Torka jordgubbar?

Har någon av er provat att torka jordgubbar? Jag har provat att torka i varmluftsugn med ca 35 grader. ca 5 mm skivor. Det funkade hyfsat, men tog lång tid, ca 16 timmar. Men jag tycker det är svårt att veta när de är torra riktigt. De blir liksom inte hårda utan känns lite sega och gummiaktiga.
Någon mer som försökt?
 
Har aldrig testat, men de jordgubbar som finns torkade i tex vissa müslityper är just sega och ganska mjuka, så det kanske är så jordgubbar blir. Hallon verkar bli frasiga i jämförelse.
 
Gott att göra kräm på!

Jag brukar torka jordgubbar på precis det viset som du beskriver. De blir lite sega. En jordgubbskräm på i solnedgången på en fjällsluttning är bland det bästa som finns.
 
Jag har torkat jordgubbar i vanlig ugn ca 50 grader över natten. De var också skivade i halvcentimetersskivor ungefär. De ska bli sådär mjuksega. Jag har förvarat dem i plastpåse i flera veckor utan att de har möglat eller blivit äckliga på andra sätt.
 
Konsistensen beror bla på innehållet av socker och protein. Jämför med konsistensen av russin som innehåller mycket socker.
 
torkade jordgubbar

Torkar också jordgubbar men något varmare, de blir inte så sega då utan mer frasiga. Dessa är jättegoda att blötlägga en stund och sedan koka med i gröten, då klarar man sig utan sylt//Marie
 

Aktuellt

”Som ett bibliotek – fast med frilufts- och sportutrustning”

I över 120 kommuner kan du låna friluftsutrustning hos Fritidsbanken – den prisbelönta föreningen som vill sänka trösklarna till naturen.

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

Springa, vandra, fascineras – redaktörens möte med platåberget

Utsidans redaktör Philipp spenderar en helg på Billingen, Västergötlands största platåberg och en av nyckelplatserna i Sveriges första UNESCO-geopark.

Till minne: Lars Fält, överlevnadsexpert och författare

Lars Fält, en av Sveriges största profiler inom friluftslivet, har gått bort. Utsidans medarbetare Gabriel Arthur berättar om möten med författaren.
Jordgubbar

Torkar jordgubbar i rumstemperatur för andra året i rad. Förra årets avnjöts i hallon-blåbärs varmakoppen i Tarfalapasset. MUMS!
Sist trädde jag upp skivade gubbar på ståltråd och hängde upp, i år har vi (läs: sambon) byggt en torkställning.
I år hade jag problem med att de möglade under torkningen, men det beror nog enbart på att det fanns mögliga gubbar i asken när jag började skiva dem, så mögelsporerna hade nog redan fått fäste.
Annars ser jag inget problem med att låta dem ligga framme och torka i ca en vecka.
/ Davids flickvän
 
bygg en tork med en pappkartong, trä ramar med nät i och en hårtork. fungerar hur bra som helst och jordgubbarna tar inte alls lång tid att torka.

droppa några droppar balsamicovinäger på varje skiva innan dom torkas!
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips