Kök för nybörjare

Hej,
Jag, min fru och våra två hundar ska åka på vår första vandringsresa om några veckor. Vi har bokat en stuga i Idre som vi kommer att utgå från och tanken är i första hand dagsturer, men vi funderar på att skaffa ett tält och göra någon övernattning.
Jag har läst en del här på forumet och googlat en hel del men blir inte klok på allt som finns att välja på i köksväg.
Vi är som sagt nybörjare, har aldrig lagat mat på ett utekök, och har inga krav på att kunna tillaga någon komplicerad mat.
Trangia spritkök verkar ju pålitligt. Hur jobbigt är det att hålla på med sprit? Jag har förstått att det kan bli sotigt på kastruller osv, hur är det med det? Vad gör man med spriten som inte går åt?

Gas? En hel djungel. Om man köper en brännare på ett stativ, hur mycket kan man belasta en sådan och hur länge räcker gasen? Vilka är bäst?

Då det är en hel del annan utrustning som ska införskaffas så vill vi hålla det så billigt som möjligt. Gärna under 500kr om möjligt.
 
Spritkök kan du köpa på Jula eller Öob för halva priset som Trangia och som funkar exakt lika bra. ca 200. Kärlen bli sotiga.

Gas är bra när de funkar, men tycker de är opålitliga så har alltid med reservkök.

Mitt reservkök har blivit min favorit. är ett ihopfällbart vedkök.Stort som en CD-skiva nerpackat. Man eldar med små pinnar och kottar. Nackdelen är att kärlen blir sotiga. Men alltid trevligt med vedeld. Kostade ca 200:- från Kina. (Aliexpress)
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Kök som alltid fungerar

Jag köpte min Trangia i början av 60-talet och den är alltjämt med. Lite lättare nu efter all stålull som använts för rengöring. Fortfarande gillar min fru Trangian med spritbrännare. Nu har jag även ett multifuelkök som jag använde föregående vecka med gas på en kortare vandring. Gas är ju lättsamt att använda men usch vad det låter. Vi nyttjade ungefär 100 g gas och kokade1 liter vatten vid 6 tillfällen. En gasflaska kan läcka men jag har även förlorat en liter rödsprit i pulkan ett år pga en dåligt åtdragen skruvkork.
Trangia med både sprit och gas är troligen ett bra alternativ (priset är ju inte så intressant om du tänker använda det över 50 år ;) ).
Bo
 
Tycker absolut det är gas som gäller i de allra flesta fall nu för tiden, särskilt då om ni är lite nya på hela konceptet och bara vill hålla det så smidigt som möjligt.

I princip vilket gaskök som helst kommer antagligen funka mer än väl nog för er. Ett tips från mig är att välja ett kök med "stort" brännarhuvud, dessa låter betydligt mindre än de smalare varianterna. Tycker helt klart det är värt några gram och kubikcentimeter extra i packningen (det handlar verkligen om några gram).

Själv använder jag ett kök som (i sverige) kostar lite över 500 kronor, Fire Maple 117T. Väldigt bra, lätt, tyst och pålitligt. Kan gå att hitta billigare till och från, men då får man leta runt lite på utrikiska hemsidor. Rekommenderar det starkt.

Men som sagt, ta vilket gaskök som helst med brett brännarhuvud (samma stil som i länken ovan) så får ni något riktigt bra. Vill ni mest laga lite enklare mat funkar det fint med en sådan toppmonterad modell, men det är lite stabilare med en som står på egna ben.

ps: insåg precis att Biltemas kök a 179 kronor ser misstänkt likt ut andra, mycket dyrare märkens modeller. Det hade jag absolut provat på om jag vore ni.
 
Som redan nämnt - trangiakök med gasolbrännare som första kök, om ni bara är två och inte lassar i er byggarbetarportioner så kan en trangia 27 vara lagom - brännaren kan sättas in i en trangia 25 om matportionsbehovet växer.

Köket är fullt duglig för riktig matlagning och det är nästa som att man föredrar denna framför elspisen med elplattor hemma då man plötsligt kan laga mat med gas!!

Trangiakök är också värmeeffektiv tack vare sin vindskydd i konstruktionen och skillnaden är inte så stor mellan trangia och kökslösningar med flänsade grytor medans skillnaden kan vara större mellan andra tex. .toppmonterad kök med planbottnade grytor och dito kök-kit med flänsade grytor.

kylflänsade grytor är tyngre och man når ingen besparing viktmässigt i form av sparad bränslevikt förrän efter ca 2 veckor bruk.

Skall du bara värma vatten för att blanda ut torrfoderpulver så finns det lättare alternativ, men också ofta vingligare, kräver vindskydd vid blåsigt väder och svetsbrännare där man kan glömma allt vad matlagning och grötkok heter om man inte vill ha en pikant smaksättande svart fläck i mitten på grytan...

---

Slutligen - se till och provanvänd köket med några 'typiska' rätter som ni tänker ta med er och bekanta med köket, innan ni går på tur.

Trangia med gas är så pass säker att den går att köra inomhus på en bakplåt på matbordet (eller ovanpå spisen om det är fritt minst 50 cm ovanför köket) medans jag inte skulle rekommendera detta som nybörjare/första gångerna om man kör med T-spritbrännare utan då är bästa platsen utomhus. T-sprit är definitivt inget ofarligt bränsle och orsakar många incidenter och olyckor per år och är förmodligen bränslet som ger flest tråkiga brännskador av alla idag använda camping-bränslen.
 
Trangia

Hej,
Jag, min fru och våra två hundar ska åka på vår första vandringsresa om några veckor. Vi har bokat en stuga i Idre som vi kommer att utgå från och tanken är i första hand dagsturer, men vi funderar på att skaffa ett tält och göra någon övernattning.
Jag har läst en del här på forumet och googlat en hel del men blir inte klok på allt som finns att välja på i köksväg.
Vi är som sagt nybörjare, har aldrig lagat mat på ett utekök, och har inga krav på att kunna tillaga någon komplicerad mat.
Trangia spritkök verkar ju pålitligt. Hur jobbigt är det att hålla på med sprit? Jag har förstått att det kan bli sotigt på kastruller osv, hur är det med det? Vad gör man med spriten som inte går åt?

Gas? En hel djungel. Om man köper en brännare på ett stativ, hur mycket kan man belasta en sådan och hur länge räcker gasen? Vilka är bäst?

Då det är en hel del annan utrustning som ska införskaffas så vill vi hålla det så billigt som möjligt. Gärna under 500kr om möjligt.

Finns inget annat att säga att Trangia är ingången till kökvalet. Sprit är inte så tokigt.
 
Gå inte på denna Märkes-fixering som råder här på Utsidan. Tyvärr kan man ju lätt tro att produkterna är bättre för att det står trangia eller primus, men det är som inom alla branscher bara bullshit. trangia gör bra spritkök absolut, men det krävs inga raketforskare för att bygga ett, och alla No-name-tillverkare gör det lika bra, men för en spottstyver. trangias gaskök vet jag inget om.

primus gaskök har jag erfarenhet av och dessa skulle jag undvika då kvaliteten är direkt usel. Brännaren föll isär efter bara några användningar och lågan är svag och hysterisk omvartannat på fullt ös. Nu är den på service efter max 10 användningar. Naturkompaniet vill först inte serva den eftersom den tydligen uppförde sig normalt just då, men nu är den hos primus. primus andas biltema lång väg.
 
Ni kan kolla på loppisar och auktion sidor om det finns nåt begagnat som ser bra ut. Det finns många trangia kök för 100 lappen om man vill ha ett sånt kök. Sen kan man alltid köpa ett nytt när man testat och har kommit på vad man vill ha.
 
Ni kan kolla på loppisar och auktion sidor om det finns nåt begagnat som ser bra ut. Det finns många trangia kök för 100 lappen om man vill ha ett sånt kök. Sen kan man alltid köpa ett nytt när man testat och har kommit på vad man vill ha.

Till viss mån sant, men den senaste generationen kök från Trangia i UL aluminium innebär en inte obetydlig viktbesparing från äldre kök. Ett komplett Trangia med effektivt vindskydd, 2 grytor, stekpanna, spritbrännare mm kostar drygt 300kr och jag har svårt att hitta andra lika effektiva kökslösningar till det priset. Själv kör jag non-stick på stekpannan och aluminiumgrytor utan behandling i övrigt vilket är bland den billigaste lösningen (typ 27-3 eller 25-3).
Köp definitivt till en gasbrännare (GB-74) istället för spriten så går det dessutom att "laga" mat och man slipper sotningen etc. Själv övergav jag spribrännare till Trangia till förmån för gas 1988 och har sedan aldrig tittat åt spritbrännaren igen.
Som xxargs skriver, gasbrännnaren går att flytta mellan köken beroende på vilket man väljer på turen om man vill spara pengar.
 
Tack för alla svar!
Det lutar åt ett spritkök, och komplettera med en gasbrännare.
Jag misstänker att Biltema inte håller riktigt samma kvalitet som märkesprodukter, men hur är deras spritkök/stormkök? Kan man använda trangias gasbrännare till Biltemas kök?
 
Trangia använder en hårdare aluminiumlegering och är betydligt tåligare än tex jula/biltema-köken.

Skall du ha en gasolbrännare i dessa (vilket rekommenderas i högsta grad) så är det Trangia som gäller då måtten på brännaren inte är lika.

Jag skulle köpa trangia med antistick på grytor och stekpanna då efterarbetet blir himla mycket enklare och ofta räcker med att bara torka ur.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips