Kök för nybörjare

Är det dumt att köpa ett Trangia 25-? istället för 27-? om man bara ska vara två personer? Det kommer att bli någon av dessa med gasbrännare, men vill inte känna att den är för liten när man väl är ute, eller att den känns för stor/tung/klumpig i onödan.
Vill även tacka alla för de bra och snabba svaren jag har fått!
 
Hejsan garherr.
Inte dumsnåla nu.
Lyssna på herrarna seobserver och xxarg - de sitter på mycket kunskap och erfarenhet.. Sådetså. Allvarligt.
Skippa t-dojjan helt. Skippa biltema och jula.
Köp ett trangia med gasol..pålitligt, enkelt och stabilt..Punkt.
Om/när du blivit mer insatt i ämnet så kan du pussla ihop nåt special men är man nybörjare så är den stående rekommendationen trangia med gasol..
Helt ok med 25an-funkade för.mej.
Go tur
Mvh
 

Lästips

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.

Aircontact Pro – designad för de stora äventyren

Vandra med kvalitet! När packningen är tung och terrängen krävande gäller det att ha riktigt bra utrustning. Med Aircontact Pro har deuter skapat en ...

De liftar och ploggar igenom Europa: ”Alla hjälpsamma får oss att orka”

Utsidan mötte upp Michaela och Jiří Dolan under deras Stockholmsbesök, och plockade skräp på ett lite annorlunda sätt – från kajak.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
Hejsan garherr.
Inte dumsnåla nu.
Lyssna på herrarna seobserver och xxarg - de sitter på mycket kunskap och erfarenhet.. Sådetså. Allvarligt.
Skippa t-dojjan helt. Skippa biltema och jula.
Köp ett trangia med gasol..pålitligt, enkelt och stabilt..Punkt.
Om/när du blivit mer insatt i ämnet så kan du pussla ihop nåt special men är man nybörjare så är den stående rekommendationen trangia med gasol..
Helt ok med 25an
Go tur
Mvh

Hej,

Jag tänker absolut inte vara dumsnål, men eftersom jag inte är så insatt så måste jag ändå fråga om de olika fabrikaten som finns. Som jag skrev så har jag bestämt mig för ett Trangia kök med gasbrännare, frågan som återstår är vilken storlek jag ska ha. Har tittat på 27an och tycker att den ser lite liten ut, men den kanske räcker?
 
Som sagt är inte båda storätare så räcker trangia 27

vi har varit 4 man på två trangia 27 med ganska seriös matlagning under 4-5 dagar och det kändes inte att det var någon som kände sig otillräckligt mätt efteråt.

27 är dessutom inte fullt så tung och skulle det vara så att ni slickar rent grytorna var gång efter måltiden så kan man titta efter och köpa en trangia 25 på loppis etc. så blir det inte så mycket investeringar i efterhand. Det viktiga är att komma över gasbrännare för trangian :) och spritbrännaren om den nu kom med i paketet - kan du lämna hemma.

multifuel och omnifuel-kök/brännare kan ni lämna därhän om ni inte börja vintercampa och det väger alltid mer om man har med sig flytbränslekök.i jämförelse med gaskök

Det är gasolbrännaren som gör matlagningen och värmningen från något som måste göras och klaras av så fort som möjligt till något som faktiskt blir ett nöje i matlagningen och man vågar börja labba lite med tex efterrätter, baka bröd eller koka ris utan att det blir bränt i botten etc... och ser fram emot matlagningspysslet vid nästa matpaus!

man kan komplettera med en billig toppmonterad brännare för under 200:- från biltema om man skall värma lite extra vatten medans man rör i grytorna, en snabbfika under vandringen etc.
 
Jag använder T27 när vi är 2 personer på tur, och T25 när vi är 3-4 personer. Undvikar man mat som kräver en massa extra vatten att koka (ex pasta) och går på alternativ som couscous eller bulgur mm fungerar köken utmärkt för dessa personer att bli mätta.
Desutom så är det inte speciellt bräsleeffektivt att hälla bort kokhett vatten;)

Själv kör jag med obelagda grytor och non-stick stekpannna (ex T27-3) som är billigast. Gillar att kunna vara lite hårdhänt både när jag rör och diskar utan ömtålig beläggning. Diskar gör jag med en halv scotch brite svamp (den vita utan slipmedel) och en droppe Yes som funkar bra i iskallt vatten. Disksvamp och diskmedel i en 4cl flaska (som lätt räcker för över 2 v turer) förvarar jag i köket ihop med brännare, tändstål (reserv om tändstickorna blir fuktiga) och greppet (tamojen). Att röra med använder jag en plastslev från danska Rosti i minsta storleken som tål värme.
 
För mer avancerad matlagning finns Gurmepanna med lock.
Kaffekittel för vattenkokning
2,5 och 4 l Lägerkastruller för fler
25an räcker lätt för 4
go tur
 
Jag kör på ett Trangia 27-3 med gasbrännare. Superbra kök :) Håller med smux om att det är bra att ha non-stick i stekpannan men att inte ha det i kokkärlen för tycker det är skönt att inte behöva vara lite försiktig med dem. Klockrent med gasbrännare som är smidigt och enkelt att använda :) Du kommer inte bli missnöjd med kvalitén i ett Trangia som du kommer ha kvar länge :)
 
Vill bara lägga till en rekommendation och den är att köpa till en "multidisc" (tror jag dom heter). Kombinerat extralock, durkslag, skärbräda och skydd för stekpannan när köket är hopfällt.
 
även den orange förvaringspåsen...

Kan man lära sig att koka pasta under lock (några droppar smör/olja lugnar ned skumbildningen) så kommer man bli förvånad första gången av hur liten lågan på brännaren behöver vara för att hålla igång koket, till detta så kanske man får koka med lite mindre med vatten än när man koka pasta hemma och kanske istället röra om någon extra gång.
 
Jag kör på ett Trangia 27-3 med gasbrännare. Superbra kök :) Håller med smux om att det är bra att ha non-stick i stekpannan men att inte ha det i kokkärlen för tycker det är skönt att inte behöva vara lite försiktig med dem. Klockrent med gasbrännare som är smidigt och enkelt att använda :) Du kommer inte bli missnöjd med kvalitén i ett Trangia som du kommer ha kvar länge :)

Ett tips är att ha en kastrull av varje. En med och en utan teflon. Har teflongrytan till kladdiga såser, klibbig gröt osv. Medan den utan teflon används till lättdiskade saker typ pasta, ris osv. Rekommenderat är att ha den lilla intre kastrullen teflonfri, efter som den dels har volymmarkering samt är den som utsätts för rep och skrap när man stoppar ner kaffekitteln eller handtaget m.m..

Lite slöseri att köpa en kastrull till kanske, men något att tänka på om det av någon anledning skulle behöva bytas en kastull, typ om man som undertecknad hade den andre till öppen eld..
 
Eller bättre ändå: Bestäm dig för just Trangia 25 med gasbrännare
. . . och beställ sedan ett par DuoSSAL-kastruller till 25:an direkt från Trangia uppe i Trångsviken!
Dom varar sedan i evighet, hur mycket sand - eller stålull - eller grön scotchbrite, du än använder för "diskningen".

(Efter att finska försvaret envist krävt DuoSSAL-kastruller i sina militärkök vid beställningen ifjol så har det producerats ett övertal kastruller för säkerhets skull - så skaffa ett par medan de finns, gud vet när de dyker upp nästa gång? Antagligen när vi tillsammans lyckas med konststycket att genomföra ett samköp av 3000+ kompletta kök...)
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips