Måste man ha kök/varm mat?

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Fruktsoppor och krämer kan man äta kallt, viss barngröt kan tillagas med "kroppstempererat" vatten (typ om man bär vattnet närmast kroppen som man gör vintertid ibland). Det finns ju även annat att äta kallt i barnmatsväg (tänker på om du är liten i maten så kanske en sådan portion räcker?) Det har under senaste året kommit en hel del maträtter som förvaras i "klämpåse" dvs inte i opraktisk glasburk? Ex http://www.ellaskitchen.com/sverige/frukt-gronsakspureer/. Kanske de också kan värmas/ljummas lite av kroppsvärmen. Men de är inte billiga! Och man bär med sig vattnet...
 
Den som resonerar att man kan skippa en källa till värme har aldrig frusit.
Att under en kort rast ta fram köket och koka vatten till termosen är normalt förfarande vid vandring där tempen sticker under +10 gr C.

Även vid varmare temperaturer är en sista värmande kopp innan sovsäck välbehövligt en sliten kropp.
 
Mer energi

Jag tycker din infallvikel är intressant och har bara praktiserat kallt intag på dagsturer sommartid. Ska bli intressant att få återkoppling från din långtur. Två saker som slår mig.

Om jag förstått rätt så kommer kroppen enbart vid kallt intag behöva värma upp maten i magen, detta tar mer energi än att äta varm mat. Denna innebär då också att du kommer att behöva äta mer än om maten är varm.

Jag ser också en säkerhetsaspekt i det hela, har man i början av augusti drabbats av snöstorm med ca 15 cm snö och några minusgrader så kommer man aldrig att gå utan kök och bränsle i fjällen.

Mitt förslag är att du exempelvis tar med ett minitrangia och några deciliter sprit som säkerhetsåtgärd eller om du skulle vilja ha varm mat :). Skulle du behöva fylla på brukar flera stugor sälja spritköksbränsle.

God tur
 
Svälla

Hemma gör jag ofta så här: Häller mjölk i en shaker, tillsätter två dl havregryn, lite vassleprotein och kanske lite russin om jag ska lyxa till det. Skakar och låter stå några minuter så att det sväller lite. Sen dricker jag.

Det tycker jag funkar fin fint. Torrmjölk plus vatten kan ersätta den färska mjölken. Vasslet behövs inte om det är grötersättning man vill ha.

MVH,

Matias
 
En blöt snöstorm med 0°, hård vind och 1/10m-1/2 m snö händer då och då även på sommaren. Det blir blött, kallt och kymigt. Då är tält, ombyte och varm mat rätt mycket värt. Så spis kan vara den avgörande prylen, t ex lätt gaskök och en liten burk gas.
 
Det finns stugor och fjällstationer. Och helikoptrar.

Problem solved. Men tar de inte överpris på mat och sånt då? Jag är en fattig student!

Den som resonerar att man kan skippa en källa till värme har aldrig frusit.
Att under en kort rast ta fram köket och koka vatten till termosen är normalt förfarande vid vandring där tempen sticker under +10 gr C.

Även vid varmare temperaturer är en sista värmande kopp innan sovsäck välbehövligt en sliten kropp.

Jag håller helt med dig om att det är trevligt att inte frysa, absolut. Men det handlar lite om prioriteringar. Jag prioriterar 1) enkelhet 2) pris...lös..het? 3) njutning. Jag, till skillnad från typ 99,9% av jordens befolkning, avskyr varm mat och äter det aldrig annars. Däremot dricker jag en kopp kaffe på morgonen, dock ska den va fesljummen annars får det vara. ;)

Om jag förstått rätt så kommer kroppen enbart vid kallt intag behöva värma upp maten i magen, detta tar mer energi än att äta varm mat. Denna innebär då också att du kommer att behöva äta mer än om maten är varm.

Fast det är ju så jag alltid äter annars så det kommer att ordna sig eftersom min kropp är van vid kall och mycket näringsrik om än väldigt energisnål kost.

Hemma gör jag ofta så här: Häller mjölk i en shaker, tillsätter två dl havregryn, lite vassleprotein och kanske lite russin om jag ska lyxa till det. Skakar och låter stå några minuter så att det sväller lite. Sen dricker jag.

Det tycker jag funkar fin fint. Torrmjölk plus vatten kan ersätta den färska mjölken. Vasslet behövs inte om det är grötersättning man vill ha.

MVH,

Matias

Jag har funderat på något liknande. Jag tror att kakao is the way to go. Samt gryn, mjölkpulver, proteinpulver och torkat kött. Ensidig kost är inga problem.

En blöt snöstorm med 0°, hård vind och 1/10m-1/2 m snö händer då och då även på sommaren. Det blir blött, kallt och kymigt. Då är tält, ombyte och varm mat rätt mycket värt. Så spis kan vara den avgörande prylen, t ex lätt gaskök och en liten burk gas.

Det skulle vara i det läget i såna fall, men med lite tur överlever jag på lite jägarsnus! :cool:
 
Jag ställer mig nog lite frågande till om du verkligen äter så energisnålt som verkar ge sken av, vad går din kropp på? Rör du dig aldrig?

Vid en vandring behöver du energi. Troligen ganska mycket energi. Har du inget fettlager på kroppen så måste all denna energi komma från födan. Gör en energibudget, det finns sidor på Nätet där du kan se hur mycket energi det går åt för en timmes vandring etc.

Då ser du hur mycket energi du kommer att behöva.

Räkna sen ut hur mycket energi din normala kost innehåller.

Då kommer du att se om det öht är genomförbart.

Sen får du börja fundera på hållbarhet hos maten. Hur mycket av det du äter till vardags överlever en vecka i ryggsäck?
 
Problem solved. Men tar de inte överpris på mat och sånt då? Jag är en fattig student!

nej de tar inte överpris, det kostar en hel del att transportera upp sakerna. men det kostar dig en hel de mer än att handla hemma på ICA ja.

PS. Termos på sommarvandring har jag klarat mig utan, så normalt förfarande får stå för den skribenten
 
Problem solved. Men tar de inte överpris på mat och sånt då? Jag är en fattig student!


:

Det har väl inget med saken att göra. Jag talar alltså om möjligheten att frakta matpaket med något av flygbolagen i fjällen. Men jag antar att det inte är en helt billig lösning, det heller.


Tyvärr är de svenska fjällen inte särskilt vilda - jag läste en gång om en svensk som vandrade i Alaska och fick (björnsäkra) matpaket utplacerade på diverse helt ociviliserade platser.
 
När vi gick i Norge en gång hade vi planerat för att gå ner i dalarna imellanåt, där låg pensionat som hade postadress och lagad mat, duschar samt sängar. Packningen blev norskt lätt, portona var inte gratis men allt kom fram och vi hade en mycket fin längre vandring.
I USA har jag kamrater som mellanåt lämnat spåret och gått till närmsta by för att hämta sina PosteRestante paket. Det finns många lösningar.
Finns det en postadress kan man skicka paket. Sommarsnöstormar skall man inte skoja med.

Energibalansen är viktigare än man först tror. Jägarsnus slår näpperligen varm mat och dryck.
Vått ris är inte alltid lätt att elda.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips