Smälta snö på vinterturer - både specifika och generella frågor

Jag funderar att skaffa en bättre kastrull enbart för att smälta snö med. Jag har nu en slät 2L men tilltalas av kastruller med värmeväxlare då de sägs göra jobbet med mindre bränsle och snabbare. Använder ett Primus Omnilite Ti som oftast körs på bensin.

Spanar därför på Primus Primetech 1,8L och 3L. Även MSR Reactor Pot 2,5L.

- Hur ska man tänka kring storlek på kastrullen för optimal snösmältning? Jag vill gärna ha en så lätt kastrull som möjligt men samtidigt vill jag inte vara "dumsnål" med vikten så att det kompromissar funktionen.

- Vad är era erfarenheter av ovanstående kastruller, hållbarhet och när det gäller snösmältning, gärna i jämförelse med slät aluminiumkastrull?

- Förslag på annan, ännu bättre lämpad, kastrull för snösmältning?

- Kastrullen från MSR är tillverkad speciellt för deras reactor stove. Har någon av er erfarenhet eller annan input kring den eventuella möjligheten att ändå använda den tillsammans med bensinkök från Primus och hur det kan tänkas fungera?

- Kokar ni upp allt vatten eller har någon av er ett system där en viss del enbart smälts och värms? Hur jobbar ni i så fall med sånt? Varierar ni i så fall det med utetemperaturen ( exempelvis mer kokande ju kallare väder) eller alltid samma rutin? Personligen kokar jag vatten och fyller två termosar men kanske är det onödigt att koka till båda? Fyller också varmt vatten i två 0,5L flaskor.

- Slutligen, hur smälter man egentligen snö effektivast? Det stod jag och funderade på under turen här om veckan. Jag har i efterhand läst i andra trådar om att man bör blöta ner snön med vatten om man har möjlighet, men hur blött är bäst, med hänsyn till total tid och bränsleåtgång? Även att man inte ska smälta is eller hårda snöklumpar osv. Under uppvärmningen, när i temperaturspannet är det bäst att mata kastrullen med mer snö? Till syvende om sist behöver ju X antal liter per dag kokas/värmas och det får ju gärna gå så bränsleeffektivt och fort som möjligt. Känns som att många säkerligen redan har klurat på och experimenterat med detta.

Ser fram emot att höra alla era tips, tankar och erfarenheter när det gäller effektiv snösmältning. Tack på förhand!
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trail Run för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
Luften i snön isolerar och vattnet leder värmen bra därför går det fortare att smälta med ngn cm vatten i botten.

Finns nån norsk snösmältarkastrull för expeditionsbruk. Den har diskuterats här tidigare och har mantling med kanaler för bränngaser på sidorna vilket både spar bränsle och kortar tiden för smältning.

Thure
 
Man ska förstås försöka få tag på is och tunga snöklumpar istället för torr fluffig snö. Den senare innehåller en massa luft, vilket gör att det tar tid att smälta och stoppa i mer snö i kastrullen. Allra bäst är en kastrull med fruset vatten.
 
Luften i snön isolerar och vattnet leder värmen bra därför går det fortare att smälta med ngn cm vatten i botten.

Finns nån norsk snösmältarkastrull för expeditionsbruk. Den har diskuterats här tidigare och har mantling med kanaler för bränngaser på sidorna vilket både spar bränsle och kortar tiden för smältning.

Thure

Härligt att få det lite kvantifierat. Hur spelar temperaturen på vattnet roll för detta? Funderar om man lämpligen lämnar kvar lite av det kokande vattnet när man lastar i mer snö eller om man hellre ska hälla av lite kallt vatten när snön smält, via en tom thermos, för att ha och grunda med i nästa uppkok. Vad tror du/ni?

Okej, det har jag missat. Tack för tipset! Ska se om jag hittar något om den.
 
Man ska förstås försöka få tag på is och tunga snöklumpar istället för torr fluffig snö. Den senare innehåller en massa luft, vilket gör att det tar tid att smälta och stoppa i mer snö i kastrullen. Allra bäst är en kastrull med fruset vatten.

Intressant. Känns kontraintuitivt men torr fluffig snö verkar ju vara det allra sämsta.
 
... Finns nån norsk snösmältarkastrull för expeditionsbruk. Den har diskuterats här tidigare och har mantling med kanaler för bränngaser på sidorna vilket både spar bränsle och kortar tiden för smältning.
Den kallas visst för "Nansenkjele" - och är otroligt effektiv - och där har verkligen verkningsgradsutnyttjandet maximerats. Rätt så komplext uppbyggd och därför långtifrån lättpackarfavoriten, men t.ex. för en transGrönlandexpedition med pulkor: definitivt värd vikten i bränslebesparing. Tror inte den tillverkas kommersiellt, man får nog bygga den själv nuförtiden...
 
Att ordna en dragfri snönsich till köket är inte svårt, jag brukar Trangias 2,5 liters lägerkittel till snösmältningen. En skvätt vatten i botten på kastrullen snabbar upp snösmältningen. Gräv bort ytsnön innan du tar upp block till snösmältningen.

go tur
 
Finns nån norsk snösmältarkastrull för expeditionsbruk. Den har diskuterats här tidigare och har mantling med kanaler för bränngaser på sidorna vilket både spar bränsle och kortar tiden för smältning.
Thure

Den kallas visst för "Nansenkjele" - och är otroligt effektiv - och där har verkligen verkningsgradsutnyttjandet maximerats.

Det är väl den i PDF:en som jag länkade till längre upp ? :)
 

Bilagor

  • image.jpg
    image.jpg
    69.8 KB · Visningar: 1,785

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips