Titankärl eller aluminiumkärl?

Klagomålen på titan

har vait många, för dyra, bränner lätt och kokar inte lika snabbt dvs det skulle gå åt mer bränsle.
Mina Ti kärl hitintills har varit gratis, jag har inte bränt vid i dem och jag upplever att det går lika fort att koka i dem som tidigare i Al och Rf+Al. Bränner vid lätt däremot gör Al och Rf.
Av den först nämnda kritiken av Ti drar jag slutsatsen att det är med den som med rönnbären, surt sa räven.....
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.

avslutad210712

Gäst
Har sagt det förut och säger det igen - inga som helst problem att fixa havregrynsgröt, pastasås eller koka vatten i titankärl OM man kan laga mat. Om man tror att man lagar mat genom att vrida på effekten för fullt och aldrig röra om i gröten/såsen så kommer man att bli smått överraskad av att det bränner fast i botten och det oavsett material i kastrullen. Enligt många skall kombinationen bensinkök och titankastrull medföra garanterad fastbränning och jag säger bara jaså gör det.
 
FFA en fråga om tycke och smak.

Klargörande.
Min åsikt är att nackdelen med titan är priset. I övrigt fungerar kokkärl i titan som de flesta andra med tunt gods. För att förenkla matlaggning och för att få en jämn spridning av värmen behövs en bred och jämn värmekälla som är lätt reglerad och/eller tjockt gods med bra värmeledning, mao blir det tunga kastruller.

Titan: Om det är värt priset? Personlig ekvarion med flera faktorer.
Tjockbottnade kastruller/stekpanna: Om det är värt vikten? Personlig ekvarion med flera faktorer.

Om man är intresserad att hålla ner vikten till ett vettigt pris så väger de nya kastrullerna till trangias 25 och 27: 80g, 112g och 118g. Locket till trangia 25 kastruller (Lock Tundra) väger 80g att jämföra med 118g för stekpannan i UL och 172g för non-stick varianten. Lock istället för stekpanna ger dock en mycket smidigare packning om man kombinerar kastrullerna med annat kök än trangia. Tamoj tillkommer med 48g. Detta dribblande med vikter är lite navelskåderi.

http://trangia.se/3651.bruksanvisningar.html
http://trangia.se/core/files/3480.Weight table hemidan sv.pdf

ex:
MSR Titan 2-l Pot set: Kastrull + lock + tamoj = 227g 1395kr
Trangia 27 1,75l set: Kastrull + lock + tamoj = 246g 252kr
Biktbesparing på 19g a 60kr per gram

Glad sommar

Magnus Burstedt

PS. Jag kommer fortsätta att överväga titanium även fortsättningsvis vid behov av att komplettering av kokkärl.
 
Senast ändrad:
Förklaring till värmeöverföring

Det kan tyckas konstigt att uppvärmning går lika fort i aluminiumkärl som titankärl med tanke på att värmeledningen är så olika. Man måste dock tänka på att värmeöverföringen har tre delar i detta fall.
(1)Först ska värmen överföras från den varma lågan (gasfas) till den metalliska ytan på kärlet. Detta motstånd är det största och bör vara ungefär lika för de olika metallerna.
(2)Sedan leds värmen genom metallen. Även om värmeledningen skiljer sig åt, så är motståndet litet i förhållande till första steget.
(3)Till sist ska värmen överföras från metallen till vätskan i kärlet. Motståndet här är också betydligt mindre än första steget, eftersom vi här har vätska mot metall. Skillnaden mellan de två metallerna är säkert obetydlig.

Värmeledningen (2) har alltså liten betydelse, eftersom det är värmeöverföringen mellan het gas och botten på kastrullen (1) som är det stora hindret.
 
Din förklaring

låter OK.

Men samtidigt så har titankärlen sämre värmeledning vilket gör att det inte går lika bra att steka i stekpannan (stor skillnad mot aluminium IMHO) fast i ärlighetens namn tycker jag det är svårt att t ex grädda pannkakor och raggmunk även i Trangias aluminiumstekpanna.

Thure
 
Ang. värmeledning...

Så leder metall även kyla lika bra, så beroende av hur mycket av värmestrålningen som förs över är det en kamp mot kylan. Är kärlen för tunna bränns det vid på vissa ställen och alldeles bredvid är det rått.

Ska man steka är det sandwichbotten med en kärna av alu som funkar bäst i utelivet, hemma på elspisen är värmefördelningen jämn över hela ytan så då kvittar det.

Tillägg, i fråga om alu eller Ti så är tjockbottnad det man vill ha oavsett.
 
Senast ändrad:
elspis värmer inte jämt utan oftast på 2 - 3 st enkrorstora kontaktpunkter där det mesta av värmemängden överförs - och gärna bränner vid där.

gas är bättre i det avseendet att avgasplymsflödet under grytan fördelar värme mera - ja om man inte kör gassvetsprincipen med bara liten het låga till en smal punkt på grytbotten
 
Jämnaste praktiska spisvärmen brukar vara från AGA-spisar och restaurangkökens favoriter gasspisarna. Elplattor ger punktvärme vilket de som minns AGAs thermovisonsreklam borde komma ihåg.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips