Torka sylt?

Gröten blir ju så mycket godare med en dutt sylt i. Men, är det ens någon idé att jag börjar lägga tid på att försöka torka sylt? Blir det bara en tuggummiliknande klump som inte gör nån glad på fjället?
 
Gröten blir ju så mycket godare med en dutt sylt i. Men, är det ens någon idé att jag börjar lägga tid på att försöka torka sylt? Blir det bara en tuggummiliknande klump som inte gör nån glad på fjället?

Mountain House säljer frystorkade jordgubbar och hallon, väger nästan ingenting och kan blandas i gröten elle muslin och ger en söt och frisk smak.

/ Erik.
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.

Månadens fråga: Vandring i Sarek – varifrån utgår du helst?

Har du vandrat i Sveriges största högfjällsområde? Då vill vi veta: vilken plats tycker du är bäst att utgå från?
Ja, pulverkräm har jag kört med (men jag har för mig läste att pulverkrämerna är på väg att försvinna?).

Jag packade om till mindre "portionsförpackningar" och provade mig fram till lagom mängd vatten (lite mindre vatten än enligt anvisningen).
 
Det är klart att det går att torka sylt! Koka lite sylt på bär och socker på svag värme tills det har blivit väldigt tjockt (är kladdigt). När den ska ätas tillför du bara lite vatten, dvs ner i grötkoket och anpassa med en liten extra skvätt vatten. Eftersom det inte är nåt fett i så håller den länge.
 
tips tips

ja kör en grötvarians me torkad banan och en med torkade äpple å kanel å russin.
se mina tork bilder :)
hade turen i höstas att kunna plocka fina blåbär vid mitt läger som åkte ned i gröten. blev mums!
god spis!!!
 
Vad gäller torkad sylt...vad är det för fel på frystorkade bär uppblötta i lite vatten+strösocker?
 

avslutad210712

Gäst
Jag kör med torkade bär och/eller russin tillsammans med socker och salt i havregrynen. Kanske inte lika skoj som riktig sylt men på fjället är jag inte lika kräsen. Känner man för att bära finns det sqeeze-flaskor (stavningen........) men som sagt då blir det tungt.
 
Tack för inputar allihopa. Torkade bär, ska prova att hitta, kanske finns överallt i Sverige. Jag är i Estland just nu med lite sämre utbud av en massa saker. Turen går till jämtlandsfjällen. Russin i gröt...hu...näst efter lever är nog russin i gröt det sista jag stoppar i munnen, men jag vet att det finns dom som gillar det...
 
Haha! Russin som är så gott?!

Annars är det ju en klassiker att blanda blåbärssoppe-pulver med råg- eller havregryn. Det blir energirikt och rätt så gott.

God tur!
 
Ska man inte vara vandra i veckor borde det inte vara något problem med att ta med sig precis så mycket sylt som går åt. 1-2 matskedar sylt per portion kanske går åt.
Men visst det väger liter mer naturligtvis än om man kan torka det, men väger allt mindre för varje dag. Och har man fått ner vikten bra på allt annat kanske det inte är hela världen. Eller så får man välja bort något annat. En chokladkaka mindre kanske. Eller så tänker man över behovet, kanske behöver man inte ha sylt på gröten varje morgon.. Varannan? Vips försvann halva mängden.

Ibland brukar man få portionsförpackad sylt och marmelad på hotellfrukosten. Något att hålla utkik efter mellan turerna om man är syltberoende.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips