Klibbigt sot på kaffepanna över brasa

Rengjorde här om dagen bottnen på min kaffepanna som jag haft tiotalet gånger över min wild woodgas stove.

Värmde med gasolbrännare och hyvlade bort tjäran med en spackelspade. Jag ljuger inte om jag säger att det satt en halv deciliter på spaden när jag var klar, och det var som sagt bara bottnen =D
 
Jag skulle aldrig komma på tanken att rengöra min kaffepanna under till och på sidorna. Den kommer ju att bli sotig igen inom en snar framtid. Jag vill att det ska synas att den är använd. Det är ju liksom själva charmen med en sotig panna.
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Bra förklaring som vanligt xxargs. Tror du man skulle kunna komma runt problemet med någon slags baffelplåt?
Hur skulle det fungera med fläns som på Primus Etakastruller?

Thure

Lågan måste hinna brinna färdigt innan det når den kalla grytan - likaså att lågan brinner tillräckligt syrerikt (läs blå låga) och får tid på sig att cracka färdigt de längre kolvätena innan förbränningen.

Närmast den lösningen är nog vedgas/gengas-kök där pyrolysen och crackningen görs tidigare innan lågfronten mot grytan i jämförelse med vanlig vedbrasa.

Med kylflänsad gryta gör man precis tvärt om - om lågans synliga delar går högt upp in i flänsarna så kyls lågan ännu mera och mer sot och tjära avsätts och avgaserna från lågan är ännu mera ohälsosamma och då inte bara i avseende kolmonoxiden.
 
angående vedgasköken

själva köket jag har är inte speciellt högt så att lågorna inte träffar grytan. Jag moffar ner rätt mycket pinnar så det blir en redig brasa. Man ser att det kommer vedgas från hålen upptill men även själva brasan ligger emot grytan. Kanske inte ör optimalt då, men eftersom man annars får lyfta grytan och lägga i mycket oftare gör jag så.
 
Jag skulle aldrig komma på tanken att rengöra min kaffepanna under till och på sidorna. Den kommer ju att bli sotig igen inom en snar framtid. Jag vill att det ska synas att den är använd. Det är ju liksom själva charmen med en sotig panna.

- kärlen blir lättare utan tjära
- maten värms snabbare
- går åt mer bränsle om man använder gas till samma kärl ibland = tyngre
- skitar inte ner dig och packning

sot är en sak, tjära en annan.
 
Jag tänker på en järnspis. Där är förbränningsutrymmet en rätt lång bit från ringarna där man placerar kokkärlen. På undersidan av "hällen" finns flänsar som ökar ytan som transporterar värme från rökgaser till kokkärl. Med en baffelplåt i ett vedkök kanske man åstadkommer ngtvliknande. Dvs att tjäran bränns bort p g a hög temperatur och att kokkärlet med sin förhållandevis låga yttemperatur ändå inte ansamlar allt för mkt tjära och sot.

Thure
 
Men Tjära nån då ...

Jag skulle aldrig komma på tanken att rengöra min kaffepanna under till och på sidorna. Den kommer ju att bli sotig igen inom en snar framtid. Jag vill att det ska synas att den är använd. Det är ju liksom själva charmen med en sotig panna.

Håller med!
Någon svarar att pannan blir tyngre... Tja vad svarar man på det? Lättare utan lite sot o tjära...
Maten värms snabbare... Har man så bråttom och är stressad över en öppen eld att tiden betyder så mycket?
Att det går år mer gas... Ja men hur mycket, antagligen rätt försumbart. Alternerar man som jag öppen eld då och då, samt när det går med gas (bensin) så gör jag ändå av med mindre av gasen.
Och så var det frågan om att det blir skitigt. Med mina inbrända kärl blir det inte nämnvärt skitigt och självklart packar jag inte ner det löst i säcken utan i sin påse.
Alltså kontentan, det är inte mödan värt att göra rent från den inbrända tjäran.
Och -- är det inte lite väl mycket skrivbords teori kring problemen med inbrända pannor?
 
ja man kan låta bli att tvätta bilen också - det ska väl synas att den e använd? mer känsla på ferrarin med lite asfaltsprickar och lerstänk på den ju.^^

och det e ju inte så att strävan är att återställa grytan till nyskick - utan att ta bort tjäran som sagt.

är man en viktmedveten frilufsare är all vikt inräknad. handlar inte om att stressa.
 
I mitt fall rörde det sig om 2 mm tjära efter bara ett tiotal kokningar, vilket helt klart märks på koktiden (notera att jag inte rengjorde sidorna, just för att njuta av pannans utseende ;))

På öppen eld spelar det ju mindre roll om det tar ett par minuter extra, men på ett vedkök som man laddat med en lagom mängd bränsle är det ju litet irriterande om det brinner ut innan det kokar.
 
ja man kan låta bli att tvätta bilen också - det ska väl synas att den e använd? mer känsla på ferrarin med lite asfaltsprickar och lerstänk på den ju.^^

och det e ju inte så att strävan är att återställa grytan till nyskick - utan att ta bort tjäran som sagt.

är man en viktmedveten frilufsare är all vikt inräknad. handlar inte om att stressa.

Vill inte förringa glädjen hos den där "viktmedvetna frilufsaren" att ta bort lite inbränd sot/tjära/skit för att förnimma den psykologiska glädjen i viktreduceringen. För själva viktreduceringen borde väl inte påverka den fysiska prestationen nämnvärt av kan kan förstå.
I min lilla värld är resonemanget något besynnerligt (viktmani?) men huvudsaken är att var och en " blir salig påsen tro" så att säga.

Flugfiskaren Gösta skrev den här betraktelsen 1976 och han tänkte nog inte på Ferrari.

http://www.rackelhanen.se/swe/1424.htm
 
ja du mwomboko, jag vet inte vad du vill egentligen. Du verkar bli provocerad av att vissa sköter om sin utrustning, tar hand om den, och förlänger hållbarheten. Sitter man man flera mm tjärlager på sin titatngryta för 500 spänn så tycker iaf jag värt att ta bort den klibbiga tjäran. Det e stor skillnad på en utan och en med, ur flera aspekter. Lite sot gör mig inget. Kan också tycka det e trevligt med patina, men ej en klibbig och förstörande tjärabaserad.
 
Vill inte förringa glädjen hos den där "viktmedvetna frilufsaren" att ta bort lite inbränd sot/tjära/skit för att förnimma den psykologiska glädjen i viktreduceringen. För själva viktreduceringen borde väl inte påverka den fysiska prestationen nämnvärt av kan kan förstå.
I min lilla värld är resonemanget något besynnerligt (viktmani?) men huvudsaken är att var och en " blir salig påsen tro" så att säga.

Flugfiskaren Gösta skrev den här betraktelsen 1976 och han tänkte nog inte på Ferrari.

http://www.rackelhanen.se/swe/1424.htm
En intressant och inlevelsefull berättelse. TS vill ha tips om hur denne ska rengöra kaffepanna, du rengör inte din i samma omfattning vilket är helt ok.

Ni tycker olika.

Men på vilket sätt hjälper dina tips, råd och länkade berättelser de som vill rengöra pannan från sot och tjära?

Skickat från min D5803 via Tapatalk
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips