Oerfaren och ska vandra Kungsleden i september, behöver er hjälp!

Inhandlade en BD6 som ska studeras på vägen upp!

Har planerat att handla mat imorgon och undrar om ni har några tips på bra, lämpliga proteinkällor? Min bror har ett gäng 24H Meal kvar från lumpen som jag får ta för mig av, det jag vill ha, men det är mest för nödfall. Äter hellre "riktig" mat.
 
Torkat renkött är gott att karva ur med kniven. Nu när det börjar svalna av så går det ju bra med rökta grejer men för egen del blir det mer kolhydrater än vanligt på vandring/fiske/jakt av "enkelhetsskäl".
 

Lästips

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.
Pemmican, beef jerky, ölkorv, torkat kött, rökt kött. hårdostar. Ett kvällsmål på lite olika rökt och torkat kött och några olika ostar är fantastiskt trevligt en solig kväll utanför tältet. Gärna med ett glas rött till (fantastiskt näringsviktigt).

Peter
 
Gärna med ett glas rött till (fantastiskt näringsviktigt)./QUOTE]

Självklart ;) tackar för tipsen! Antar att konserver bör undvikas då de väger rätt mycket och tar upp rätt mycket plats i förhållande till hur mycket man man får ut, eller?

Hur ser det ut i stugorna, finns det täcke etc. eller bör man ha med sig sovsäck?
 
Stugorna brukar ha filt och kudde, dvs du behöver minst ett reselakan + örngott. Dock rekommenderar jag att du istället tar med dig en sovsäck, klart skönare;)
 
Reselakan eller sovsäck som sagt. Själv skulle jag ta en sovpåse i siden. Det är väl en smaksak.

När det gäller mat, här finns massa olika religioner, smaker, tyckanden och alternativ.

Konservburkar är det spöstraff och skampåle på. :) Skämt åsido.....

Enklast är ju färdiga frystorkade. Det finns en uppsjö där Real Tur brukar nämnas som godaste (kostar oxå).

Enkla egna alternativ för att slippa frystorkat är t.ex.
Egna musliblandningar med mjölk gjord av vatten och mjölk/grädd-pulver. Ta riktigt mjölkpulver, inte avfettad semper.
Havregrynsgröt, blandad med torkad frukt, eller nån saftig varma koppen.
Knäckebröd med smör och tubpålägg
Varma koppen utblandad med couscous
Påssoppor utblandade med t.ex. torkad svamp, couscous och annat
Torkat kött
Ostar
Bacon (håller fint, det är rökt)
Pastasåser med pasta
.
.
.

Sen kan du göra i stort allting från scratch genom att torka ingredienser själv. Det höjer definitivt nivån på det hela. Det mesta blir bättre och lättare att bära. Du klarar dig dock från den nivån rätt lätt utan att gå på frystorkat hela veckan.

Glöm inte desserterna, smågodiset, jordnötterna, vinet, whiskyn, punschen, Dry Martinin, glassen, potatischipsen........... Det lär finnas de som fixar att slänga ihop en schwarswald-tårta på fjällvandringen.....

Du behöver inte köpa massa böcker om friluftsmat (det finns en uppsjö). Du hittar alltihopa genom att söka här på utsidan.

Smaklig måltid
Peter
 
Bacon (håller fint, det är rökt)
Peter

Nja, var försiktig med bacon då det kräver kylförvaring och inte är varmrökt. Rökt sidfläsk är lämpligare på tur då det är varmrökt och har bättre hållbarhet;)

Ölkorvar i är alltid lätt att ha med sig då de är torkade och har lång hållbarhet, dessutom mycket energi och smak. Kombinationen med ölkorv och cous-cous är ett tips.
 
Ja men kylförvarning behöver inte innebära 7 grader - är det 10,12 eller kanske 15 så börjar det bli möjligt att ha med bacon,ostar och sånt där.

I +25 eller +30 så svettas ju en ost ganska fett och ett paket bacon blir uppblåst på en halvdag.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips