Lätt tält i hårt fjällväder?

Ett tält får ju inte automatiskt vissa egenskaper för att det är lätt eller tungt, det beror ju på konstruktionsval. Ett Akto utan innertält är lätt, ett Akto med innertält är tungt. En viss grundkonstruktion vars material får klenare dimensioner blir mindre tåligt, osv. Ett tungt tält med dåliga material är klenare än ett lätt tält med bra material. Ibland kokar det nästan ner till en diskussion om ryggås mot kupol.

Världen är helt enkelt inte så enkel att det går att ställa lätt mot tungt.


Akto är ett bra exempel av flera skäl, det har bl a rykte som varmt och vindtåligt. I den där essän efter TGO Challenge som Jörgen länkade till medgavs att Akto säkerligen är stadigare än Laser - om det sen är tillräckligt för att motivera de extra 0.4-0.5 kilona (mitt är från 2000 och väger alltså 2 hg till) är en annan sak. Och i UK är Laser billigare, tydligen.

Och det tycks av talet om "skills" och nödvändigheten att vara noggrannare med valet av lägerplats som att man utgår från att många av de här lättare boningarna är mindre vindtåliga än traditionella tält som Akto. Dock har det utan tvivel gjorts framsteg. I ett av de första dokumenten jag läste om uttalad lättpackning diskuterades tävlingstältet Supair. Författaren ifrågasatte själv tåligheten hos glasfiberbågarna, men man kunde ju alltid gå ned i skogen och tälta - då vet man mycket om fjällvandring! Senare har det visat sig att Supair inte ens är regntåliga - vilket helt säkert de flesta nya lättviktsvarianterna (t ex Tarptent®) är.




Det finns också en poäng i tanken på Akto utan innertält. Jag kan svårligen tänka mig att det skulle kunna tävla med ett enkelväggstält från början konstruerat om ett sådant - speciellt om det senare har golv.



Naturligtvis är konstruktionen avgörande. För att ta ett annat exempel: min Ospreysäck väger kanske 1 hg mer än en Vapor Trail, och 6 hg mindre än The North Face Prophet, men är
påtagligt bättre (för mig) än bägge dessa, i de flesta avseenden. Jag har dock fått veta att om jag inte insåg att vikten är avgörande så är jag trångsynt eller inskränkt, eller hur det nu var.
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Årstiden är ingen garant för smörväder. Har varit med med om snöstormar vid alla 4 årstiderna. Det enda som är säkert är att fjällvädret slår om snabbt.
Mina egna fjällturer har alltid varit med de lättaste tält jag har litat på. Hur litar man då på ett tält, ja håller det för provtältning hemma, vid kusten där det kan blåsa bra, då håller det nog i fjällen oxså.
Hitintills har inget väsentligt gått sönder för mig men visst har något tält behövt repareras och något har brunnit upp.....
I oväder har jag varit med om att 3/4 av tälten blåste sönder. Men vist val av tältplats spelar stor roll.
Tur är nog en lika väsentlig faktor som erfarenhet......
Inget tältmärke är absolut stormsäkert. Domtält kräver många markfästen för att inte bli ballonger.
När det blåser riktigt önskar alla som jag känner att de hade valt en mer skyddad tältplats och att de haft fler stormlinor att fästa.....öronproppar bör ingå i sovutrustningen.
Jag har brukat tarpar av olika slag i olika berg och det har gått bra för mig, men jag skulle inte rekommendera det till alla, i alla lägen. Jag har oxså gått i fjällen med bara yttertält och det har passat mig, men passar säkert inte för alla och alla situationer. Knott och markfukt måste man givetvis tackla först och främst.
Vintertid kan man ju gräva ner sitt tält och relativt enkelt skapa goda vindmurar, sommartid får man välja tältplats.
Ibland blåser det så att sömnen blir lidande, det är ju ingen skam om hus finns att söka ly och lä men framför allt få chansen att sova rejält någon natt och torka utrustningen.
Fjällvandring är ju ingen prestation utan rekreation, tänk på det. Att efter kämpat med blåst och fukt i flera dagar, komma under tak, torka sina pinaler och sova torrt och tryggt är njutning. Unna er det.
Sovsystemet, underlag, sovsäck, myggsäkring och tak ser jag som en vikt. Hur ser ni på det?
Prioriterar ni bovolym eller låg vikt?
 
Kompromiss med lågvikt och bovolym

Förra året var jag och min kompis och vandrade i Pyrenéerna i tre veckor. Vi använde Tarptent Cloudburst 2 som är tvåmannatält, enkelväggtält och klarar 3 säsonger enligt Tarptent. Minst två tillfällen tältade vi övert 2000 meter möh. Vi valde medvetet att ha CB2 som väger 1,1 kg i Pyrenéerna. Vi hade lätt packning också. Så kompromissen var att bära lätt och vara beredda på att gå långt tills vi hittade bra tältplats även på hög höjd. Hade vi haft tyngre tält, kanske vi hade varit mer bekväma att tälta på öppen plats. Det gick bra vid den turen trots det var kraftiga vindar på natten vid de två tillfällena.

Men ska jag vandra solo, då hade jag nog föredragit Akto för säkerhets skull. Säkerhet är viktig när man går solo tycker jag.
 
Msr Carbon reflex

Jag köpte mig ett carbon reflex 2 från MSR( tvåmannatält på 1,4 kg) på outsides utförsäljning. Har inte hunnit prova det än, är det någon som har erfarenhet av det eller liknande tält från msr?

//Erik
 
Jag köpte mig ett carbon reflex 2 från MSR( tvåmannatält på 1,4 kg) på outsides utförsäljning. Har inte hunnit prova det än, är det någon som har erfarenhet av det eller liknande tält från msr?

//Erik

Så nu borde du ha hunnit testa ditt tält hur var detta tält?
Har läst lite att tältet kan vara för klent uppbyggt men har inte fått någon som kan bekräfta detta.
är själv ute efter något tält i denna klass.
 
Jo, men flerperson tält går sällan att dela upp med mindre än att nån får bära lejonparten, viktfördelningen sker ju på andra sätt. Eller?

Sent, men förhoppningsvis relevant, svar:
Uppdelningen av själva tältet är såklart teoretisk. Men om en i sällskapet bär tältet kan någon annan bära annan gemensam utrustning. Gruppens totala packning brukar spridas ut på lämpligt sätt i sällskapet.
Är man mer egoistisk kvittar såklart tältets vikt så länge någon annan bär det. Slack-packing kallas det visst :)
 
Sent, men förhoppningsvis relevant, svar:
Uppdelningen av själva tältet är såklart teoretisk. Men om en i sällskapet bär tältet kan någon annan bära annan gemensam utrustning. Gruppens totala packning brukar spridas ut på lämpligt sätt i sällskapet.
Är man mer egoistisk kvittar såklart tältets vikt så länge någon annan bär det. Slack-packing kallas det visst :)

Vad som är lätt respektive tungt är nog väldigt subjektivt.

Jag tycker att ett Akto är lätt, men mitt Suolo är åt det tunga hållet. men inte så tungt att jag retar mig på vikten så det får ändå hänga med på sommarturerna. Om en snygg tjej slackpackar mig så vete tusan om jag skulle bry mig heller :).

...men så tycker jag ju också att en 15-16 kilo för en veckas fjällvandring är lätt ;)...


//J
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips