Torka mat

Purjolök är lätt att torka om du inte vill ha vanlig lök.
Torka köttfärs luktar också endel, lätt att det blir så en vecka eller två innan fjällturerna ;)
 
Är ju inte så mycket vätska i lök, så den torkade rätt snabbt. Och så fort den torkat började lukten lägga sig. När resten av familjen vaknade i dag på morgonen så luktade inget längre :)

Tror jag kan få lov att torka lök igen om jag lovar att börja efter sambon har gått och lagt sig och att det är ute ur ugnen innan hon vaknar igen :)
 

Aktuellt

På två hjul genom Karelen: Grusvägar, bastur och möten för livet

Två irländska cyklister reser till finska Karelen för att utforska områdets “grå guld” – alla övergivna, slingrande grusvägar.

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

Månadens fråga: Hösten är här – vad lockar mest?

Är hösten en tid för svampplockning runt knuten – eller lockar äventyren? Vi tar pulsen på Friluftssverige hösten 2025.

Vinn bästsäljande Caldera 8 från Brooks!

Ta chansen att vinna höstens nya löparskor – lika perfekta för dagliga terrängpass som för ultramaraton.
Hehe - själv gav jag mig på att torka fisk och räkor :p
Att det inte blev skilsmässa den gången beror endast på att jag skrivit under med blod på att aldrig någonsin göra om det ;)
 
Eftersom att jag planerat en kortare fisketripp över helgen, i kombination med att familjen är bortresta, har jag köket till mitt förfogande hela veckan.
Vad kan då passa bättre än att torka litet mat =)

Blev en gulaschsoppa, vilken har vakuumpaketerats i portionspaket. Nytt för denna gång är att jag lagt maten i ett kuvert av aluminiumfolie, i ett tappert försök att förbättra hållbarheten (inte för att så god soppa lär hinna bli gammal, men något kul ska man väl få ha).
Kuvertet är vikt så att plastpåsen pressar ihop det utan veck (ja så gott det går), vilket borde göra paketet mer gastätt än om man bara använder plastpåsen.

Det borde väl inte vara något problem att lagra maten direkt mot aluminium när det handlar om så pass torr mat?

Och så några inspirerande bilder =)
u9a5yva7.jpg


e6a5u8ap.jpg


ry3abavu.jpg


ga7ydete.jpg
 
Ser ju mycket proffsigt ut!

Du vågar alltså torka i fyra lager på en gång. Bra att veta! Jag har inte vågat lägga mer än två våningar.
 
Ser grymt ut! Jag ska själv sätta fart med torkningen inför en tur i Jotunheimen.

Ang torka i flera lager så tycker jag att det funkar om man har varmluftsugn och fläkten hjälper till. Med gammal ugn är det lite kinkigare...

Skickat från min GT-I9300 via Tapatalk
 
Det sket sig med folien. Den har punkterats. Får använda extra tjock nästa gång, eller flera lager.

Det är en varmluftsugn med stekspade i luckan. Testade att köra med stängd lucka men då rann det vatten på insidan av glaset. Gick riktigt bra att reglera temperaturen med denna ugn. Min förra ugn utan fläkt var hopplös.

Jag satte det blötaste längst ner och till en början körde jag med fläkt och undervärme. Efter ca 8 timmar var färsen och tomatpurén klar, varpå jag slog av undervärmen och lät resten torka klart på bara fläkt.
 
Jag tänkte torka tomatpastasås med tonfisk. Det borde väl gå eller? Sedan undrar jag när man torkar renskav om man ska steka den före eller inte? Verkar finnas olika sätt att göra det på. Kanske har ni ett bra recept på renskavsgryta?
 
Det är alltid säkrast att sterilisera råvarorna innan konservering. Under den initiala torkningen kommer det vara perfekta förhållanden för bakterietillväxt (fuktigt och varmt), och då är det bäst om det är så få bakterier som möjligt.

Stekning ger dessutom bra smak, så du har inget att förlora :)
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips