Ny på vinterturer - Vad behövs?

Glöm inte det gamla skogsmulletricket att stoppa vattenflaskan i en socka.
Damasker av något slag gör att du slipper snö i skorna.
Tänk flerlager på händerna också! (O vad mitt liv blev trevligare när jag fattade det...)
 
Termos med vatten eller annat som tidigare nämts, yes. När du dricker, fyll bara koppen till hälften och spä med snö som snabbt smälter i koppen, lagom dricktemp och innehållet i termosen räcker längre.

Ibland har jag en enliters Nalgenflaske med stor öppning som är fylld med varm nyponsoppa. Flaskan förvarar jag inrullad i dunjackan som ligger i ryggan= alltid varm och go jacka som snabbt kan tas på direkt över skaljacka vid paus.

Isolering runt Nalgeneflaskan finns att köpa:
https://www.google.com/search?hl=sv...urce=og&sa=N&tab=wi&ei=SePuUNvPDIfxsgae04DgAQ
…men kan också enkelt tillverkas själv av lite cellplast/skumplast (typ liggunderlag) och silvertejp.

Billig Balaklava som jag är jäkligt nöjd med (har dock bara använt den till cykelpendling till jobbet) http://www.outnorth.se/seger/milly-milly-face-protector.php?group=prod_prod_grp-s1/872

Stärk upp rymliga handskar med liners (tunna fingervantar i merinoull)…gör stor skillnad.
 
Senast ändrad:

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Upplevt på Fulufjället under en väldigt snäll och trevlig tur med nära mellan stugorna:

Vännen vurpar i hård motvind och bryter loss en bindning. Vi vänder mot närmaste nödstuga, hon på en skida. Sedan går hon genom isen och blir liggande i vatten med hela sidan. Jag kommer intill för att få upp hennes ryggsäck, drar sedan intill min pulka som hon sätter sig på. Jag tar hennes rygga på pulkan och vi skyndar till stugan där hon får på varma och torra kläder och varm dryck från sista turen med mitt 111C.

Jag vill inte skrämmas men vill gärna att man ska ha respekt för vinterfjället. Läs ovanstående och ta med ombyte, varm sovsäck och enkla verktyg för lagningar. Läs terrängen. Stunden innan Lisa gick igenom såg jag att det såg skumt ut men hann inte varna.
 
Något som skyddar ögonen och undersidan av näsan mot starkt solljus. Håller med om att skalkläderna ska kunna bäras ytterst. Blask och en regnskur är inte ovanligt. Det finns en väldigt bra bok som heter Vinterturen. Finns på de flesta bibliotek.
 
Till vattenfrågan igen, thermos med snö i koppen alla gånger, men nedan lite erfarenheter av vätskesystem om någon fortfarande är intresserad. Har testat det ganska mycket på långa dagsturer. Brukar fylla med ljummet vatten, eller iaf alltid svalare än kranens varmaste (använder just nu helt vanlig Source 2l, överlever faktiskt "nästan kokhett" med nöd och näppe men deformeras något). Runt har jag lämplig isolering för påse och slang.
Detta funkar mycket bra i soliga och inte för blåsiga förhållanden ner till -5 eller -6, om man blåser tillbaka vattnet efter användning. Solen hjälper till eftersom slangisoleringen är svart :) Är det -8 och molnigt/blåsigt så går det egentligen också, men blir jobbigt att handvärma slang och munstycke. Som sagt innan, helt vanlig plastvattenflaska brukar inte krångla. Funkar även efter att det börjar gro isbitar i dem...
 
Som luktafotogen säger, skalkläderna bör kunna tas på utanpå förstärkningsplagget för att hålla fukten ute. Kan vara schysst om det blåser mycket också eftersom dunjackan (om det nu är vad man har) inte nödvändigtvis klarar hård vind lika bra. Dock ingen nackdel om man kan dra på förstärkningsplagget över skaljackan också, för den delen ;).
 
Här är bara mina synpunkter om vad som fungerat för mig,

Frågor:
-Jag har en 2L Gore-tex jacka för sommarbruk. Fungerar den även på vintern som skal? Vad rekommenderar ni annars att man köper för något (byxor och jacka)?

Gammal klassisk rymlig annorak som vindjacka är kanon. Har testat gortex men gått tillbaka till annoraken.... Byxor i Goretex modell utförsåkning utan för tjockt foder är bra, Men damasker ska du använda. Innersta lagret brukar för mig vara undertröja i ull (M37) på detta bara en fleecejacka. Det blir varm när man börjar röra på sig.

-Vätskesystem - Är det något att rekommendera på vinterturer, eller kommer detta bara att frysa?

Skippa vätskesystem en petflaska på 0,5 liter går ner i fickan och sedan extra flaska i ryggan,

-Förslag på dunjacka som förstärkningsplagg vid stopp/raster.

För mig finns bara Fj Expedition... en klassiker har haft min på fjällturer sedan 1980.

,Man ska ha respekt för att vädret kan växla snabbt och vara förberedd på detta. Så spade och vindsäck ska vara med på turen tillsammans med karta/kompass.
 
Får bli den befintliga 2L Gore-tex jackan. Det blir nog en hel del övriga kostnader i och med denna tur!

Dunjacka kan jag kanske låna, eventuellt köpa begagnat.

Det finns ju en hel uppsjö med alternativ och de jag fastnat för är modellerna nedan. Någon som har någon erfarenhet från byxorna nedan?

Haglöfs Edge
Houdini Fusion
Fjällräven Eco Trial/Tour
Taiga Rampart
Haglöfs Coloir
Patagonia Triolet
Norröna Narvik

Damasker - Några förslag?
 
Vinterturen (av Lars Fält tror jag?) är väldigt bra. Om man kan bortse från det militära temat är "Vintersoldat", som Skullman varit med och skrivit, också bra. Jag har hittat den som PDF på nätet.

Tycker det är bra om förstärkningsplagget passar både under och över skalplagget. Se till att skalplagget är tillräckligt stort och luftigt. Det går mycket mode i att ytterplagg ska vara tajt skurna. Tajta figursydda jackor och byxor med låg eller mellanlåg midja är mindre bra på vintern.

Balaclavan, duntröjan och pilotmössan är jag tacksam för. Ullunderställ och ulltjocktröjan. En annan favorit är vattenflaskan som jag häller hett vatten i på kvällen och tar med in i sovsäcken. Se till att ha fodral till annars blir "elementet" för hett.
 
Damasker - Några förslag?[/QUOTE]

Skippa alla varianter med dragkedjor osv. Man tar ändå aldrig av dom under dagen.
Det som dock är bra är krok att haka i snörningen.
Lillsport i poplin 100% bra (199sek på stadium)
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips