• Vi har ju bytt forum och det finns säkert en del att förbättra. Har du problem? Titta först i forumet Felrapporter om felet redan är känt. Om inte så kan du starta en ny tråd där. Har du förslag på förbättringar eller andra synpunkter så passar ett inlägg i Funktionsförslag bättre.

Packlista fjällvandring (sommar/höst)

Hej,

Mitt första inlägg här på utsidan.se och inte 100% på att jag gör rätt i att skapa ny tråd. Ber om så inte är fallet om ursäkt på förhand. :)

Jag tänkte bifoga min packlista inför denna säsongens påtänkta vandringar och få eventuell input / kanske ge inspiration etc. Jag har min första premiärtur förra året att utgå ifrån när jag nu reviderar min utrustning samt lägger större fokus på att få ner vikten.

Med en Osprey Xenith 88L drog jag, augusti -18 med 24 kg på ryggen, iväg från Abisko ner mot Sälka via Vistas/Nallo för att sedan vika av mot Hukejaure och avsluta min vandring i Ritsem. Det var en helt otrolig upplevelse och frihetskänslan var större än jag kunde föreställa mig. Lugnet, tystnaden, närvaron i nuet och de vackra vyerna gjorde mig frälst.
Vikten var hanterbar men med den erfarenheten i ryggen så känns det värt att banta ner litegranna och göra vandringen om möjligt än mer komfortabel.

Jag har skapat ett dokument i Excel med kolumn för utrustningen och vikt, samt två olika rader/summeringar för total vikt beroende på om jag räknar på packning för en långtur (ca 10 dagar) eller en kortare stugtur utan eget tält o kök tex. Utrustning i röd text är artiklar som jag inte har fastställt vikt på ännu, och utrustning i blå text är sådant som inte är inköpt ännu.

Några anmärkningar:

1. Jag har två sovsäckar att välja mellan. Väljer jag min Marmot Never Summer så vill jag ta med en varmare liner då det var på gränsen förra året någon frostig natt. Annars med en Marmot Lithium som väger lite mindre blir vikten lättare än kombon ovan, med nackdelen att det kan bli för varmt så den är tänkt för senhöst(vinter-vandring. På stugturen tar jag bara med linern.

2. Jag använder en mattermos för lunch då jag kan göra iordning den maten redan i tältet på morgonkvisten för att slippa dra upp kök i regn och rusk. I listan finns två modeller angivna, den tyngre från Stanley tar jag på stugtur för den håller ändå värmen bäst men på långtur tar jag den lättare fråm Primus som ändå funkar väl godkänt.

3. Tänker ha med en MSR Dromedary 6 L för att kunna göra läger bortom vattenkällor men ändå ha tillräckligt med vatten till kvällsmat, dryck, morgonfrukost samt min lunch etc. Någon natt förra vandringen kände jag mig smått begränsad med endast 2L vatten med mig när jag gjorde natt.

4. Hygien-artiklar kan bantas mer förstås, men där är det min personliga preferens att ha med våtservetter, researtiklar av fuktkräm etc för att kunna göra sina bestyr morgon och kväll.

5. Som regn och vindskydd har jag en lätt löparjacka men vid risk för strida regnfall kör jag poncho och gaiters för nedre ben. Blöta G1000-brallor är inte så nice i längden.

6. Vad gäller mat så kör jag rakt över med frystorkat från Real Turmat. Och eftersom jag äter mycket behöver jag, utöver grötfrukost, räkna med 3 portioner per dag för att slippa gå hungrig och droppa i vikt vilket jag gjorde förra året. Självklart räknar jag med en Rawbite-bar per dag också samt en halv chokladkaka ungefär.

Med detta nya upplägg ser min totalvikt, inklusive säcken, mat och ombyteskläder, ut att hamna på ca 15 kg för 10-dagarstur med tält och under 7 kg för stugtur.

Några tankar eller upplägg inför diskussion om utrustning osv? Man kan nörda ner sig rejält om man vill haha...

//S
 

Bilagor

Välkommen till Utsidan!

Det här med packlistor är något som ständigt förändras, speciellt i början. Jag kan börja med att rekommendera några källor som kan hjälpa dig på vägen och så att du får en ännu mer njutbar vandring i framtiden. Jag väljer själv att vandra ultralätt vilket inte har en bestämd definintion men traditionellt betyder det att basvikten ligger under 4-6kg för sommarbruk. Här här du en detaljerad förklaring som täcker det mesta från utrustning till vad ultralight är. Jag kan även rekommendera bloggarna Ultralight and comfortable och Fjäderlätt och youtubekanalerna, Vandringskanalen och Backpackinglight. För att skapa packlistor rekommenderar jag Lighterpack.com

Givetvis kan din ryggsäck bli lättare men det är en balansgång mellan komfort, pris och vikt. Jag kan börja med att rekommendera några billiga lösningar som inte kräver några större inköp.

Jag skulle rekommendera att du byter din Nalgene flaska mot två vanlig pet-flaskor. Helst ska flaskorna ha en bred öppning och mun som inte kräver två händer för att öppna (t ex Powerade). 7.55 liter vatten (1L Nalgene, 6L vattenpåsen och 0.55L termosen) känns orimligt mycket för vatten för middag och frukost. Vattenkällor finns i överflöd och skulle det vara så att tillgången till vatten inte finns där du slår läger bör du klara dig på 3L för middag och morgon. Under början av dagen bör du stösta på vattenkällor förutsatt att det inte råder torka. Jag skulle byta ut din vattenpåse mot en lättare Platypus Bottle 2L vilket väger 36g.

Jag skulle även lämna morakniven hemma och införskaffa en liten Victorinox Classic SD vilket väger runt 20g och har det man behöver (liten kniv, tandpetare, sax och pincett). Istället för stormtändstickorna övervägt att skaffa en liten tändare som ersätter tändstålet och stormtändstickorna. Möjligtvis endast tändstålet och en liten tändare om du vill känna dig helt säker. Även handuken kan du ersätta med en liten fiberhandduk vilket även kan användas för att torka av kondens i tältet. Jag duschar endast när det är någorlunda bra väder och då torkar man fort.

Överväg att skippa dina vadskor. Jag vadar i mina vandringsskor, vilket är lättra trailrunner skor. Blir blött men torkar fort. Behövs verkligen en necessär? Jag använder en förslutningsbar fryspåse. Termos är lyx men överväg om det är värt extra vikten.

Nu till de större sakerna.

Det lättaste sättet att få ner vikten är att fokusera på de tre stora sakerna (tält, sovsäck/liggunderlag och ryggsäck). Tre för tre, försök hålla totala vikten under 3kg.

Ryggsäcken kan du ersätta med en lättare variant, Osprey Exos är en billig variant men kräver regnskydd. Om du vill åt ultralätta ryggsäckar (inte nödvändigtvis dyrare) kan du köpa från Backpackinglight.se eller Atom Packs. Atom Packs är ryggsäckar som handtillverkas i England och använder vattentäta material vilket gör att du inte behöver regnskydd men ryggsäcken är inte vattentät i sömmarna så du behöver vattentäta påsar eller en liner i ryggsäcken. Hyperlite mountain gear är också ett populärt alternativ.

Cumulus är ett välkänt företag som tillverkar högkvalitativa sovsäckar till ett rimligt pris. Tror du angav fel vikt på din sovsäck då på nätet står det att den väger 1450g. Deras Lite Line-serie eller Panyam är populär, jag äger själv en Panyam 450 och har inget att klaga över. Skippa liner, köp en varmare sovsäck istället. Liggunderlaget kan ersättas med NeoAir Xlite Large, väger 460g och är en favorit inom ultralätt-communityn.

Tältet är tok för tungt enligt mig och overkill med ett 4-säsongstält under sommaren/höst, speciellt om det är Hilleberg. Om du verkligen vill ha ett Hilleberg finns Enan, vilket väger lite drygt 1200g. Annars finns det bra många andra lätta tält att välja mellan, jag rekommenderar att du tittar på backpackinglight.se.

Angående dina kläder skulle jag personligen inte välja poncho då det väger betydligt mer än ett par lätta regnbyxor och du har redan en regnjacka. Vindjackan skulle jag byta ut mot en lätt variant, runt 50-150g. Fjällräven är snyggt men väldigt tungt. Arcteryx Squamish är ett populärt alternativ och väger ungefär 150g. Antingen en t-shirt eller piké, båda är inte nödvändigt.

Saker jag inte ser i din packlista är regnskydd för ryggsäcken (möjligtvis inkluderat i ryggsäckens vikt?), underställ, myggnät för huvudet (inget måste, men föredrar fysiskt skydd före kemiskt), förstärkningsplagg. Därutöver vet jag inte vad du bär på kroppen men är relevant för att utforma ett effektivt klädsystem.

Jag tog mig friheten och räknade vad ditt dagliga kaloriintag är. Det blev ca 2500 kcal vilket jag tvivlar möter ditt kaloribehov om du inte är väldigt liten. Jag skulle försöka få upp det till 3000-3500 kcal och då är 3000 kcal i det minsta laget. Jag äter oftast mellan 3000-4000kcal per dag och då är jag en man på 185cm och väger 73kg. Därutöver är vikten angiven för 6 dagar och inte 10.


Här är de flesta butikerna eller tillverkare som finns inom EU när det gäller ultralätt.

Quilts:

Cumullus http://sleepingbags-cumulus.eu/
AsTucas http://astucas.com/
GramXpert https://www.gramxpert.eu/
PHD Designs https://www.phdesigns.co.uk/

BackPacks:

GramXpert https://www.gramxpert.eu/
Hyberg https://hyberg.de/
Atom Packs https://www.atompacks.co.uk/
Stuffsacs, stoves, Carbon poles and more:
Tread Lite Gear http://www.treadlitegear.co.uk
BearBones http://www.bearbonesbikepacking.co.uk
Stormin Stove Systems http://www.storminstovesystems.co.uk/
Speedster https://speedsterstoves.co.uk/

Shelters:

Trekkertent http://www.trekkertent.com/
Tramplite Gear http://www.tramplite.com/
Tipik https://tipik-tentes.fr/

Hammocks:

Hammocktent http://www.hammocktent.com
UK Hammocks https://www.ukhammocks.co.uk
Lesovik http://lesovik.eu/ (note: Polish only)
Fimbulgear http://fimbulgear.dk (note: Danish only)

MYOG:

Shelby Outdoor https://www.shelbyoutdoor.com/
Extremtextil http://www.extremtextil.de/catalog/
Adventurexpert https://www.adventurexpert.com

Resellers:

Backpackinglight https://backpackinglight.dk/
Outdoor Line https://www.outdoorline.sk/
Trekking Lite Store https://www.trekking-lite-store.com/
Greenline http://greenline.de.com/
Ultralight Outdoor Gear https://www.ultralightoutdoorgear.co.uk/
High Mobility Gear https://www.highmobilitygear.com/
Sackundpack https://www.sackundpack.de/


Här har du min packlista om du vill se vad jag bär. Min basvikt är runt 5kg men håller fortfarande på att justera mitt klädsystem och inte inkluderat elektronik mer än mobil då det varierar.

Hoppas det hjälpte, bara att fråga om du undrar över något.
 
Senast ändrad:
Tack för så många bra länkar och tips på bra produkter!

Vad gäller den vindjackan du rekommenderar från Arcteryx så verkar den jättebra. Skulle jag köpa en ny vinjacka skulle jag välja mellan den eller Fjällrävens Highcoast Wind jacket. Men nu hör till saken att jag redan har en dyrgrip för nära 3000:- från Salomon som fyller det behovet och som jag tänkt ha på båda turerna. Den väger 156 gram och är extremt smidig och bra och ventilationen var utmärkt trots helt vattentät. Så den där Skogsö-jackan från Fjällräven ligger med i packlistan utifall att jag kommer ha med den i framtiden. Lite mer robust när jag gör skogsturer etc.

Och ja, jag hade glömt skriva in mitt sovset med underställ i listan. Den ska såklart vara med. Jag vandrar i ett set och sover i ett - alltid torrt om natten. Regnskyddet är inkluderat i vikten på ryggan.
Och på tal om ryggan så har jag inför valet av nya mindre säckar gått igenom alla Ospreys tänkbara varianter och föll precis som du för Exos -trots att den nya modellen saknar höftbältesfickor hehe. Men jag vill komma ifrån en glättig väska så att säga...gillade inte färgerna som fanns samt att jag vill ha en lite mer rough väska som tål mer, lasts even longer, och som har lite mindre detaljer och funktioner. Plus att jag ska ge FR en chans och Kaipak är perfekt iom att den är slimmad till det nödvändigaste och den sitter extremt skönt på mig. Det jag inte gillar med FR är att deras säckar saknar Ospreys smarta tvåvägsingång till sidofickorna, men just på Kaipak når jag min flaska och kan sätta tillbaka den utan större krumbukter. Har provat 5-6 olika modeller och storlekar med vikt i timtal i butiken för att göra ett val som känns instinktivt mest rätt så att säga. :) Men sen på nån sommarvandring söderöver i landet kanske jag ger Exos 38 en chans iom att den verkar så bra också!

Ska checka mer dina länkar! Tack!!
 
Tack för så många bra länkar och tips på bra produkter!

Vad gäller den vindjackan du rekommenderar från Arcteryx så verkar den jättebra. Skulle jag köpa en ny vinjacka skulle jag välja mellan den eller Fjällrävens Highcoast Wind jacket. Men nu hör till saken att jag redan har en dyrgrip för nära 3000:- från Salomon som fyller det behovet och som jag tänkt ha på båda turerna. Den väger 156 gram och är extremt smidig och bra och ventilationen var utmärkt trots helt vattentät. Så den där Skogsö-jackan från Fjällräven ligger med i packlistan utifall att jag kommer ha med den i framtiden. Lite mer robust när jag gör skogsturer etc.

Och ja, jag hade glömt skriva in mitt sovset med underställ i listan. Den ska såklart vara med. Jag vandrar i ett set och sover i ett - alltid torrt om natten. Regnskyddet är inkluderat i vikten på ryggan.
Och på tal om ryggan så har jag inför valet av nya mindre säckar gått igenom alla Ospreys tänkbara varianter och föll precis som du för Exos -trots att den nya modellen saknar höftbältesfickor hehe. Men jag vill komma ifrån en glättig väska så att säga...gillade inte färgerna som fanns samt att jag vill ha en lite mer rough väska som tål mer, lasts even longer, och som har lite mindre detaljer och funktioner. Plus att jag ska ge FR en chans och Kaipak är perfekt iom att den är slimmad till det nödvändigaste och den sitter extremt skönt på mig. Det jag inte gillar med FR är att deras säckar saknar Ospreys smarta tvåvägsingång till sidofickorna, men just på Kaipak når jag min flaska och kan sätta tillbaka den utan större krumbukter. Har provat 5-6 olika modeller och storlekar med vikt i timtal i butiken för att göra ett val som känns instinktivt mest rätt så att säga. :) Men sen på nån sommarvandring söderöver i landet kanske jag ger Exos 38 en chans iom att den verkar så bra också!

Ska checka mer dina länkar! Tack!!
För all del. Om regnjackan fungerar som vindjacka så kör på det, mindre vikt. Var bara medveten om att regnjackans livslängd minskar. Kör själv endast regnjacka men bär en tunn men tätvävd skjorta som agerar som vindjacka. Regnjackan åker för det mesta endast på om det verkligen är kallt eller regnar.

Jag förstår vad du menar med färgvalet. Vissa tillverkare väljer väldigt starka, skrikiga färger till skillnad från naturfärger som Fjällräven traditionellt brukar ha. Föredrar naturfärger själv men ibland får man bita i det sura äpplet och köpa något fulare. Jag skulle inte fokusera för mycket på stil då ingen runt om en bryr sig väl ute på tur. Jag skulle försöka fokusera på funktion och vikt då det har en direkt effekt för en njutbarare tur.

Angående ryggsäcken så tycker jag att du ska överväga HMG Windrider eller Southwest i svart färg (viktigt då materialet är slitstarkare än vita färgen) om du har budgeten för det, slitstarka och nästan helt vattentäta. Sitter fantastiskt skönt på min rygg trots sin enkla konstruktion, bär betydligt bättre än Exos. Väger strax under 1kg.
 
Gällande rekommendation för ryggsäckar så har jag både Exped Lightning och HMG Southwest. Jag föredrar materialet, sidofickorna och framfickan mer på HMG ryggsäcken, men på mig sitter Lightning mycket bättre, vilket gör att jag föredrar den.
Så ska du byta ryggsäck och har möjlighet att prova olika med vikt så rekommenderar jag att du gör det först. Speciellt eftersom HMG ryggsäckarna är ganska dyra.

Gällande sovsäck så rekommenderar jag också Cumulus. Jag har flera produkter från dem och är väldigt nöjd med både kvalitet och pris. Jag använder Quilt 450 för allt utom kall vinter och mitt i sommaren.

Gällande vatten så är det väldigt mycket. På låglandsturer brukar jag har två 1,5l petflaskor och i fjällen två 6dl flaskor. Detta brukar räcka gott och väl. Sedan väljer jag att rasta vid vattendrag så jag kan ta vatten till mat/kaffe direkt därifrån.

Här är en av mina packlistor för tips.
https://lighterpack.com/r/1ur2fe
 
Mycket har sagts. Några korta saker:

Det som är i rött blir en del vikt också. Säkert 1,2-1,5 kg.
Maten för din tiodagars är räknad på 6 dagar. Plus 2,5 kg där.
En 230g-flaska med gas väger 390g.

Mattermos känns som en onödig pryl om du bara äter real frystorkat.
Nalgene är tunga. Där kan du kapa vikt.
Tältet är ju ganska rejält.
Vattensäcken är bekväm, men väger också.
Din handduk verkar tung. Min lilla sea to summit pocket towel small väger 75g (med fodral), och räcker till en övervikt och hårig vandrare.
 
Gällande vatten så är det väldigt mycket. På låglandsturer brukar jag har två 1,5l petflaskor och i fjällen två 6dl flaskor. Detta brukar räcka gott och väl. Sedan väljer jag att rasta vid vattendrag så jag kan ta vatten till mat/kaffe direkt därifrån.
Det kanske lät som jag skulle bära runt på den där 6L vätskepåsen fylld till bredden med vatten.. nej nej hehe. På dagen har jag bara min liter Nalgene.
Det är när jag kurar in mig i tältet som jag vill kunna hämta in tillräckligt med vatten när jag känner att jag antingen lägger mig tidigt eller planerar att sova lite längre. Kanske vänta ut ett regnoväder....eventuellt vila en dag då man tältat lite längre från vatten. Då räcker inte alls befintliga flaskor för mig iaf... och så vill jag inte känna att vattentillgång begränsar mig i val av lägerplats etc
Sen kunde jag ju haft en mindre på 4L men det blev den större just för att det ger mer möjligheter även när man tältar med barnen, har vänner med sig ut etc etc...

Spännande märken på ryggsäckar ni nämner etc.. jag har inte hört talas om dem förstås haha... men är det mer riktat till ultra-light-vandraren? Jag siktar mer på att visserligen begränsa vikten och slimma ner min packning från förra året, men samtidigt behålla en viss komfort och gedigenhet i utrustningen. Verkligen en balansgång förstås, men man får väl utgå efter sitt egna behov i mångt och mycket och vad man tycker är prioriterat osv. Eller om man har behov av utrustning som måste funka i andra lägen också.

Himla kul att höra andras tankar!
 
Mycket har sagts. Några korta saker:

Det som är i rött blir en del vikt också. Säkert 1,2-1,5 kg.
Maten för din tiodagars är räknad på 6 dagar. Plus 2,5 kg där.
En 230g-flaska med gas väger 390g.

Mattermos känns som en onödig pryl om du bara äter real frystorkat.
Nalgene är tunga. Där kan du kapa vikt.
Tältet är ju ganska rejält.
Vattensäcken är bekväm, men väger också.
Din handduk verkar tung. Min lilla sea to summit pocket towel small väger 75g (med fodral), och räcker till en övervikt och hårig vandrare.
Haha, fantastiskt! Ja jag är inte hårig så en liten mindre handduk funkar nog för mig med. Där kanske man vågar gå ner en storlek till!

Tack för vikten på gasolen! Det ska vi ändra bums!

Ja alltså, för mig med mattermosen funkar det jättebra med den lösningen då jag slipper stanna på vägen för att dra upp köket. Så jag gör iordning lunchen på morgonen och har med mig. Jag håller det gärna så simpelt som möjligt där. Men jag förstår vad du menar om man tänker rent viktmässigt.

Tältet är lite overkill kanske för en tresäsongsvandring. Men jag är lite kär i det där Soulo nu och tänker ha det i vinter med så jag köper så stadigt det går. Men om jag bli mer van och bevandrad i tältvärlden kanske jag vågar tänka om så småningom.

Och gällande maten så tar jag bara med för 6 dagar och kompletterar i stugorna jag passerar. Kunde kanske ta med mindre mat men kanske osäkert vart man kan proviantera osv...
 
Nä men det är väl på det stora hela en helt OK lista med en ganska bra vikt. Ingen lättpackning, men inte heller jättetung.


Jag har själv suttit och bantat min packning inför detta år. Jag kommer ner till 20 kg på ryggen för en tiodagars där jag bär all mat. Alltså nåt kilo mer än din packning om man räknar in det röda och mera mat. Jag är nöjd med det. Säkert 5 kg mindre än vad jag burit tidigare, och dessutom en bekvämare ryggsäck.


Jag förstår om du vill ha ditt fina Suolo-tält.
Däremot kan du ju fundera på att lämna ditt golvskydd hemma, och spara 250g. Ta med några lagningslappar istället, om olyckan är framme.

Jag ser ju en annan sak dock.
Ditt liggunderlag väger över 1 kg.
Du kommer ner till 430g om du köper ett thermarest neoair xtherm. Det har aningen mer isolering än ditt nuvarande.
Eftersom du tar med dig din tjocka sovsäck tror jag att du klarar dig utmärkt med ett ännu lättare liggunderlag. Neoair Xlite väger 350g.


Sist men inte minst funderar jag över din tunnare soväsck...
Är det inte en Marmot ALWAYS Summer du har?

/Tomas
 
Nä men det är väl på det stora hela en helt OK lista med en ganska bra vikt. Ingen lättpackning, men inte heller jättetung.


Jag har själv suttit och bantat min packning inför detta år. Jag kommer ner till 20 kg på ryggen för en tiodagars där jag bär all mat. Alltså nåt kilo mer än din packning om man räknar in det röda och mera mat. Jag är nöjd med det. Säkert 5 kg mindre än vad jag burit tidigare, och dessutom en bekvämare ryggsäck.


Jag förstår om du vill ha ditt fina Suolo-tält.
Däremot kan du ju fundera på att lämna ditt golvskydd hemma, och spara 250g. Ta med några lagningslappar istället, om olyckan är framme.

Jag ser ju en annan sak dock.
Ditt liggunderlag väger över 1 kg.
Du kommer ner till 430g om du köper ett thermarest neoair xtherm. Det har aningen mer isolering än ditt nuvarande.
Eftersom du tar med dig din tjocka sovsäck tror jag att du klarar dig utmärkt med ett ännu lättare liggunderlag. Neoair Xlite väger 350g.


Sist men inte minst funderar jag över din tunnare soväsck...
Är det inte en Marmot ALWAYS Summer du har?

/Tomas
Ja jag förstår hur du tänker med golvskyddet. Så du menar att det kanske inte är nödvändigt? Finns det inte risk att man är mer oskyddad mot småsten,kvistar etc? Ibland hittar man ju ingen fin plats utan får tälta i en risdunge av ngt slag.

Och ja jag kollade faktiskt på Neoair Xtherm iom att jag blev rekommenderad att titta på Neoair Lite, men kör nog på den jag har eftersom komforten är så bra och lite dyrt att köpa ett nytt just nu åtminstone. Men om mitt nuvarande failar och man köper nytt så kan man ju titta på ett sådant som omväxling. Har du ngt av dem? Prasslar dem mycket?

Det är ett Marmot Never WINTER som jag har som väger 850 g. Skrev in fel sovsäck i packlistan. Sorry! Den var helt ok med underställ, mössa o buff men lite kyligt var det ändå när man vaknade. Så istället för att punga ut på Lithium i första taget, ska jag prova med den där Reactor Extreme linern från Sea to Summit och se hur det känns.
Jag får variera o experimentera lite olika sammansättningar för att hitta helt rätt men håller med om att viktmässigt hade det vart bäst att bara ta med Lithium och inte säck+liner.

Vad har du för vandringsplaner i år?
 
Ja jag förstår hur du tänker med golvskyddet. Så du menar att det kanske inte är nödvändigt? Finns det inte risk att man är mer oskyddad mot småsten,kvistar etc? Ibland hittar man ju ingen fin plats utan får tälta i en risdunge av ngt slag.

Och ja jag kollade faktiskt på Neoair Xtherm iom att jag blev rekommenderad att titta på Neoair Lite, men kör nog på den jag har eftersom komforten är så bra och lite dyrt att köpa ett nytt just nu åtminstone. Men om mitt nuvarande failar och man köper nytt så kan man ju titta på ett sådant som omväxling. Har du ngt av dem? Prasslar dem mycket?

Det är ett Marmot Never WINTER som jag har som väger 850 g. Skrev in fel sovsäck i packlistan. Sorry! Den var helt ok med underställ, mössa o buff men lite kyligt var det ändå när man vaknade. Så istället för att punga ut på Lithium i första taget, ska jag prova med den där Reactor Extreme linern från Sea to Summit och se hur det känns.
Jag får variera o experimentera lite olika sammansättningar för att hitta helt rätt men håller med om att viktmässigt hade det vart bäst att bara ta med Lithium och inte säck+liner.

Vad har du för vandringsplaner i år?
Jag hade nog använt footprint om jag visste att jag skulle tälta på "riviga" platser. Berghällar, stenkross, grus, osv. Sånt sliter på hela tältbottnen.

Är det bara rismarker hade jag inte tagit med det. Det som kan hända (har aldrig hänt mig) är att någon vass pinne går igenom, men då blir det ett litet hål som man kan lappa.
Jag använder i och för sig tunneltält, och ett sådant slår man normalt inte upp på de "riviga" marktyperna. Ditt tält kan man ju slå upp var som helst, och då kanske ett footprint är mer användbart.
Så nej - Jag tycker normalt sett inte att footprint är nödvändigt. Städa tältplatsen och var försiktig i tältet.

Har inte testat något utav liggunderlagen, men de verkar ha fått bra kritik. Jag har ett Exped som väger dryga kilot. Det kommer inte få följa med i sommar. Jag nöjer mig med mitt z-lite för att spara vikt.


I år hade jag tänkt gå 8-10 dagar kring sarek/padjelanta. Har postat en tråd här:
https://www.utsidan.se/forum/showthread.php?t=89199
 
Trådstartare Liknande trådar Forum Inlägg Startad
7ones Packlista för fjällvandring med tält Fjällvandring 3
Lina-Arvid Uppdaterad packlista för fjällvandring Fjällvandring 20
sofus81 Hjälp mig med min packlista Fjällvandring 33
Sarvi Packlista från 1957 Fjällvandring 35
Fredszky 3-4 dagar packlista - kom med synpunkter Fjällvandring 56
327Karlsson Synpunkter på packlista Fjällvandring 19
salgo60 Video packlista Fjällvandring 0
filip_alderin.se Packlista Fjällvandring 70
zzeezz Fjällräven classic packlista 1.0 Fjällvandring 22
zzeezz Classic packlista Fjällvandring 19
zzeezz Packlista Fjällräven Classiq 2007 Fjällvandring 5
Kamvandrare me´skavssår Packlista - 7 dygns sommartur - jag har vägt klart! Fjällvandring 129
tahoma Finslipa packlista Fjällvandring 67
Jonik Packlista stugtur Fjällvandring 19
zzeezz Packlista Fjällräven Classic Fjällvandring 35
Jörgen Fjaderlatt.se Ultralätt packlista för långtur Fjällvandring 57
da_flower Min packlista .. Fjällvandring 46
Packlista Fjällvandring 0
thelizardking Första fjällvandringen i augusti/september Fjällvandring 15
penpool Fjällvandring för synskadade? Fjällvandring 7
Moga Fjällvandring varierad natur, tips på sträcka/led? Fjällvandring 5
hansnydahl Riksgränsen mot Norge - böter? Fjällvandring 8
Ekan94 Tips på fjällvandring Fjällvandring 21
Tarekfb Tips på område för fjällvandring i augusti, tält & folktomt? Fjällvandring 3
qwert Stegjärn till fjällvandring Fjällvandring 6
Småtärna Tråd om coronavirus vs. fjällvandring 2020 Fjällvandring 82
Vattenvargen Fjällvandring plus stuga att parkera maken i Fjällvandring 26
Merckx Den perfekta 3-dagars fjällvandringen Fjällvandring 9
Lunkan90 Tips på regnjacka för fjällvandring Fjällvandring 10
Mackhem Fjällvandring med fiske Fjällvandring 7
afik Sällskap för fjällvandring sökes! Fjällvandring 3
eyck Biljett p.g.a. inställd fjällvandring Fjällvandring 0
tsarpjotyr Fjällvandring Nikkaluokta - Katterat Fjällvandring 3
Vindskydd Fjällvandring vilt område södra Norge? Fjällvandring 2
Lunsen Kompaktkamera till fjällvandring Fjällvandring 9
Fjällnjutaren Tips på 3-4 mils fjällvandring i Lappland Fjällvandring 15
krihamm Tips på 5-7 dagars fjällvandring Fjällvandring 12
KimmyA Fjällvandring, södra halvan av norge, av det fysiskt enklare slaget Fjällvandring 0
Mimt Fjällvandring med barn och hund Fjällvandring 1
Materialaren Lätt kniv för att spänta ved på fjällvandring Fjällvandring 35
Karolina P Finns det platt fjällvandring? Fjällvandring 24
MiaWik Lofoten eller enklare fjällvandring med barn senhöst eller skollov v 44? Fjällvandring 0
c20let2k Enkel utrustning för fjällvandring? Fjällvandring 3
cycnia Fjällvandring som gravid Fjällvandring 25
Laura_r Skillnad fjällvandring Fjällvandring 14
KulanKalle Fjällvandring Fjällvandring 1
Signeld Söker sällskab på fjällvandringen, tex till Jotunheimen i sommar?! Fjällvandring 2
linneae Sällskap sökes, är nybörjare inom fjällvandring Fjällvandring 7
nicko_ 4 dagars fjällvandring Norge eller norra Sverige Fjällvandring 7
Kemikal Behöver tips, 7 dagars fjällvandring Fjällvandring 5

Liknande trådar