Mora Bushcraft Black

Hårdfosfatering är en annan ytbehandlig som håller synnerligen väl. Med ett tjockare blad följer att det även blir styvare. Givetvis påverkar det hur kniven känns vid hårdare karvning, tjockare klinga ger inte enbart fördelar.
Trevlig anmälan.
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
Hårdfosfatering är en annan ytbehandlig som håller synnerligen väl. Med ett tjockare blad följer att det även blir styvare. Givetvis påverkar det hur kniven känns vid hårdare karvning, tjockare klinga ger inte enbart fördelar.
Trevlig anmälan.
Precis!

Det som många har missat på är själva geometrin i bladet. Eftersom Black har ett 3,2 mm tjockt blad och en slipfas som är lika bred som hos andra/tunnare moror så är slipfasens vinkel trubbigare. Därtill tillkommer en liten micro-egg dessutom som är ännu trubbigare.

Allt som allt kan man säga att eggen säkert är hållbarare än hos andra moror men absolut inte effektivare. Snarare tvärtom. Det är en av anledningarna varför undertecknad inte köpt denna modell.

~Paul~
 
Precis som seobserver påpekar så är denna ytbehandling betydligt tuffare då det är själva ytan på stålet som reagerar. Fällknivens coating är väl typ teflon ovanpå stålet? Går inte att jämföra.
Fällkniven kallar beläggningen för CeraCoat 8H. Det är vad jag förstår en kusin till teflonet.

~Paul~
 
Teflon var modegrejen på vapen på 70-talet, efter ca 150 cyklar så blev det stopp i mskineriet. De som investerat i maskiner och ugnar måste finna nya brukare. Nu är det knivar. Inte så känsligt med funktionen men det slits rätt snabbt speciellt av plastslidor med lite grus i.
 
Precis!

Det som många har missat på är själva geometrin i bladet. Eftersom Black har ett 3,2 mm tjockt blad och en slipfas som är lika bred som hos andra/tunnare moror så är slipfasens vinkel trubbigare. Därtill tillkommer en liten micro-egg dessutom som är ännu trubbigare.

Allt som allt kan man säga att eggen säkert är hållbarare än hos andra moror men absolut inte effektivare. Snarare tvärtom. Det är en av anledningarna varför undertecknad inte köpt denna modell.

~Paul~

Jag har faktiskt också tänkt på det när jag först såg kniven på bild och noterade samma slipfas på tjockare blad men glömde sedan. Bra observation. Jag tycker skäreffektiviteten är högst marginellt mindre och fördelarna fler än nackdelarna. T ex så upplevde jag att det går väldigt lätt att skära djupt på grund av den fina balansen och kraftfulla skaftet. Även om du kanske inte vill investera i en Black så borde du isåfall testa en Robust eller Companion HD som har samma tjocklek.
Den där micro-eggen är jag nyfiken på. Undrar om det har med att göra att levererade knivar är mer jämnt skarpa. Det är ju ytterligare ett moment i tillverkningen och borde vara fördyrande. Hursomhelst är den så extremliten att den snabbt försvinner vid bryning och kan inte tänka mig att den har någon större betydelse. Microeggen på min Black är bra mycket mindre än den microegg som finns på t ex nya Fällkniven. Den hade ingen som helst upplevd inverkan på "bettet". Jag var ute och jämförde med Nr 2 sida vid sida och då märker man en yttepytte-skillnad som absolut inte borde avhålla dig till köp. ;) Men visst, i slutändan föredrar jag nog Nr 2, absolut, men det är att jämföra äpplen och päron. Det är olika system och det finns nackdelar och fördelar med bägge precis som du och seobserver påpekar.
 
@depaul
Måhända är det en släkting till teflon men såvitt jag kan bedöma är det fråga om något slags anodisering. Jag kan ju ha fel, men ytan känns och ser ut exakt som HA-kärlen till mitt Trangia (förutom färgen). Betydligt tåligare än både ESEEs och Fällknivens coating kan jag säga direkt av egen erfarenhet.
 
1. Jag tycker skäreffektiviteten är högst marginellt mindre och fördelarna fler än nackdelarna.

2. T ex så upplevde jag att det går väldigt lätt att skära djupt på grund av den fina balansen och kraftfulla skaftet. Även om du kanske inte vill investera i en Black så borde du isåfall testa en Robust eller Companion HD som har samma tjocklek.

3. Den där micro-eggen är jag nyfiken på.........Det är ju ytterligare ett moment i tillverkningen och borde vara fördyrande.

4. Hursomhelst är den så extremliten att den snabbt försvinner vid bryning och kan inte tänka mig att den har någon större betydelse.

5. Microeggen på min Black är bra mycket mindre än den microegg som finns på t ex nya Fällkniven.

6. Men visst, i slutändan föredrar jag nog Nr 2, absolut, men det är att jämföra äpplen och päron.

1. Förstår. Effekten kommer dock att bli större ju oftare man slipar kniven.

2. Jo, det blir säkert slutligen så att jag köper någon av de nämnda knivarna.

3. Hm. Fast att forma fram en äkta zero-egg är inte helt enkelt. Jag är säker på att tidsåtgången är större än när man slipar bara till en viss punkt och sedan lägger på en microegg.

4. Den försvinner om du varje gång i samband med slipning och bryning avlägsnar metall helt jämnt längs med hela slipfasen. Det är det få människor som gör eftersom det i längden blir opraktiskt och tidskrävande. Vanligen så blir det så att microeggen blir större och större med tiden tills det är dags för en seriös reprofilering för att återställa slipfasens ursprungliga form/profil.

5. Ja, F-knivens microegg brukar vara större. Trots det skär knivarna väl.

6. Sant.

~Paul~
 
@depaul
Måhända är det en släkting till teflon men såvitt jag kan bedöma är det fråga om något slags anodisering. Jag kan ju ha fel, men ytan känns och ser ut exakt som HA-kärlen till mitt Trangia (förutom färgen). Betydligt tåligare än både ESEEs och Fällknivens coating kan jag säga direkt av egen erfarenhet.
Jag tror att du har missförstått mig. Ceracoatbeläggningen är den som sitter på Fälllknivens alster. Vad som sitter på Black är än så länge en företagshemlighet.

~Paul~
 
3. Hm. Fast att forma fram en äkta zero-egg är inte helt enkelt. Jag är säker på att tidsåtgången är större än när man slipar bara till en viss punkt och sedan lägger på en microegg.

4. Den försvinner om du varje gång i samband med slipning och bryning avlägsnar metall helt jämnt längs med hela slipfasen. Det är det få människor som gör eftersom det i längden blir opraktiskt och tidskrävande. Vanligen så blir det så att microeggen blir större och större med tiden tills det är dags för en seriös reprofilering för att återställa slipfasens ursprungliga form/profil.


~Paul~

3. Du har rätt. Eftersom det är lurigt att konsekvent framställa en bra zero-egg kanske man tänka sig att denna microegg motiveras genom att det möjligen är enklare att säkerställa konsekvent vassa knivar ut ur fabriken? Det är ju alltid frestande att ömt höja vinkeln något vid de sista fjäderlätta dragen på brynet. Då vet man säkert att man får en riktigt vass egg. Undrar om det är samma logik i mora.
Knivhuset-Per kanske kan fråga dom. Är du här Per? Tack för god service förresten.

4. Jag gör det ganska ofta. Så jobbigt är det inte om man bara har rätt grovlek på stenen ;) Min definition av jobbigt var när jag tog ner den trubbiga ESEE 6 till 30 grader på sharpmakern.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips