Kök eller inte?

Lite mat...

Efter att ha varit lite "off-side" i drygt ett år så är jag åter på forumet :)!

Lite mat, givetvis funkar det!
Själv så har jag ca 550gr mat per dygn när jag vandrar, och det är inga problem för min del..givetvis är det inget överflödigt lyx käk, frukost, fika, lunch, fika, middag och ett kvällsfika :)!
För mig är njutelse en kaffe och två bitar schweizer nöt på fjället!

Andra bär på whiskeyflaskor, spraygrädde och farinsocker för att få sin "Irish coffey"!

Vi prioriterar olika..

Har i tidigare trådar just filosoferat runt max antal kcal för 500gr mat(nej tack, vill inte dricka matolja eller bara äta jordnötssmör :)!

Desto mindre man bär i vikt, desto mindre förbrukar man i kcal.

Varm eller kall mat?
Givetvis varm för min del.. Gasförbrukningen är minimal!
 
Realmaten går att laga på kallt vatten men det tar längre tid och blir säkert inte särskilt gott. Jag har inte provat.

Konstigt nog skriver dom bara om den möjligheten på den "gröna" delen av hemsidan, trots att det är det givna valet för den sanne gramjägaren?

Krunchy!
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Förra sommarens solotur låg jag på ca 3500 kcal/dag. Varm mat till frukost (fruktsoppa och kaffe), under dagen äter jag GORP och ett par kraftkakor (mest för att jag tycker det är meckigt att hålla på med kök under dagen), till kvällen hemtorkad (bulgur, röda linser, ris, pasta + grönsaker; som vegetarian finns det ganska litet utbud av frystorkat). Köket väger 42 g och Esbittabletterna 24 g/dag. Mycket matlagning handlar det inte om, bara att koka upp vatten och låta det dra (i grytmysare, 24 g...).

Jag har svårt att tänka bort den varma maten, men som vanligt får ju var och en bli salig på sin fason. Intressant att höra om olika lösningar på matfrågan. Inte minst kan det ju vara bra att ha mat som kan tillagas kall med sig, ifall köket havererar. Jag har varit med om kökshaveri en gång, tack och lov bara på en dagstur. (Ett toppmonterat Primus. Det gick inte att reparera, i alla fall kunde inte jag det.) Hade inte varit kul om man var ett par dagar från hjälp med mat som krävde värme...
 
Realmaten går att laga på kallt vatten men det tar längre tid och blir säkert inte särskilt gott. Jag har inte provat.

Konstigt nog skriver dom bara om den möjligheten på den "gröna" delen av hemsidan, trots att det är det givna valet för den sanne gramjägaren?

Krunchy!

Den sanne gramjägaren finns inte. Uttrycket "gramjägare" är en lögn.
 
Realmaten går att laga på kallt vatten men det tar längre tid och blir säkert inte särskilt gott. Jag har inte provat.

De flesta torrvaror går att "tillaga" i kallt vatten, det är mest en tidsfråga: kokningen gör att det går mycket snabbare. Och, tycker jag personligen, blir godare. Men den som vill kan ju blötlägga snabbmakaroner vid lägerslagningen och äta dem nån timme senare...
 
Lättpackning i all ära men kall mat går fetbort!
Däremot håller jag med om att man kan göra vad man kan för att sänka "köksvikten".
Själv är jag för praktiskt lagd för att använda ex Esbitkök och kör med gas a´la Pocket Rocket.
Totalvikt kök: 310g, helt acceptabelt!
//Peter
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips