra i soppor och liknande.
 
Har svårt att förstå varför det skulle va farligare att torka tillagad fryst färs än färsk!.. Fryser färs gör man ju jämt.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips