Sista veckan i maj - vart?

Planerar att traska sista veckan i maj, men vet inte vart. Jag kollade igenom några inlägg, men hittade inget som verkade intressant.
Några förslag?

Jag har tidigare vandrat mellan Ammarnäs - Hemavan, kört basläger i Keb, snurrat runt vid riksgränsen och vandrat på platten på olika ställen i Sverige.

Brukar dock för det mesta vandra i augusti, hur är läget i maj? Mycket vatten?

Alla förslag emottages med största tacksamhet, och inte bara tips på vandring mellan punkt A och B. Några tips på bra ställen att köra basläger och göra toppturer?
Kan mosa på ganska bra, så en vecka brukar räcka långt (och det är en vecka förutom resa dit och hem).

Sail on
/pierre
 
Öde tid på året

Det är en intressant tid på året, just tiden från då snön inte längre bär --> man kan vandra igen. Jag vill minnas att det var ett reportage i utemagasinet för några år sedan om en som tillbringade några veckor i Muddus vid den tiden. Till att börja med kunde han färdas med skidor nattetid (när det frös), sedan blev det riktigt blött. Man bör ju definitivt undvika områden med vad, samt alltför hög terräng.
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Grövelsjön

Området Grövelsjön-Rogen-Femundsmarka är ganska snöfritt den tiden på året, iallafall när jag var där första veckan i Juni för två (eller om det var tre) år sedan. Myggfritt var det också, men rätt mycket vatten.
 
Inte i norr!

Hej!

Normalt sett kan Du nog släppa tankarna på att vandra i de norra lappländska fjällen i slutet av maj.

Möjligen kan det funka i snöfattiga Abiskotrakter, men det är nog heller inget att lita på.

Själv brukar jag ta midsommar som ett bra riktmärke för första vandringen i fjällterräng.

Men tipset om Muddus är bra. Där har jag varit många gånger i mitten av maj och det har funkat bra, förutom vid ett tillfälle då jag fick pulsa. Men Muddus är skogsland. Intressant sådant, men defintivt inga fjäll.

I år är det gott om snö i Riksgränsen-Abisko-Kebneområdet. Fortsätter vintern normalt kommer snön att ligga en bra bit in i juni.

Mvh
Bert
 
snödjupsfråga till Bert B (el andra)!

nidob49; sa:
Hej!

[klipp]

I år är det gott om snö i Riksgränsen-Abisko-Kebneområdet. Fortsätter vintern normalt kommer snön att ligga en bra bit in i juni.

Mvh
Bert

har du koll på snöläget i Nikkaluoktaområdet, där brukar det ju vara ganska lite snö. Riksgränsen verkar ju ha kring 140 cm (dvs normalt), är det verkligen lika mycket åt Nikka/Kirunahållet oxå ?

Snödjupet brukar ju vara skralt i april när man färdas mellan Nikka och Keb (iallafall de senaste åren).

För mig lockar det mer med en sen majtur på skidor i Riksgränsenområdet. Har varit där i mitten av maj 1997 senast och det var fantastiskt.

MVH Mats
 
Ingen exakt notering.

Hej!

Har tyvärr ingen exakt siffra för Kebne - Tarfala - Nikkaluokta.

Vet bara att det är någonstans mellan 75 och 100 cm.

Men Riksgränsen har, som sagt 145, Björkliden 95 och Abisko rapporterar 105(!!!)cm. Abisko, som normalt är snöfattigt.

Mvh
Bert
 
Femundsmarka/Rogenområdet

Ansluter mig till en annan som också rekommenderade detta. Har själv varit där i början av juni som tidigast, och visserligen var det blött på myrarna, och högt vattenstånd i bäckar och åar, men för övrigt helt problemfritt. Snö såg vi bara på speciellt skuggiga partier, men du får räkna med att den ligger kvar på Store Svuku (1415m) och andra högre fjälltoppar - i alla fall på norrsidan.
Tror faktiskt inte man finner nåt område som er så pass tort, så pass tidigt. Detta eftersom att grunden till stora delar består av sk. Rogenmorän, som gör att smältvattnet dreneras bort effektivt.
I tillägg ligger området ganska långt söderut - våren kommer fortare - och bortsett från fjälltopparna på 13-1400 m, så är det inget typiskt högfjällsområde, utan ligger väl i snitt på ca 7-800 möh.
Det är ett väldigt egenartat, speciellt och fascinerande naturområde, format av inlandsisen, fullt av sten och grusmoräner och blockmark, glest bevuxet av krokiga furuer över ljus renlav och vitmossa. En massa sjöar, tjärnar, beckar, åar och älvar, gör det till ett eldorado för fiskare och padlare, men erbjuder också fina naturupplevelser till vandrare, (kan jag nog påstå, även om inte jag själv är någon typsk sådan).

Nåväl, jag har en sida; "I Stor-Hans Rike ..." där du kan bekanta dig närmare med området.

Adressen är:
http://www.svartkjelen.com

Eller:
http://anders_gilljam.tripod.com/
 
Tack för tips och synpunkter. Har dock bestämt mig för att flytta fram vandringen till juli i stället.
Bara att ladda med beckolja...

/p
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips