Torka jordgubbar?

Har någon av er provat att torka jordgubbar? Jag har provat att torka i varmluftsugn med ca 35 grader. ca 5 mm skivor. Det funkade hyfsat, men tog lång tid, ca 16 timmar. Men jag tycker det är svårt att veta när de är torra riktigt. De blir liksom inte hårda utan känns lite sega och gummiaktiga.
Någon mer som försökt?
 
Har aldrig testat, men de jordgubbar som finns torkade i tex vissa müslityper är just sega och ganska mjuka, så det kanske är så jordgubbar blir. Hallon verkar bli frasiga i jämförelse.
 

Lästips

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.
Gott att göra kräm på!

Jag brukar torka jordgubbar på precis det viset som du beskriver. De blir lite sega. En jordgubbskräm på i solnedgången på en fjällsluttning är bland det bästa som finns.
 
Jag har torkat jordgubbar i vanlig ugn ca 50 grader över natten. De var också skivade i halvcentimetersskivor ungefär. De ska bli sådär mjuksega. Jag har förvarat dem i plastpåse i flera veckor utan att de har möglat eller blivit äckliga på andra sätt.
 
Konsistensen beror bla på innehållet av socker och protein. Jämför med konsistensen av russin som innehåller mycket socker.
 
torkade jordgubbar

Torkar också jordgubbar men något varmare, de blir inte så sega då utan mer frasiga. Dessa är jättegoda att blötlägga en stund och sedan koka med i gröten, då klarar man sig utan sylt//Marie
 
Jordgubbar

Torkar jordgubbar i rumstemperatur för andra året i rad. Förra årets avnjöts i hallon-blåbärs varmakoppen i Tarfalapasset. MUMS!
Sist trädde jag upp skivade gubbar på ståltråd och hängde upp, i år har vi (läs: sambon) byggt en torkställning.
I år hade jag problem med att de möglade under torkningen, men det beror nog enbart på att det fanns mögliga gubbar i asken när jag började skiva dem, så mögelsporerna hade nog redan fått fäste.
Annars ser jag inget problem med att låta dem ligga framme och torka i ca en vecka.
/ Davids flickvän
 
bygg en tork med en pappkartong, trä ramar med nät i och en hårtork. fungerar hur bra som helst och jordgubbarna tar inte alls lång tid att torka.

droppa några droppar balsamicovinäger på varje skiva innan dom torkas!
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips