Du använder en föråldrig webbläsare. Det får inte visa dessa eller andra webbplatser korrekt.
Du bör uppgradera eller använda en alternativ webbläsare .
Du bör uppgradera eller använda en alternativ webbläsare .
Kniv att tälja med?
- Trådstartare Bark76
- Start datum
Lästips
ANNONS
Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro
Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...
Tack för ett snabbt svar Marja!
Såhär i efterhand inser jag att jag skulle vilja kompromissa lite, dessa knivar känns väldigt inriktade på att bara tälja, har ni förslag på en lite större kniv som funkar till det mesta i skogen, grillpinnar, korvpaketsöppning, grytkrokstillverkning osv. Eller är det just en släjdkniv jag ska ha?
Det står att det är laminatstål, vad innebär det egentligen?
Såhär i efterhand inser jag att jag skulle vilja kompromissa lite, dessa knivar känns väldigt inriktade på att bara tälja, har ni förslag på en lite större kniv som funkar till det mesta i skogen, grillpinnar, korvpaketsöppning, grytkrokstillverkning osv. Eller är det just en släjdkniv jag ska ha?
Det står att det är laminatstål, vad innebär det egentligen?
Bra knivar
Lanminatstål består av olika skikt av *legeringar* av stål. Knivar kan göras av laminatstål för att ge vass egg av hårt stål samtidigt som bladet ges viss böjlighet genom ett andra skikt innehåller mer "mjukt" stål.
Mora knivar
Mvh troswe
Lanminatstål består av olika skikt av *legeringar* av stål. Knivar kan göras av laminatstål för att ge vass egg av hårt stål samtidigt som bladet ges viss böjlighet genom ett andra skikt innehåller mer "mjukt" stål.
Mora knivar
Mvh troswe
mora kivar av det klassiska stilen med nordisk blad form är de knivar som är mest allrunda de är skapade av 60 generationer och är gjorda för att fungera i svenskskog med svenska trädslag och de är bra på allt men inte bäst på något
typ http://www.moraofsweden.se/morakniv/craftline-highq-allround-kolstal?group=prod_prod_grp-s1%2F39
laminat stål är ett hårtstål i kärnan på kniven och mjukare på utsidan depaul kan nog förklara för och nakdelar
jag vill ha kolstål i alrundknivar då det är lätt att åter skärpa och bladet tål påfrästnningar rätt bra , när man har en kniv som är flatslipad så är det också lättare att återskärpa än med mystiska slipmingar som skål och konvexa
med kolstålskninvar kan man även göra eld om man hittar flinta eller kvarts i skogen
typ http://www.moraofsweden.se/morakniv/craftline-highq-allround-kolstal?group=prod_prod_grp-s1%2F39
laminat stål är ett hårtstål i kärnan på kniven och mjukare på utsidan depaul kan nog förklara för och nakdelar
jag vill ha kolstål i alrundknivar då det är lätt att åter skärpa och bladet tål påfrästnningar rätt bra , när man har en kniv som är flatslipad så är det också lättare att återskärpa än med mystiska slipmingar som skål och konvexa
med kolstålskninvar kan man även göra eld om man hittar flinta eller kvarts i skogen
Nusnäsmodellerna är klassiska slöjdknivar vill du skära kåsor och skedar behöver du krumknivar.
Många som jobbar med 3D sniderier brukar Sheffieldknivar. YMMV
Många som jobbar med 3D sniderier brukar Sheffieldknivar. YMMV
Laminat kan i princip vara nästan vad som helst. Själva ordet antyder vad man syftar på, nämligen en sammanfogning i flera skikt. Stålet kan vara både rostfritt och kolstål eller en kombination. Det kan dessutom vara elektrosvetsad kappa i fusk-damaskus. Det som till vardags kallas för san mai damaskus är inget annat är laminat.mora kivar av det klassiska stilen med nordisk blad form är de knivar som är mest allrunda de är skapade av 60 generationer och är gjorda för att fungera i svenskskog med svenska trädslag och de är bra på allt men inte bäst på något
typ http://www.moraofsweden.se/morakniv/craftline-highq-allround-kolstal?group=prod_prod_grp-s1%2F39
laminat stål är ett hårtstål i kärnan på kniven och mjukare på utsidan depaul kan nog förklara för och nakdelar
jag vill ha kolstål i alrundknivar då det är lätt att åter skärpa och bladet tål påfrästnningar rätt bra , när man har en kniv som är flatslipad så är det också lättare att återskärpa än med mystiska slipmingar som skål och konvexa
med kolstålskninvar kan man även göra eld om man hittar flinta eller kvarts i skogen![]()
Den vanligaste lamineringen i samband med mororna består av en rostfri kappa i ett enkelt stål som t ex 420 och en kärna i antingen Uddeholm UHB 2140/Arne eller det tyska C.D. Wälzholz-Brockhaus GmbH CK 101 samt CK 95. Dessa ståltyper räknas till de s k kolstålen. Dock är de lätt legerade till skillnad från renodlade kolstålstyper som 10XX-stålen (t ex 1095, 1080, 1075 osv)
Genom att laminera ett blad så får man två eftersträvandsvärda egenskaper, nämligen slitstyrka (kärnstålet), samt slagseghet/elasticitet (kappan i kombination med kärnstålet). Ett sådant stål är avsevärt mer elastiskt än ett stål som inte lamineras. Det motstår med andra ord plastisk deformation på ett bättre sätt än ett renodlat stål.
Om man dessutom laminerar med en rostfri kappa runt en kärna i kolstål så vinner man självklart också en högre grad av rosttröghet, dvs bladet rostar inte lika lätt.
Vet inte om allt det här går att begripa...
~Paul~
Tack för ett snabbt svar Marja!
Såhär i efterhand inser jag att jag skulle vilja kompromissa lite, dessa knivar känns väldigt inriktade på att bara tälja, har ni förslag på en lite större kniv som funkar till det mesta i skogen, grillpinnar, korvpaketsöppning, grytkrokstillverkning osv. Eller är det just en släjdkniv jag ska ha?
Det står att det är laminatstål, vad innebär det egentligen?
Så fort man ska skära olika saker, att kniven blir mera alround, så tycker jag fullflat slipning funkar bäst. DVS man slipar slipfasen ända upp i ryggen. Med 90-150 mm lågnt blad 25-30 mm brett.
Seved
mora kivar av det klassiska stilen med nordisk blad form är de knivar som är mest allrunda de är skapade av 60 generationer och är gjorda för att fungera i svenskskog med svenska trädslag och de är bra på allt men inte bäst på något
typ http://www.moraofsweden.se/morakniv/craftline-highq-allround-kolstal?group=prod_prod_grp-s1%2F39
laminat stål är ett hårtstål i kärnan på kniven och mjukare på utsidan depaul kan nog förklara för och nakdelar
jag vill ha kolstål i alrundknivar då det är lätt att åter skärpa och bladet tål påfrästnningar rätt bra , när man har en kniv som är flatslipad så är det också lättare att återskärpa än med mystiska slipmingar som skål och konvexa
med kolstålskninvar kan man även göra eld om man hittar flinta eller kvarts i skogen![]()
Inte "60 generationer", väl? Tror inte att Moraknivar var igång under antiken...
Men jag håller med om att Moraknivar är ett mycket bra och kostnadseffektivt val - inte minst sedan den senaste översynen av design och konstruktion.
/Mats
+ 1Så fort man ska skära olika saker, att kniven blir mera alround, så tycker jag fullflat slipning funkar bäst. DVS man slipar slipfasen ända upp i ryggen. Med 90-150 mm lågnt blad 25-30 mm brett.
Seved
~Paul~
De som täljt en del brukar skaffa en kortbladig ganska omgående. Som täljare gäller det att börja torka slöjdämnen, för torkningen är det som tar mest tid.
go tur
go tur
Liknande trådar
Få Utsidans nyhetsbrev
- Redaktionens lästips
- Populära trådar
- Aktuella pristävlingar
- Direkt i din inkorg