Klibbigt sot på kaffepanna över brasa

Fölust

Det blir en hel del tjära från småpinnar och kottar också när man kör med vedkök. har än så länge inte märkt att nått träslag skulle var bättre eller sämre än något annat beträffande tjäran. kottarnar verkar mer förkolna är brinna och vet inte om de innehåller tjära, men sist eldade jag många kottar och tillsammans med småpinnar av okänt slag och det blev en jäkla massa tjära på byttan.

Stålull is the shit

Trodde nog denna tråd skulle hamna i energiförlusterna. Slutade med en påse som lösning.
 
Fast ni måste väl medge att den svartsotiga kaffepannan doftar härligt. I bland då jag av någon anledning varit nere i källaren och rotat, så har en omisskännlig doft från min ryggsäck nått näsan och jag har i det närmaste med en religiös vördnad plockat fram kaffepannan ur läderpåsen och känt på den. Vid dessa tillfällen har det hänt att jag har kokat kaffe i min kaffepanna hemma i köket. Jag har helt sonika ställt kaffepannan på spisen och en underbar doft av härlig lägereld och nykokt kaffe har då spritt sig i min lägenhet. En doft som både stillat den värsta abstinensen men samtidigt tänt min längtan efter friluftsliv igen.
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Man kan ju också pröva om tålamodet håller för att koka på andra sätt.

Med lite mer tid, vilket jag själv anser passar den som gör upp eld för kaffet, så kan du slippa det mesta av tjära och sot. Du kokar helt enkelt upp kaffet genom att ställa pannan från sidan in i glödhärden. Alltså undviker du att få elden underifrån, värmen kommer till större del från strålning och glöd och vips har du inte längre så mycket klibb på pannan. Kaffet blir godare av att få lite mer tid på sig och du transformeras till en tålmodig livsnjutare. Gör kaffeberedningen till en andlig upplevelse :)

I mitt tycke är tidsskillnaden marginell och har man inte den lilla extratiden för att koka kaffe är det nog mer värt att tända köket. Man kan ju också mixtra lite med olika sätt att elda på. För ett kaffekok går det fortare att elda småpinnar än tjocka klabbar, vissa träslag framför andra. Det finns säkert fler sätt att pröva.

Mvh Henrik

Att koka kaffet med konvektion beskrivs på många ställen i boken "Eld" där det verkar vara det gängse sättet för samer att koka kaffe vid brasan, ställ kitteln invid elden så har du kaffet snart. En påse kompletterar för minskad risk för tjära på övriga prylar.
 
Fast ni måste väl medge att den svartsotiga kaffepannan doftar härligt. I bland då jag av någon anledning varit nere i källaren och rotat, så har en omisskännlig doft från min ryggsäck nått näsan och jag har i det närmaste med en religiös vördnad plockat fram kaffepannan ur läderpåsen och känt på den. Vid dessa tillfällen har det hänt att jag har kokat kaffe i min kaffepanna hemma i köket. Jag har helt sonika ställt kaffepannan på spisen och en underbar doft av härlig lägereld och nykokt kaffe har då spritt sig i min lägenhet. En doft som både stillat den värsta abstinensen men samtidigt tänt min längtan efter friluftsliv igen.

Jag stämmer med i dina toner.
 
Det blir en hel del tjära från småpinnar och kottar också när man kör med vedkök. har än så länge inte märkt att nått träslag skulle var bättre eller sämre än något annat beträffande tjäran. kottarnar verkar mer förkolna är brinna och vet inte om de innehåller tjära, men sist eldade jag många kottar och tillsammans med småpinnar av okänt slag och det blev en jäkla massa tjära på byttan.

Stålull is the shit

Nu vet jag inte hur du eldar i ditt kök eller ens vilket kök du har men problemet med att elda kottar och småpinnar är, i alla fall när jag gjort det, att det ofta blir ganska små "bra mellanrum" och att temperaturen därför inte blir tillräckligt hög för att de ska brinna.
En variant är att bryta eller klippa småpinnarna i så korta bitar att man kan ställa dem upprätt bredvid varandra i köket, tänd ovanifrån och sedan lägger man på kottarna när det tagit sig. Pinnarna brinner stadigt ovanifrån och ner och kottarna hamnar där det är som varmast i köket och har också större del av tiden "bra mellanrum" nedåt.
 
Nu vet jag inte hur du eldar i ditt kök eller ens vilket kök du har men problemet med att elda kottar och småpinnar är, i alla fall när jag gjort det, att det ofta blir ganska små "bra mellanrum" och att temperaturen därför inte blir tillräckligt hög för att de ska brinna.
En variant är att bryta eller klippa småpinnarna i så korta bitar att man kan ställa dem upprätt bredvid varandra i köket, tänd ovanifrån och sedan lägger man på kottarna när det tagit sig. Pinnarna brinner stadigt ovanifrån och ner och kottarna hamnar där det är som varmast i köket och har också större del av tiden "bra mellanrum" nedåt.
Inga som helst problem med att få det varmt med pinnar och kottar i köket men det var ju inte det det handlade om här - utan tjäran!

jag kokar upp över lågor och inte glöd eftersom man inte kan vänta på den lilla glöd som blir i litet kök. 1 liter kokar upp på 5-10 minuter

har haft många vedkök och aldrig haft problem med tillräcklig värme. Nu använder jag vedgaskök mest.

Skickat från vidriga Tapatalk eftersom Utsidan vägrar mobilanpassa sidan
 
Har man lysande låga går emot den kalla grytan så får man i alla fall sot, om "svarta" stråken i mitten av lågflammorna med oförbränd gas (crackningsfasen av de tyngre kolväten till lättare kolväten i olika grad) når ytan och innehåller oförbrända eller delvis förbrända gaser så får man också delvis destillation av vad bränngaserna består av och resultatet blir kåda/tjära utfälld på den kalla ytan om man eldar med kådrik bränsle.

Med gasolkök kan man noga bestämma vad lågans olika gränser är placeras och det mesta genombränt innan det når grytbotten.

Men redan med T-brännare med ojämn och fladdrande låga kan man få en del sprit utfälld på en iskall grytas grytbotten tillsammas med utfälld vatten, men det är inget som blir kvar när grytan nått en bit över rumstemperatur.

Och ännu mer blir det av ved med skillnaden att grytan behöver bli flera hundra grader varm innan tjäran börja dunsta bort igen, vilket aldrig händer i samband med vattenkok, men kanske rensar sig till en del på botten av en stekpanna som hålls hett.
 
Bra förklaring som vanligt xxargs. Tror du man skulle kunna komma runt problemet med någon slags baffelplåt?
Hur skulle det fungera med fläns som på Primus Etakastruller?

Thure
 
Senast ändrad:
Inga som helst problem med att få det varmt med pinnar och kottar i köket men det var ju inte det det handlade om här - utan tjäran!

jag kokar upp över lågor och inte glöd eftersom man inte kan vänta på den lilla glöd som blir i litet kök. 1 liter kokar upp på 5-10 minuter

har haft många vedkök och aldrig haft problem med tillräcklig värme. Nu använder jag vedgaskök mest.

Skickat från vidriga Tapatalk eftersom Utsidan vägrar mobilanpassa sidan

Den erfarenheten jag har av vedgaskök för turanvändning är att det blir mindre sot på grytan.
Sekundärförbränningen som sker vid topphålen på dessa är ju minimalt med kolmonoxid/vedgas/gengas eller vad man nu vill kalla den, det är stort sett en förbränning av just (förångad) tjära och sotpartiklar, alltså omvandlas just den skiten som normalt sätter sig på grytan till enklare former av kolväteprodukter, i idealfallet koldioxid och vatten, men riktigt helt sotfritt blir det aldrig.

Vad är din erfarenhet av sot och tjära över vedgasköket?
 
Den erfarenheten jag har av vedgaskök för turanvändning är att det blir mindre sot på grytan.
Sekundärförbränningen som sker vid topphålen på dessa är ju minimalt med kolmonoxid/vedgas/gengas eller vad man nu vill kalla den, det är stort sett en förbränning av just (förångad) tjära och sotpartiklar, alltså omvandlas just den skiten som normalt sätter sig på grytan till enklare former av kolväteprodukter, i idealfallet koldioxid och vatten, men riktigt helt sotfritt blir det aldrig.

Vad är din erfarenhet av sot och tjära över vedgasköket?

senaste gånge fick jag väldigt mycket mer tjära än vanligt vilket inte är så kul när man kommer hem och ska göra rent. Vet inte vad det berodde på, men antar att pinnarna innehöll mer "tjäraframkallande" ämnen, kåda eller vad det är? plus att jag använde mycket kottar som mer förkolnade än brann.

Annars brukar det vara mest sot tycker jag. Har inte noterat nån direkt skillnad mellan vedagskök och andra vedkök beträffande smutisga kärl - tycker jämt det blir rätt mycket av detta, men det gör inte så mycket eftersom det är så kul med vedkök.

Vet inte om det skulle kunna gå att sätta alufolie som ett skydd för kärlet och som tar upp skiten, effekten lär väl bli lägre och koktiden längre misstänker jag
 
Fast ni måste väl medge att den svartsotiga kaffepannan doftar härligt. I bland då jag av någon anledning varit nere i källaren och rotat, så har en omisskännlig doft från min ryggsäck nått näsan och jag har i det närmaste med en religiös vördnad plockat fram kaffepannan ur läderpåsen och känt på den. Vid dessa tillfällen har det hänt att jag har kokat kaffe i min kaffepanna hemma i köket. Jag har helt sonika ställt kaffepannan på spisen och en underbar doft av härlig lägereld och nykokt kaffe har då spritt sig i min lägenhet. En doft som både stillat den värsta abstinensen men samtidigt tänt min längtan efter friluftsliv igen.

Känner igen det där! =)

Erik.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips