Optimus 155 utan snabbtändare

Hej hej!
Håller på att försöka få igång ett tvålågigt Optimus spritkök som jag fått och som lär fungera. Tror att det är en tidigare modell av 155 som saknar snabbtändare. Hur gör man för att förvärma brännarna? Droppar man bara t-röd rakt ner i "gropen" där brännren är monterad och tänder på? Det finns ingen skål under brännaren som jag förstått finns på andra typer av kök.
 
Börja på fogas.se gå sen med classiccampstove.com och du kommer att finna den information som står att finna.
Trodde att O155 var ett fotogenkök, för det var det jag brassade på i ungdomen-

go tur
 

Aktuellt

Härlig låglandsvandring: 10 nya svenska leder att utforska

Varje år tillkommer vandringsleder runt om i landet – med nya vyer och äventyr. Här är tio favoriter utanför fjällvärlden!

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Vinn bästsäljande Caldera 8 från Brooks!

Ta chansen att vinna höstens nya löparskor – lika perfekta för dagliga terrängpass som för ultramaraton.

”Allt började i Sarek”: Möt vår nya bloggare Claes Grundsten

Sveriges kanske mest kände naturfotograf berättar om sina drivkrafter, hur det är att arbeta som fotograf i dag och om kärleken till Sarek.
"Droppa" är nog lite väl fegt.
Fyll gropen med förvärmningsspriten - tänd på - vänta tills det brunnit ut - släpp fram
det trycksatta fotogenet - tänd fotogengasen som strömmar ut ur brännarhatten. Fixat...
Så gör jag med mitt enlågiga Optimus 154 i Gruppkoket 10B/S...
/Odd
 
Tack Thure! Aldrig använt ett fotogenkök tidigare. Provat tända en brännare i tage och fick igång båda. Den ena brann fint och blått efter lite trix med reglagen. Den andra flammade bara orange och högt. Pumpen funkar fint och verkar väl fettad vid inspektion. Inga läckor någonstans i övrigt heller vad jag märkte av. Nålen i brännmunstycket verkar löpa bra på båda. Det blir en stadig stråle fotogen rakt upp i båda fallen. Kan det vara så att jag inte förbrände tillräckligt på den som flammade gult? Hällde på en ospecificerad mängd t-röd, kan kanske varit för lite i det fallet. Eller vad tror du?
Cecilia


1624827295625655892021618639900.jpg
 
Som jag skrev tidigare: " Fyll gropen med förvärmningsspriten - tänd på - vänta tills det brunnit ut - släpp fram
det trycksatta fotogenet - tänd fotogengasen som strömmar ut ur brännarhatten." Med "gropen" avses naturligtvis den lilla skålformade inpressningen i botten på brännarutrymmet. Fyll den med T-Röd eller Tenol och tänd på. När den mängden brunnit ut så har du förvärmt tillräckligt, åtminstone så här års...

Gula flammor betyder normalt för fet blandning - har du rätt munstycke i brännaren?
 
Ta bort hatten och borsta bort sot med en borste. Nålen skall bara vara uppe vid rensning. Stängd kran är åt andra hållet. Troligen får du blåare låga om du drar på från stängt läge. Munstycket kanske behöver dras åt. Det gör man med en nyckel uppifrån när hatten är avlyft. Efter lång användning kan du behöva byta packningar, nål och munstycke. Satser för detta har t ex Fogas.

Lycka till.

Thure
 
Välkommen till världen med fotogenkök! (ett område, som alla andra, som man kan nörda ner sig i.)
Prova igen. Kan vara att enda munstycket/ventilen är lite kinkigare än det andra. Att det bara behöver motioneras lite mer. Eller att man har pumpat för lite.

Firman Fogas.se har både bruksanvisning och sprängskiss på köket.
Bruksanvisning
Sprängskiss
Samt sevicekit: http://www.fogas.se/shop/1718---servicesats-till-optimus-55/155/
Man kanske kan tycka att servicesatsen är dyr men ett väl fungerande tvålågigt fotogenkök så klarar man sig utmärkt i många år.
(och skulle man få för sig att sälja det så går köken idag för löjligt höga priser! Jag hoppas att du behåller och använder det)
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips