Måste man ha kök/varm mat?

Jag kommer helst undan med en fjällvandring utan att behöva ta med köket. Det går väl bra att använda kallt vatten i matlagningen, typ raw food. Jag vet att det låter äckligt, men jag tycker att all mat är äcklig ändå och ser ätandet i sig som ett nödvändigt ont. Så för min del går det lika bra med kall sörja, så länge jag inte svälter dvs. Någon som har tips på föda som man kan leva på utan kök? Jag kommer vara borta 5 veckor så lär behöva tanka på ryggan med mer någon gång.
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Att äta kall mat i 5 veckor låter inte särskilt kul. Även om du tycker att all mat är äcklig så tvivlar jag på att du kommer att tycka det när du väl har varit ute ett tag. Ett kök väger knappast särskilt mycket, dumt och onödigt att inte ta med det. Om du ska gå i fjällen och ladda upp med mat i stugbutikerna så lär du inte ha så många alternativ till mat som går att äta eller tillaga kall.
 
Blanda färdiga portionspåsar med mussli och några skedar torrmjölk, till detta behövs det bara tillsättas några dl kallt vatten. Fungerar perfekt till frukost m.m.
Men att helt skippa köket, nä då finns det annat som är definitivt viktigare att lämna hemma. En vanlig helgtur så kanske det funkar men inte under 5 veckor, vad är vitsen..?
 
Grejen är att jag levt i princip uteslutande på grönsaker och frukt sen 07 och det utgör 80-90 procent av allt jag äter. Annat jag får i mig är småskräp som fisk, skaldjur och fågelkött. Tillgången på detta uppe i fjällen är inte så bra och dessutom står man sig inte lika bra på det. Jag klarar mig utmärkt på detta hemma men det blir enorma kvantiteter om jag ska släpa frukt och grönt på färden. Jag kör nog på något grötliknande, jag gillar det förslaget!
 
MRE lär vara byggda för att kunna ätas kalla oxså, inte små, inte lätta och inte gratis, för de flesta.
Har som längst knaprat på dem i ett par månader, medfört fotogenkök gjorde dock att nöjet att äta allt av dem kallt slapps.
Åter i kontakt med färsk lagad mat var himmelskt.

Har talat med dem som levt på dålig soppa och råris i åratal och visst gick det men ingen rekommenderade det.

Inför alla dina veckor verkar 3 dygn vara en väl kort provperiod. Att skicka paket till sig själv är ett sätt att bunkra under turen.
 
Visst klarar man sig teoretiskt utan varm mat, våra förfäder överleve ju bevisligen innan de lade sig till med den lyxen ;).

Jag känner inte heller något tvingande behov att äta en varm rätt för att det skall "räknas". Det finns mängder med god och kalorität mat som inte kräver kök: morgonmusli (på fett mjölkpulver med matig flingblandning, som jag har mer än hälften solrosfrö i), hommousröra (pulver som rörs ut att svälla i kallt vatten), knäckebröd, smör, torr parmesanost, kokosmjölkpulver, jordnötssmör, torkad frukt, rostade kikärtor, choklad, halva... men framför allt alla sorters nötter och frön, som i allt större grad utgör basen i min vandrarmatsedel. Grönsaker som torkat olivhack och dito tomater kräver inte heller kokning för att smaka gott och vara ätbara, inte heller färsk vitlök, kokosflingor, torkad stekt lök och örtkryddor.

Jag har varit med om att skippa köket på kortare sommarturer i trakter där jag inte varit särskilt orolig för att frysa, men att jag ändå tar med det i de allra flesta fall beror på tre saker:
- att mitt kök väger så lite, att det spelar någon roll,
- att jag gillar att laga mat ;),
- att möjligheten att enkelt och oberoende av yttre omständigheter (väta, bränslebrist) kunna tända en eld, torka saker och värma sig själv genom att t ex få i sig en varm dryck faktiskt kan vara en säkerhetsfråga.
 
Paket

MRE lär vara byggda för att kunna ätas kalla oxså, inte små, inte lätta och inte gratis, för de flesta.
Har som längst knaprat på dem i ett par månader, medfört fotogenkök gjorde dock att nöjet att äta allt av dem kallt slapps.
Åter i kontakt med färsk lagad mat var himmelskt.

Har talat med dem som levt på dålig soppa och råris i åratal och visst gick det men ingen rekommenderade det.

Inför alla dina veckor verkar 3 dygn vara en väl kort provperiod. Att skicka paket till sig själv är ett sätt att bunkra under turen.

Finns det postkontor på fjället ?
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips