Kniv att tälja med?

Hallå där!

Vad skulle ni säga kännetecknar en kniv som är bra att tälja med?
Jag tänker på bladform, material, slipning, handtag osv.

Vänligen,
Bark
 

Lästips

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.
kniven skall vara flatslipad och inte ha något parrerskydd och inte vara tjock eller för bred eller för lång ;)
 
Tack för ett snabbt svar Marja!

Såhär i efterhand inser jag att jag skulle vilja kompromissa lite, dessa knivar känns väldigt inriktade på att bara tälja, har ni förslag på en lite större kniv som funkar till det mesta i skogen, grillpinnar, korvpaketsöppning, grytkrokstillverkning osv. Eller är det just en släjdkniv jag ska ha?

Det står att det är laminatstål, vad innebär det egentligen?
 
Bra knivar

Lanminatstål består av olika skikt av *legeringar* av stål. Knivar kan göras av laminatstål för att ge vass egg av hårt stål samtidigt som bladet ges viss böjlighet genom ett andra skikt innehåller mer "mjukt" stål.


Mora knivar

Mvh troswe
 
mora kivar av det klassiska stilen med nordisk blad form är de knivar som är mest allrunda de är skapade av 60 generationer och är gjorda för att fungera i svenskskog med svenska trädslag och de är bra på allt men inte bäst på något
typ http://www.moraofsweden.se/morakniv/craftline-highq-allround-kolstal?group=prod_prod_grp-s1%2F39

laminat stål är ett hårtstål i kärnan på kniven och mjukare på utsidan depaul kan nog förklara för och nakdelar ;)

jag vill ha kolstål i alrundknivar då det är lätt att åter skärpa och bladet tål påfrästnningar rätt bra , när man har en kniv som är flatslipad så är det också lättare att återskärpa än med mystiska slipmingar som skål och konvexa ;)
med kolstålskninvar kan man även göra eld om man hittar flinta eller kvarts i skogen :)
 
Nusnäsmodellerna är klassiska slöjdknivar vill du skära kåsor och skedar behöver du krumknivar.
Många som jobbar med 3D sniderier brukar Sheffieldknivar. YMMV
 
mora kivar av det klassiska stilen med nordisk blad form är de knivar som är mest allrunda de är skapade av 60 generationer och är gjorda för att fungera i svenskskog med svenska trädslag och de är bra på allt men inte bäst på något
typ http://www.moraofsweden.se/morakniv/craftline-highq-allround-kolstal?group=prod_prod_grp-s1%2F39

laminat stål är ett hårtstål i kärnan på kniven och mjukare på utsidan depaul kan nog förklara för och nakdelar ;)

jag vill ha kolstål i alrundknivar då det är lätt att åter skärpa och bladet tål påfrästnningar rätt bra , när man har en kniv som är flatslipad så är det också lättare att återskärpa än med mystiska slipmingar som skål och konvexa ;)
med kolstålskninvar kan man även göra eld om man hittar flinta eller kvarts i skogen :)
Laminat kan i princip vara nästan vad som helst. Själva ordet antyder vad man syftar på, nämligen en sammanfogning i flera skikt. Stålet kan vara både rostfritt och kolstål eller en kombination. Det kan dessutom vara elektrosvetsad kappa i fusk-damaskus. Det som till vardags kallas för san mai damaskus är inget annat är laminat.

Den vanligaste lamineringen i samband med mororna består av en rostfri kappa i ett enkelt stål som t ex 420 och en kärna i antingen Uddeholm UHB 2140/Arne eller det tyska C.D. Wälzholz-Brockhaus GmbH CK 101 samt CK 95. Dessa ståltyper räknas till de s k kolstålen. Dock är de lätt legerade till skillnad från renodlade kolstålstyper som 10XX-stålen (t ex 1095, 1080, 1075 osv)

Genom att laminera ett blad så får man två eftersträvandsvärda egenskaper, nämligen slitstyrka (kärnstålet), samt slagseghet/elasticitet (kappan i kombination med kärnstålet). Ett sådant stål är avsevärt mer elastiskt än ett stål som inte lamineras. Det motstår med andra ord plastisk deformation på ett bättre sätt än ett renodlat stål.

Om man dessutom laminerar med en rostfri kappa runt en kärna i kolstål så vinner man självklart också en högre grad av rosttröghet, dvs bladet rostar inte lika lätt.

Vet inte om allt det här går att begripa...

~Paul~
 
Tack för ett snabbt svar Marja!

Såhär i efterhand inser jag att jag skulle vilja kompromissa lite, dessa knivar känns väldigt inriktade på att bara tälja, har ni förslag på en lite större kniv som funkar till det mesta i skogen, grillpinnar, korvpaketsöppning, grytkrokstillverkning osv. Eller är det just en släjdkniv jag ska ha?

Det står att det är laminatstål, vad innebär det egentligen?

Så fort man ska skära olika saker, att kniven blir mera alround, så tycker jag fullflat slipning funkar bäst. DVS man slipar slipfasen ända upp i ryggen. Med 90-150 mm lågnt blad 25-30 mm brett.

Seved
 
mora kivar av det klassiska stilen med nordisk blad form är de knivar som är mest allrunda de är skapade av 60 generationer och är gjorda för att fungera i svenskskog med svenska trädslag och de är bra på allt men inte bäst på något
typ http://www.moraofsweden.se/morakniv/craftline-highq-allround-kolstal?group=prod_prod_grp-s1%2F39

laminat stål är ett hårtstål i kärnan på kniven och mjukare på utsidan depaul kan nog förklara för och nakdelar ;)

jag vill ha kolstål i alrundknivar då det är lätt att åter skärpa och bladet tål påfrästnningar rätt bra , när man har en kniv som är flatslipad så är det också lättare att återskärpa än med mystiska slipmingar som skål och konvexa ;)
med kolstålskninvar kan man även göra eld om man hittar flinta eller kvarts i skogen :)

Inte "60 generationer", väl? Tror inte att Moraknivar var igång under antiken... ;)

Men jag håller med om att Moraknivar är ett mycket bra och kostnadseffektivt val - inte minst sedan den senaste översynen av design och konstruktion.

/Mats
 
De som täljt en del brukar skaffa en kortbladig ganska omgående. Som täljare gäller det att börja torka slöjdämnen, för torkningen är det som tar mest tid.
go tur
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips