Tips på aktiviteter utomhus 4 timmar om dagen

Många personer spenderar massor med timmar med karta utomhus, här finns olika aktiviteter att hitta även för ovana utövare:

 
Är man nyfiken på det förflutna finns det en skatt att utforska i Lantmäteriverkets arkiv för historiska kartor, som finns på internet. Man kan undra om det har bott människor i den där skogen man brukar besöka, eller vad som fanns innan bostadsområdet byggdes. På gamla kartor från 1600-talet till nutid kan man hitta hus och åkrar. Finns det någonting kvar av det som en gång var? Ut och undersök. Det kan bli en drivkraft att ta sig ut, som du frågade efter, om man går igång på sådant här.

Man får börja med att jämföra gamla kartor med nya. Det kan vara lite knepigt att orientera sig på gamla kartor om det är mycket som har ändrats i landskapet. Leta efter hållpunkter som finns på både de nya och de gamla kartorna. Gränser för byar kan vara till hjälp, de hittas på ekonomiska- och häradsekonomiska kartan.

Ett effektivt sätt att jämföra kartor och hitta övergivna platser är att lägga nya och gamla kartor ovanpå varandra. Det kan göras genom att rita eller använda datorer. Hojta till om du behöver tips.

Här hittar du historiska kartor från 1600-talet fram till mitten av 1900-talet: Historiska kartor
(Installera gärna ”djvu-plugin” som finns länkat på sidan för att se kartorna i bättre kvalité.)

Här hittar du kartor och flygbilder från nutid och tillbaka till ca år 1960: Lantmäteriverket
(Välj mellan olika kartor uppe till höger där den förvalda kartan är ”Topografisk”.)

Här hittar du fornlämningar: Fornsök
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trail Run för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
Varför inte bara klä sig varmt och ta det lugnt till att börja med? Bygg ett eget litet "läger" på en fin plats i skogen och lär dig bushcrafting om du gillar att hantverka och vara kreativ. Börja med att bygga en skön sittplats, sen kan du sitta där och snida. Det finns massor av tips på nätet. Eller sitt bara där och lyssna in naturen om du känner för det. Vilda djur och fåglar kommer att visa sig om du klarar av att vara stilla. Du kan också mäta upp en liten ruta natur och iaktta vad som händer där dag för dag, kanske fotografera eller teckna det du ser. Eller hur skulle det vara att utmana sig själv att lära sig x antal nya arter av växter eller djur varje dag? Personligen har jag inga problem att sitta och glo på en eld några timmar så om du har den möjligheten ska du absolut ta vara på den! Man behöver inte prestera något eller vara fysiskt aktiv för att må bra utomhus. Det räcker gott att andas och låta sina sinnen uppleva naturen. Lycka till och ha det så skönt!
 
Det låter som att din vårdkontakt är väldigt klok. Få saker gör så mycket för välbefinnandet som friskluft och solljus även om det just såhär års är tämligen ont om det sistnämnda.

Jag brukar själv packa en ryggsäck med kanske kök och/eller termos med varmvatten och göra någon form av lunch ute. Tar jag bara med varmvatten blir det ofta soppor och/eller "snackpot"-käk. Följer köket med ut lagar jag mer "riktig" mat på det.

Inte sällan har jag med kniv ut och då sitter jag ofta och täljer. Saker som jag själv ofta täljer (gärna vid en lägereld) är skedar. Det tycker jag är bra, för man kan på runt en timma tälja sig en fullt fungerande sked. Denna får sedan följa med i ryggsäcken ett tag på några turer - skeden blir både lätt och det är skönt att göra något användbart med sina egna händer.

Ibland har jag med hängmattan ut och så ligger jag ett tag i den och läser eller lyssnar på musik. Ibland ligger jag bara där och tittar på trätopparna i vinden och lyssnar på skogens ljud.

Lycka till med ditt i skogen varande.
 
Om du ska "varva ner" är det kanske inte rätt med "listor att pricka av" men annars kan man ju skåda fåglar (och ev anteckna vilka man sett) eller besöka olika naturreservat i ens omgivning (kanske kräver bil för att ta sig runt till olika, annars ta de som är närmast). Flera länsstyrelser har beskrivningar och broschyrer med naturreservat i sina resp län och vad som är skyddsvärt på respektive ställe.
Varm dryck och mat (laga eller mer färdig) har ju redan nämnts, du är ju ute under normal lunchtid.
Att titta på "vildmarksTV", dvs sitta och titta på en brasa, finner jag ganska rogivande.
Bästa sättet att hålla sig varm ute tycker jag annars är att röra på sig, med algm mycket kläder så du inte svettas. Öppna upp eller ta av varmaste när du fått upp värmen och omvänt när du stannar.

/Patrik
 
Om du har gott om tid så kan du göra köpa en påse ved, en morakniv och göra en brasa. Sen kan du ta ett av vedträna och försöka tälja t ex en sked. De första försöken blir kanske inte bli så bra, men om du håller på i en vecka så kommer du nog bli betydligt flinkare och skickligare efter hand.

Man kan ju så småningom göra saker som faktiskt går att använda i köket. Vips så är julklapparna fixade också!

 
Fotografera. Bestäm dig för ett tema. "Hjärtan" (man ser många fler konstigheter än du nånsin kan tro som har hjärtform när man titta specifikt efter det) eller "motsatser" eller "blått". Man ser sin omgivning på ett helt annat sätt när man tänker på den som motiv. En ganska trist skogsremsa mellan förorter blir mycket mer givande när man tittar på den med tema-ögon. Man behöver ingen fancy kamera heller, en vanlig mobilkamera tar fantastiska bilder nuförtiden

Det där tipset om att hitta dig en plats att göra till din hemma-bas är inte så dumt heller. Att ha en bekant plats där man alltid gör samma saker mer eller mindre. Dit kan man ta sig o göra bara rutinsaker även de där dagarna när humöret och vädret är motigt och fantasin o inspirationen falnar.
 
Det blev fel, jag skulle kommentera det som jag citerade här ovan!

Nåja, redan för några år sedan kom det ut att läkare på Shetlandsöarna skrev ut recept på utevistelse och de gjorde även en kalender med tips på vad man kan göra i naturen varje månad. Jag tyckte det var så bra idé att jag gjorde en egen, som bättre passar våra förhållanden (vi kan ju inte gå ut på den och den klippan och titta på lunnefåglar) och med rimliga aktiviteter som mina elever klarar av på egen hand. Nu hänger den uppe för tredje året i med en månad i taget och med egna bilder som jag tagit. Det blir en daglig påminnelse om hur enkelt det egentligen är att bara gå ut och njuta.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips