Primus Frigg

Fotogenkök har i stort sett samma effekt vid +20 o - 30.

Gaskök har inte det. Propan har kokpukt på - 42 grader.
Propanet i flaskan kyls av omvandlingen från flytande till gas.
Vid -30 utetemp blir tempen i flaskan för nära -42.
Trycket i flaskan blir riktigt lågt. Koktiden blir lång.

Jag har ofta haft med mig ett Frigg i pulkan vid pimpelfiske.
Har då ibland värmt flaskan med vatten från borrhålet (0 grader).
Det blir då is på flaskan. Avisas med varmvatten värmt på köket.

Alternativet, ett Optimus 111 kokar kaffet snabbare.
Men är besvärligare att hantera med stela fingrar.

Har även provat att använa övergångskoppling till en417.
Har endast provat vid kyla.
Trangiakök, gb76 och primus flaska 2012 med adapter.
Vitsen med detta är att gb76 är konstruerad för ett lägre tryck än Frigg.
Och alltså brinner med bättre effekt än Frigg i stark kyla.
Vet ej hur detta funkar vid högre utetemp.

Propan vid +20 grader, tryck 7,3 bar.
Butan vid +20 grader, tryck 1 bar.
Propan vid - 24 grader, tryck 1 bar.

Trangiabrännaren brinner på ren propan vid -24 grader lika bra som på Primus power gas vid +20 grader.

/John
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trail Run för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
Fotogenkök har i stort sett samma effekt vid +20 o - 30.

Gaskök har inte det. Propan har kokpukt på - 42 grader.
Propanet i flaskan kyls av omvandlingen från flytande till gas.
Vid -30 utetemp blir tempen i flaskan för nära -42.
Trycket i flaskan blir riktigt lågt. Koktiden blir lång.

Jag har ofta haft med mig ett Frigg i pulkan vid pimpelfiske.
Har då ibland värmt flaskan med vatten från borrhålet (0 grader).
Det blir då is på flaskan. Avisas med varmvatten värmt på köket.

Alternativet, ett Optimus 111 kokar kaffet snabbare.
Men är besvärligare att hantera med stela fingrar.

Har även provat att använa övergångskoppling till en417.
Har endast provat vid kyla.
Trangiakök, gb76 och primus flaska 2012 med adapter.
Vitsen med detta är att gb76 är konstruerad för ett lägre tryck än Frigg.
Och alltså brinner med bättre effekt än Frigg i stark kyla.
Vet ej hur detta funkar vid högre utetemp.

Propan vid +20 grader, tryck 7,3 bar.
Butan vid +20 grader, tryck 1 bar.
Propan vid - 24 grader, tryck 1 bar.

Trangiabrännaren brinner på ren propan vid -24 grader lika bra som på Primus power gas vid +20 grader.

/John
Tack för ditt svar! Att propan tappar effekt vid -30°C har jag inte tänkt på. Vad är gb76? Att koppla ett kök med EN417-gänga till en 2012-flaska funkar väl bäst vid sträng kyla. Om det är varmt, finns det inte risk för det blir för högt tryck?
 
Jag menade Gb74 som är Trangias gasbrännare till bla köken 25 o 27.
I min manual heter den Trangia 3210.

Risk för övertryck finns.

På Primus Power Gas patronerna står att de inte får utsättas för temperaturer över 60 grader c. Tryck ca 7 bar.
Passeras av propan vid ca 20 grader c.

Den kritiska punkten på gb74 är slangen. men då kranen sitter före slangen borde den bara uppleva fullt tryck om man öppnar plötsligt och fullt.

Vid användning drar man nog inte på mera när lågan börjar lätta från brännaren.

Min känsla är att detta är säkert. Men det krävs labbtest.

I avsaknad av det är-

-Mitt råd, att ha med sig en tub Primus Vintergas att använda vid 0 grader eller varmare. Kök Trangia.
En Primus 2012 plus adapter att använda om det är under noll. Kök Trangia.

eller

Ett Frigg-kök att köra vid 0 eller varmare. Gas primus 2012.
Trangia + adapter att köra vid under 0 grader. Gas primus 2012.

Båda dessa varianter borde ge en tillräckligt bred säkerhets-zon.

Eller kör med Optimus 111. Som även den har sina risker

/John
 
Jag menade Gb74 som är Trangias gasbrännare till bla köken 25 o 27.
I min manual heter den Trangia 3210.

Risk för övertryck finns.

På Primus Power Gas patronerna står att de inte får utsättas för temperaturer över 60 grader c. Tryck ca 7 bar.
Passeras av propan vid ca 20 grader c.

Den kritiska punkten på gb74 är slangen. men då kranen sitter före slangen borde den bara uppleva fullt tryck om man öppnar plötsligt och fullt.

Vid användning drar man nog inte på mera när lågan börjar lätta från brännaren.

Min känsla är att detta är säkert. Men det krävs labbtest.

I avsaknad av det är-

-Mitt råd, att ha med sig en tub Primus Vintergas att använda vid 0 grader eller varmare. Kök Trangia.
En Primus 2012 plus adapter att använda om det är under noll. Kök Trangia.

eller

Ett Frigg-kök att köra vid 0 eller varmare. Gas primus 2012.
Trangia + adapter att köra vid under 0 grader. Gas primus 2012.

Båda dessa varianter borde ge en tillräckligt bred säkerhets-zon.

Eller kör med Optimus 111. Som även den har sina risker

/John
Stort tack! Det var värdefull info.
 
Jag menade Gb74 som är Trangias gasbrännare till bla köken 25 o 27.
I min manual heter den Trangia 3210.

Risk för övertryck finns.

På Primus Power Gas patronerna står att de inte får utsättas för temperaturer över 60 grader c. Tryck ca 7 bar.
Passeras av propan vid ca 20 grader c.

Den kritiska punkten på gb74 är slangen. men då kranen sitter före slangen borde den bara uppleva fullt tryck om man öppnar plötsligt och fullt.

Vid användning drar man nog inte på mera när lågan börjar lätta från brännaren.

Min känsla är att detta är säkert. Men det krävs labbtest.

I avsaknad av det är-

-Mitt råd, att ha med sig en tub Primus Vintergas att använda vid 0 grader eller varmare. Kök Trangia.
En Primus 2012 plus adapter att använda om det är under noll. Kök Trangia.

eller

Ett Frigg-kök att köra vid 0 eller varmare. Gas primus 2012.
Trangia + adapter att köra vid under 0 grader. Gas primus 2012.

Båda dessa varianter borde ge en tillräckligt bred säkerhets-zon.

Eller kör med Optimus 111. Som även den har sina risker

/John
En fråga till: är det samma gastryck i PC10-flaskor som i 2012?
 
Trycket i flaskan beror på gasen och tempen. Både pc10 och 2010 är propan, i varje fall i Norrland.
Gasoltuber söderut i Europa kan innehålla mix som inte tål kyla lika bra.
Det är alltså klokt att köpa gasolen i Norrland om man vill använda den i kyla.
Samma utetemp o samma gas ger samma tryck i flaskan.
Materialet i flaskan påverkar hur snabbt man kan ta ut gas. Högst volym ger aluminiumflaskor, därefter stål och sist kolfiber. Detta för att propan i vätskeform kyls vid förgasning och tar åt sig värme av uteluften, och aluminium leder värme bäst.

/John
 
Trycket i flaskan beror på gasen och tempen. Både pc10 och 2010 är propan, i varje fall i Norrland.
Gasoltuber söderut i Europa kan innehålla mix som inte tål kyla lika bra.
Det är alltså klokt att köpa gasolen i Norrland om man vill använda den i kyla.
Samma utetemp o samma gas ger samma tryck i flaskan.
Materialet i flaskan påverkar hur snabbt man kan ta ut gas. Högst volym ger aluminiumflaskor, därefter stål och sist kolfiber. Detta för att propan i vätskeform kyls vid förgasning och tar åt sig värme av uteluften, och aluminium leder värme bäst.

/John
Om man använder ett kök med EN417-gänga och adapter kopplad till en flaska med ren propan, kan man kompensera för det höga trycket genom att bara öppna kranen på gasolflaskan lite grann? Vad kan hända om gasen som når köket har för högt tryck?
 
Ja på din fråga. Men.
Egentligen inte kranen på flaskan/adaptern utan kranen på köket.
Gasköken är konstruerade för att brinna bra på ett visst tryck. Det som händer när man släpper på mer gas än köket är konstruerat för, är att lågan lättar allt mer från brännaren. Att köra ett kök på högre flasktryck med lägre pådrag kan fungera utmärkt men det kan göra köket svårreglerat dvs att området mellan off ock max pådrag blir litet, och området från max pådrag till fullt öppet blir stort.
Många kök för en417 och Frigg är flasktryckskök och körs utan regulator. De flesta kök för pc10 är regulatorkök avsedda för 0.03 bar.
Gasen i flaskan är komprimerad så att en del är flytande och en del i gasform. Så länge det finns gas i vätskeform är trycket bara beroende av tempen på vätskan. Dvs ej beroende på hur full flaskan är.
Ett flasktryckskök är alltså konstruerat för att köra de tryck flaskan levererar. Ett regulatorkök behöver bara köra 0.03 bar eftersom regulatorn levererar detta.
Det finns även kök för en417 som har inbyggd regulator. Exempel Soto WindMaster och Soto MicroRegulator.
Dessa brinner alltså lika bra vid 10 grader som vid 60 grader. Och teoretiskt även på rent propan. Om regulatorn pallar för trycket.


0 grader 20 grader 50 grader
regulator 0,03 bar 0,03 bar 0,03 bar
butan 1 bar 2 bar 5.3 bar
gasmix 2 bar 3,5 bar 10 bar
propan 4 bar 7,3 bar 17 bar

Oddsen för att ett flasktryckskök gjort för gasmix skall fungera på ren propan är alltså ganska bra.

Men att notera:

Detta är inte något tillverkaren av köket rekommenderar.
Om du funderar på att göra detta skall du inte lita på mig.
Ta reda på fakta innan du börjar experimentera.
Du gör det på egen risk.

------

Frigg munstycke 0,18 mm. För Primus 2012.
Mimer munstycke 0,37 mm. För EN417 Primus Power Gas.

Samma brännare men för propan respektive gasmix.

--------

Notera även:
Ett regulatorkök, vanligt i husvagn. Fungerar likadant i + 50 som i -10. När flasktrycket går under 0,03 bar börjar effekten avta. Men köket levererar i kyla mer än Frigg, eftersom det ju är gjort för 0,03 bar, och har mycket större munstycke än Frigg.

Så du kan alltså få betydligt bättre/bäst effekt i riktig kyla med pc10/2012, regulator o kök avsett för regulator.
Utan att gå utanför det tillverkaren rekommenderar.

Detta är alltså den bästa lösningen för att köra gasol i sträng kyla, om utrymme finns för regulator o regulatorkök.

Jag gillar detta.


hög effekt: 3,5 kW, relativt kompakt, lätt att hålla rent, erfaren tillverkare.

Fogas har stort utbud av gasolkök och även erfarenhet o expertis inom området.

/John
 
Senast ändrad:
Ja på din fråga. Men.
Egentligen inte kranen på flaskan/adaptern utan kranen på köket.
Gasköken är konstruerade för att brinna bra på ett visst tryck. Det som händer när man släpper på mer gas än köket är konstruerat för, är att lågan lättar allt mer från brännaren. Att köra ett kök på högre flasktryck med lägre pådrag kan fungera utmärkt men det kan göra köket svårreglerat dvs att området mellan off ock max pådrag blir litet, och området från max pådrag till fullt öppet blir stort.
Många kök för en417 och Frigg är flasktryckskök och körs utan regulator. De flesta kök för pc10 är regulatorkök avsedda för 0.03 bar.
Gasen i flaskan är komprimerad så att en del är flytande och en del i gasform. Så länge det finns gas i vätskeform är trycket bara beroende av tempen på vätskan. Dvs ej beroende på hur full flaskan är.
Ett flasktryckskök är alltså konstruerat för att köra de tryck flaskan levererar. Ett regulatorkök behöver bara köra 0.03 bar eftersom regulatorn levererar detta.
Det finns även kök för en417 som har inbyggd regulator. Exempel Soto WindMaster och Soto MicroRegulator.
Dessa brinner alltså lika bra vid 10 grader som vid 60 grader. Och teoretiskt även på rent propan. Om regulatorn pallar för trycket.


0 grader 20 grader 50 grader
regulator 0,03 bar 0,03 bar 0,03 bar
butan 1 bar 2 bar 5.3 bar
gasmix 2 bar 3,5 bar 10 bar
propan 4 bar 7,3 bar 17 bar

Oddsen för att ett flasktryckskök gjort för gasmix skall fungera på ren propan är alltså ganska bra.

Men att notera:

Detta är inte något tillverkaren av köket rekommenderar.
Om du funderar på att göra detta skall du inte lita på mig.
Ta reda på fakta innan du börjar experimentera.
Du gör det på egen risk.

------

Frigg munstycke 0,18 mm. För Primus 2012.
Mimer munstycke 0,37 mm. För EN417 Primus Power Gas.

Samma brännare men för propan respektive gasmix.

--------

Notera även:
Ett regulatorkök, vanligt i husvagn. Fungerar likadant i + 50 som i -10. När flasktrycket går under 0,03 bar börjar effekten avta. Men köket levererar i kyla mer än Frigg, eftersom det ju är gjort för 0,03 bar, och har mycket större munstycke än Frigg.

Så du kan alltså få betydligt bättre/bäst effekt i riktig kyla med pc10/2012, regulator o kök avsett för regulator.
Utan att gå utanför det tillverkaren rekommenderar.

Detta är alltså den bästa lösningen för att köra gasol i sträng kyla, om utrymme finns för regulator o regulatorkök.

Jag gillar detta.


hög effekt: 3,5 kW, relativt kompakt, lätt att hålla rent, erfaren tillverkare.

Fogas har stort utbud av gasolkök och även erfarenhet o expertis inom området.

/John
Stort tack för denna utförliga info. Jag vill betona att allt jag gör gör jag på egen risk.
Jag har experimenterat en del med adaptrar. På en tur kopplade jag mitt Primus Omnilite Ti till en PC10. Temperatur omkring nollan. Jag var ute i en vecka och använde köket flera timmar per dag. Inte bara för matlagning utan även för att ge värme i tältet. Det funkade utan problem.
Stort tack för info du gett i denna tråd.
 
Ja på din fråga. Men.
Egentligen inte kranen på flaskan/adaptern utan kranen på köket.
Gasköken är konstruerade för att brinna bra på ett visst tryck. Det som händer när man släpper på mer gas än köket är konstruerat för, är att lågan lättar allt mer från brännaren. Att köra ett kök på högre flasktryck med lägre pådrag kan fungera utmärkt men det kan göra köket svårreglerat dvs att området mellan off ock max pådrag blir litet, och området från max pådrag till fullt öppet blir stort.
Många kök för en417 och Frigg är flasktryckskök och körs utan regulator. De flesta kök för pc10 är regulatorkök avsedda för 0.03 bar.
Gasen i flaskan är komprimerad så att en del är flytande och en del i gasform. Så länge det finns gas i vätskeform är trycket bara beroende av tempen på vätskan. Dvs ej beroende på hur full flaskan är.
Ett flasktryckskök är alltså konstruerat för att köra de tryck flaskan levererar. Ett regulatorkök behöver bara köra 0.03 bar eftersom regulatorn levererar detta.
Det finns även kök för en417 som har inbyggd regulator. Exempel Soto WindMaster och Soto MicroRegulator.
Dessa brinner alltså lika bra vid 10 grader som vid 60 grader. Och teoretiskt även på rent propan. Om regulatorn pallar för trycket.


0 grader 20 grader 50 grader
regulator 0,03 bar 0,03 bar 0,03 bar
butan 1 bar 2 bar 5.3 bar
gasmix 2 bar 3,5 bar 10 bar
propan 4 bar 7,3 bar 17 bar

Oddsen för att ett flasktryckskök gjort för gasmix skall fungera på ren propan är alltså ganska bra.

Men att notera:

Detta är inte något tillverkaren av köket rekommenderar.
Om du funderar på att göra detta skall du inte lita på mig.
Ta reda på fakta innan du börjar experimentera.
Du gör det på egen risk.

------

Frigg munstycke 0,18 mm. För Primus 2012.
Mimer munstycke 0,37 mm. För EN417 Primus Power Gas.

Samma brännare men för propan respektive gasmix.

--------

Notera även:
Ett regulatorkök, vanligt i husvagn. Fungerar likadant i + 50 som i -10. När flasktrycket går under 0,03 bar börjar effekten avta. Men köket levererar i kyla mer än Frigg, eftersom det ju är gjort för 0,03 bar, och har mycket större munstycke än Frigg.

Så du kan alltså få betydligt bättre/bäst effekt i riktig kyla med pc10/2012, regulator o kök avsett för regulator.
Utan att gå utanför det tillverkaren rekommenderar.

Detta är alltså den bästa lösningen för att köra gasol i sträng kyla, om utrymme finns för regulator o regulatorkök.

Jag gillar detta.


hög effekt: 3,5 kW, relativt kompakt, lätt att hålla rent, erfaren tillverkare.

Fogas har stort utbud av gasolkök och även erfarenhet o expertis inom området.

/John
Har du förslag på litteratur att läsa för att fördjupa sig på området? Nätsidor eller pappersböcker.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips