Tillverka en egen kosa?!

Tänkte höra om någon kan hjälpa mig.

Tänkte försöka mig på att tillverka en egen kosa från en björkvril.

Min Morfar gjorde många såna innan Mormor gick bort (-79). Sedan började han måla tavlor och göra klockor. Tyvärr så tänkte man ju aldrig på att töma honom på info innan han gick bort.

Har nu sökt på nätet och letat på biblioteket utan någon vidare framgång. Det finns däremot hur många böcker som helst om att tillverka sin egen kniv.

Så vad jag behöver hjälp med är tips, antingen på litteratur eller konkreta tips på hur jag ska gå till väga.

Har samlat på mig 5 stycken vrilar som jag lagt i frysen för att dom ska hålla sig färska. Men hur går man till väga sedan??

Typ, börjar man med att gröpa ur eller börjar man med att forma utsidan?? Mallar för utseende osv, mm.

Ni förstår kanske att jag behöver allt jag kan komma över.....

/Daniel
 
Inte expert men har karvat ut ett par. Såga till yttersidan så att du kan spänna fast den i bänken. Bestäm storleken, glöm inte att väggarna måste vara jämntjocka....
Börja karva ur med en liten skedkniv, När hålet ha dubbla diametern av den lilla skedkniven kan du börja med den större. När du är nöjd med insidan. Forma till skaft och yttersidan. Till sist formar du till botten och det får du göra på fri hand...Det fanns en gång en ICAbok om ämnet, jag läste den som pojk men minns inte mer om den. Akta dig så att det inte torrspricker under arbetet. Färdig koxa skall oljas/fettas.
//J
 

Lästips

De liftar och ploggar igenom Europa: ”Alla hjälpsamma får oss att orka”

Utsidan mötte upp Michaela och Jiří Dolan under deras Stockholmsbesök, och plockade skräp på ett lite annorlunda sätt – från kajak.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Har gjort ett par kåsor av just björkvril, längst ned på den här sidan finns bild på en av dom http://web.mac.com/mans/iWeb/langert/knivar.html som jag formade så att den behöll vrilens form i så stor utsträckning som möjligt (alltså blev kåsans form rätt "knölig", alterntivt om vrilens storlek tillåter så kan man ju forma den själv så blir den slät till formen. Min erfarenhet är att vrilen bör ha torkat innan man sätter igång men det måste gå långsamt annars spricker den gärna (jag lät vrilarna ligga utomhus i en plastpåse med lite lagom luftinsläpp under nåt halvår. Annars lär man kunna koka vrilen i saltlösning men det har jag inte provat). Man kan börja med att borra ut vrilen innan skålkniv å andra verktyg tar vid, men var försiktig så du inte borrar igenom. Sen är det bara att nöta och nöta tills den har den form och urgröpning man vill ha, sen återstår efterbehandling och putsning, jag brukar köra med linolja/terpentin på stålull efter sista putsningen med fint slippapper.

Är själv nyfiken på om det finns andra oljor eller vax att använda som kanske lämpar sig bättre för mat/dryck å sånt man skall stoppa i munnen?
 
Kallpressad linolja är inte onyttigt.
Dock kan det vara lite knepigt att få en leverantör att försäkra att den inte innehåller ämnen från pressningen som är "giftiga". För att de ska kunna det måste de nog egentligen var godkända som livsmedelsleverantör...

För den petiga kan man alltså istället köpa sk linfröolja på hälsokostaffären. Den betraktas ju då närmast som ett naturläkemedel, och är förstås inte farlig - bara farligt dyr.

Annan matolja går också bra, men jag misstänker att linoljan har lite bättre egenskaper för träet.
 
Matolja..

Lät min stekspade och 'pastagaffel' av Asp ligga nerdränkta i nån vanlig matolja i ett dygn och de har varken tagit smak eller missfärjats ännu,och de är välanvända.


peter
 
Gucka

Är själv nyfiken på om det finns andra oljor eller vax att använda som kanske lämpar sig bättre för mat/dryck å sånt man skall stoppa i munnen?


Min kåsa (björk) är specialbehandlad med någon speciell träkåsgucka från Tyskland av den jämtländske slöjdaren så den smakar inte så mycket annat än diskret från gammalt kaffe. Jag vet inte vad guckan är kemiskt men den är mörkbrun när den torkat.

Thure
 
Är själv nyfiken på om det finns andra oljor eller vax att använda som kanske lämpar sig bättre för mat/dryck å sånt man skall stoppa i munnen?

Paraffinolja eller kemisk vitolja borde vara en ganska bra kandidat. Ofta huvudbeståndsdelen i badoljor, så det är tämligen hud-och miljövänligt.

Citat härifrån:http://www.sandbergs.nu/VIB/Gripen_Paraffinolja.pdf

"Inandning: Ej förväntad exponeringsväg
Hudkontakt: Avfettar huden vid långvarig och upprepad kontakt.
Ögonkontakt: Sveda vid stänk i ögonen. Ger tillfällig dimsyn.
Förtäring: Förtäring av stora mängder ger magsmärtor, kräkning och illamående.
12. EKOTOXIKOLOGISK INFORMATION
Inga ekotoxikologiska data finns för den färdiga produkten.
Paraffinolja ej bedömt som ett miljöfarligt ämne.
 
Egentligen funka väl alla olika typer av oljor som man ofta använder i mat som matolja, olivolja, valnötsolja o.s.v.
Jag har alltid använr linolja till mina kåsor, skedar och annat som är tillverkat i trä. Linoljan tränger mer in i trät och gör det starkare.
Kåsor som der druckits mycket kaffe ur brukar få en mörk fin färg efter mycket användning, sån karaktär kan ingen olja ge en kåsa =)
 
Skulle nog föreslå kinesisk träolja. Kommer från en nöt, faktiskt. Finessen med den är att molekylerna är attans små med bättre inträngning - jämfört med linolja t ex -som följd. Vanlig matolja kan härskna ganska lätt, vilket inte paraffin eller kinesisk nöt gör.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips